Το γερμανικό κοινοβούλιο νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων
30/06/2017 21:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το γερμανικό κοινοβούλιο νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ακολουθώντας πολλές άλλες δυτικές δημοκρατίες και παρέχοντας πλήρη δικαιώματα σε ομοφυλόφιλους και λεσβίες, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας.

Ο Νόρμπερτ Λάμερτ, πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι 393 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 226 ψήφισαν κατά και 4 απείχαν.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ψήφισε κατά, επειδή πιστεύει ότι ο γάμος είναι για έναν άνδρα και μία γυναίκα. Είπε ότι η απόφαση ήταν προσωπική, αλλά ελπίζει ότι το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. "Ήταν μια μακρά, εντατική και για πολλούς και συναισθηματική συζήτηση που με αφορά και προσωπικά και ελπίζω όχι μόνο να υπάρξει σεβασμός στις απόψεις της κάθε πλευράς αλλά και να επιφέρει περισσότερη ειρήνη και συνοχή στην κοινωνία", είπε.

Το νομοσχέδιο προωθήθηκε από τους αριστερούς αντιπάλους της Μέρκελ, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν μια στροφή 180 μοιρών που έκανε τη Δευτέρα, στην οποία εμφανίστηκε πιο δεκτική στον γάμο ομοφυλοφίλων, ένας ελιγμός που άφησε πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς έξαλλους. Η κάτω Βουλή ενέκρινε το νόμο την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν η Μπούντεσταγκ αρχίσει τις καλοκαιρινές τις διακοπές.

Πριν από την ψηφοφορία, ομάδες ομοφυλοφίλων και λεσβιών ενθουσιάστηκαν με την προώθηση για την ισότητα των γάμων στη Γερμανία, όπου οι ομοφυλοφυλικές σχέσεις νομιμοποιήθηκαν το 2001. Ο νόμος για τους γάμους θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν γρήγορα, μετά από μια συνέντευξη που έδωσε η Μέρκελ στο γυναικείο περιοδικό "Brigitte", στην οποία κάποιος από το ακροατήριο τη ρώτησε: "Πότε θα μπορώ να αποκαλώ τον φίλο μου τον σύζυγο αν θέλω να τον παντρευτώ;". Η Μέρκελ, η οποία επί μακρόν αντιτάχθηκε στον γάμο ομοφυλοφίλων με δικαιώματα υιοθεσίας, επικαλούμενη "την ευημερία των παιδιών", απάντησε ότι η σκέψη της είχε αλλάξει από τότε που γνώρισε ένα ζευγάρι λεσβιών που φροντίζει οκτώ θετά παιδιά. Πολλοί θεώρησαν τα σχόλιά της ως αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση πριν από τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι σύμμαχοι του συνασπισμού της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς και οι Πράσινοι, οι ακροαριστεροί Linke και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, έθεσαν τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων ως προϋπόθεση για μια συμμαχία. Την Τρίτη, ύστερα από πολύ "συζήτηση" στα social media, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Μάρτιν Σουλτς πίεσε τη Μέρκελ να ζητήσει άμεση ψηφοφορία, κίνηση που το CDU καταδίκασε ως "παραβίαση εμπιστοσύνης" μετά από τέσσερα χρόνια κοινής συγκυβέρνησης. Η Μέρκελ αποκάλεσε την πολιτική ενέδρα και τη βιασύνη να ψηφιστεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα "θλιβερή και, πάνω απ 'όλα, εντελώς περιττή". Αλλά η αλλαγή της στάσης της άφησε το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ως το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον γάμο ομοφυλόφιλων.

Η "Frankfurter Allgemeine Zeitung", συντηρητική ημερήσια εφημερίδα, προέβλεψε ότι μετά την ψηφοφορία "θα ειπωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε ένα ακόμα εμπόδιο για τις συνομιλίες δημιουργίας συνασπισμού μετά τις εκλογές". "Αλλά το CDU θα έχει επίσης χάσει το δικαίωμά του να ονομάζεται συντηρητικό κόμμα - και αντιθέτως τώρα φαίνεται πρόθυμο να αγνοήσει όλες τις συντηρητικές αξίες για να συμβαδίσει με την εποχή".

Ο Μάρκους Ούλριχ, της ομοφυλοφιλικής ομοσπονδίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι η Μέρκελ ήταν εδώ και πολύ καιρό ενάντια στον γάμο ομοφυλοφίλων "σκεφτόμενη συναισθηματικά και ποτέ με πραγματικά επιχειρήματα". Και πρόσθεσε: "Είναι πολύ καλό που χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να καταλάβει καλύτερα την πραγματικότητα των οικογενειών ίδιου φύλου και των ζευγαριών, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Θεωρούμε ότι είναι πολύ καλό και, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει μόνο εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας, δεν έχει σημασία".

theguardian.com