Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει τον «Πατέρα όλων των βομβών»
18/09/2017 12:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει τον «Πατέρα όλων των βομβών»

Το Ιράν έχει κατασκευάσει μια βόμβα 10 τόνων, συγκρίσιμη σε κλίμακα με την "Μητέρα όλων των βόμβων" των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ισχυρίστηκε ο ανώτατος στρατηγός της χώρας. "Αυτές οι βόμβες είναι στη διάθεσή μας, μπορούν να εκτοξευθούν από τα αεροσκάφη και είναι εξαιρετικά καταστροφικές", δήλωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, διοικητής εναέριου χώρου των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS της χώρας, ο Χατζιζαντέχ χαρακτήρισε τη βόμβα ως τον "πατέρα όλων των βόμβων", προκαλώντας τη σύγκριση με τη Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB- γνωστή και ως "Μητέρα όλων των Βομβών"), την οποία η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έριξε σε σήραγγες στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν από ένα αεροσκάφος MC-130 τον Απρίλιο. Η MOAB είναι το μεγαλύτερο μη πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη μάχη από τον αμερικανικό στρατό. Η έκρηξή της ισοδυναμεί με 11 τόνους TNT και η ακτίνα έκρηξης έχει πλάτος ενός μιλίου.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανάπτυξη του στρατιωτικού της προγράμματος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι ο στρατός της χώρας είχε δοκιμάσει το πρώτο του σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας. Το 2015, οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν σταμάτησαν, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε να περιορίσει την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της.

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπεγράφη από πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε το Ιράν "να μην αναλάβει καμία δραστηριότητα σχετική με βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να παράγουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων και των εκτοξεύσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων". Το Ιράν υποστηρίζει ότι συμμορφώθηκε με τη συμφωνία του ΟΗΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πιστεύει πως το Ιράν παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας. "Κατά την άποψή μας, το Ιράν σαφώς αδυνατεί να εκπληρώσει αυτές τις προσδοκίες του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης", δήλωσε ο Τίλερσον αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι ενέργειες της χώρας "απειλούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής καθώς και των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών", συνέχισε. Ο ιρακινός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε: "Το ιρανικό έθνος είναι σταθερό και οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση από το κυριαρχικό καθεστώς σχετικά με την [πυρηνική συμφωνία] θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας".

independent.co.uk