Το γερμανικό FDP ζητά από τη Μέρκελ το υπουργείο Οικονομίας
18/10/2017 09:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το γερμανικό FDP ζητά από τη Μέρκελ το υπουργείο Οικονομίας

Οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας ανέφεραν στην Άνγκελα Μέρκελ να παραιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, σε μια έκθεση ισχύος πριν από τις συνομιλίες για τη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης του FDP, αμφισβήτησε επίσης τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων, απορρίπτοντάς το ως "σταθμό άντλησης πόρων".

Οι παρατηρήσεις του Λίντνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποδεικνύουν ότι το FDP θα μπορούσε να επιδιώξει να ωθήσει τη Γερμανία σε μια αποφασιστικά ευρωσκεπτική κατεύθυνση, εγκαταλείποντας τις ελπίδες για ένα νέο κύμα φιλόδοξης μεταρρύθμισης της ευρωζώνης. Αυτές οι ελπίδες ενισχύθηκαν από την ομιλία του γάλλου προέδρου τον περασμένο μήνα, στην οποία περιέγραψε το όραμά του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Η συνέντευξη του Λίντνερ ήρθε μόλις μία ημέρα πριν αρχίσουν οι συνομιλίες του CDU/CSU της Μέρκελ με το FDP και τους Πράσινους για τον σχηματισμό μιας συμμαχίας "Τζαμάικα". Οι συνομιλίες έρχονται μετά τις εκλογές του προηγούμενου μήνα, κατά τις οποίες το CDU/ CSU έπεσε στο χειρότερο ποσοστό του από το 1949 και το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε 13% και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Η Μέρκελ επιδιώκει να ενθαρρύνει τη μεταρρύθμιση του Μακρόν και να μην εξασθενίσει την ενοποιητική ορμή στην Ευρώπη. Αλλά τα σχόλια του Λίντνερ δείχνουν πως το FDP θα μπορούσε να περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της σε μία ενδεχόμενη γαλλο-γερμανική μεγάλη συμφωνία, σε μια εποχή που είναι ήδη αποδυναμωμένη πολιτικά.

Aυτή η αδυναμία υπογραμμίστηκε από τα αποτελέσματα των εκλογών στο βόρειο τμήμα της Κάτω Σαξονίας την Κυριακή κατά την οποία οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν μια νίκη-έκπληξη και το CDU σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμά του από το 1959. Ερωτηθείς σε συνέντευξή του αν θα ήθελε τη δουλειά του υπουργού Οικονομικών, ο Λίντνερ απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο, επέμεινε ότι η δουλειά δεν πρέπει να παραμείνει στο CDU της Μέρκελ. "Ένας υπουργός Οικονομικών από τους Πράσινους, το CSU ή το FDP - οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από το να παραμείνει η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών στα χέρια του CDU", δήλωσε. "Αυτό δεν έχει πετύχει".

Ο Λίντνερ εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών, να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο - μια ιδέα που υποστήριξε η Μέρκελ. Όπως είπε, φοβάται ότι "οι εκπρόσωποι μιας πολιτικής σταθερότητας θα ανήκουν στη μειονότητα" σε ένα τέτοιο ταμείο και θα δημιουργούσε ένα "μηχανισμό άντλησης πόρων". Σε κάθε περίπτωση, τέτοια "δίχτυα μακροπρόθεσμης ασφάλειας" δεν θα χρειαστούν αν τα μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος "παραμείνουν σταθερά στους κανόνες για το έλλειμμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Ο Λίντνερ επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του Μακρόν για την απόρριψη της ιδέας ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα δεχθούν μεγαλύτερο χτύπημα σε μελλοντικά μέτρα διάσωσης της ευρωζώνης. "Ωστόσο, αυτό θα ήταν ένας τρόπος να χρησιμοποιηθεί ο ανταγωνισμός της αγοράς για την πειθαρχία των κυβερνήσεων", είπε. Επανέλαβε τα αιτήματα του FDP για τη δημιουργία νόμου περί αφερεγγυότητας για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και κανόνων που θα διευκολύνουν τις χώρες να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα, ενώ παραμένουν στην ΕΕ. Απέρριψε επίσης την ιδέα ενός καθεστώτος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι "τα μεμονωμένα κράτη θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνα για τους τομείς της ιδιωτικής τραπεζικής τους". Αυτό αντικατοπτρίζει τη γερμανική κυβερνητική πολιτική, η οποία ήταν σταθερά αντίθετη με το σχέδιο.

ft.com