Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας
06/07/2017 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα την αναστολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια για την επέκταση των εξουσιών του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ψηφοφορία την οποία η Τουρκία απέρριψε ως λανθασμένη. Το κοινοβούλιο έχει περιορισμένη επιρροή στην δεκαετή προσπάθεια της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ, που τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά η απόφαση τονίζει το χάσμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επικρίνει τον Ερντογάν και τη συμπεριφορά του απέναντι στους αντιπάλους του, τόσο πριν όσο και μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του τον περασμένο Ιούλιο.
Η καταστολή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που κρατά ήδη έναν χρόνο, και οι σαρωτικές νέες εξουσίες που κέρδισε ο Ερντογάν σε ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο δημιούργησαν ανησυχίες μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας. Ο Ερντογάν αναφέρει ότι τόσο η καταστολή όσο και οι αυξημένες προεδρικές εξουσίες χρειάζονται για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και πέρα από τα σύνορά της.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στο Στρασβούργο "καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη ...να αναστείλουν επίσημα τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση εάν η δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί αμετάβλητα".

Ορισμένες συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή - ο Ερντογάν επέστρεψε στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ και μέλη του ανώτατου δικαστικού οργάνου άλλαξαν. Άλλα βήματα, όπως η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθούν εντός δύο ετών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές απειλούν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και ωθούν την Τουρκία στην απολυταρχία.

Η ΕΕ εξέφρασε επίσης ανησυχία, αν και πολλοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύουν ότι το μπλοκ δεν έχει φτάσει αρκετά μακριά. "Η τρέχουσα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ηγετών της ΕΕ φαίνεται να περιμένει σιωπηλά να βελτιωθούν τα πράγματα στην Τουρκία", δήλωσε η επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, επικρίνοντας μια στάση την οποία είπε ότι "τροφοδοτεί τον αυταρχισμό του προέδρου Ερντογάν".

"Λάθος απαιτήσεις"

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα θεωρεί την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Στρασβούργο άκυρη, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ήταν επίσης κατηγορηματικό. "Η απόφαση αυτή, η οποία βασίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς, καταστρέφει τη φήμη του εν λόγω θεσμικού οργάνου", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του. "Αυτή η απόφαση δεν έχει αξία για εμάς."

Η σημερινή ψηφοφορία ήρθε τη στιγμή που ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τσελίκ και άλλους υπουργούς της Τουρκίας. Μιλώντας πριν από το αποτέλεσμα, ο Χαν ανέφερε ότι το κοινοβούλιο αντανακλά τη διάθεση στην Ευρώπη. "Δεν ξέρω τι θα αποφασιστεί, αλλά πρέπει να τονίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα θεσμικά όργανα που εκλέγονται από τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιπροσωπεύουν την άποψη των ψηφοφόρων τους", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, ο Χαν είπε ότι ελπίζει ότι η επαφή μεταξύ των δύο πλευρών θα οδηγήσει σε υψηλότερο επίπεδο πολιτικού διαλόγου.

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, δεν θέλουν να υπονομεύσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουμλούς είπε στο Reuters ότι η Τουρκία δεν ήταν υπεύθυνη για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών. "Η εκδήλωση ακατάλληλης συμπεριφοράς από την Ευρώπη έναντι της Τουρκίας δεν είναι μια κατάσταση που μπορούμε να δεχτούμε. Το να είναι εναντίον του Προέδρου μας Ερντογάν δεν είναι επίσης μια λογική στάση από την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει. Θέλει πραγματικά να διευρυνθεί; " είπε ο Κουρτουμλούς.

reuters.com