Φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
31/01/2019 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμο προσωρινό πρόεδρο»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.

Στην σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.

Αποκλείει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα ο Γκουαϊδό

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, λέγοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών του επιθυμεί την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Στη Βενεζουέλα κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου δεν υφίσταται, αντίθετα απ΄ό,τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ή έχουν αφεθεί να πιστεύουν. Γιατί; Επειδή το 90% του πληθυσμού θέλει αλλαγή», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό είπε ωστόσο ότι υπάρχει «ο κίνδυνος της βίας» εκ μέρους του «Μαδούρο και του καθεστώτος του», που χρησιμοποιούν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και «τους παραστρατιωτικούς». «Σκότωσαν δεκάδες νέους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Περισσότερους από 140 το 2017», είπε.

Ο πρόεδρος τη Εθνοσυνέλευσης άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει την έκκλησή του στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο.

«Είμαι σίγουρος πως μια δεδομένη στιγμή (…) ο στρατός θα καταλήξει διαδηλώνοντας μαζικά τη δυσαρέσκειά του και θα εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία προκειμένου να τεθεί στο πλευρό του Συντάγματος. Και όχι μόνο επειδή εμείς προτείνουμε αμνηστία και εγγυήσεις», δηλώνει στη συνέντευξη αυτή ο Χουάν Γκoυαϊδό.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη και πως ως εκ τούτου είχε την ευθύνη ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, κάλεσε σήμερα την Ισπανία να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό «σήμερα κιόλας» και να υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον ορισμένων μελών του καθεστώτος του Μαδούρο.

Ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο οποίος τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο ζει εξόριστος στην ισπανική πρωτεύουσα, απέρριψε την πρόταση, την οποία υποστηρίζει η Ισπανία, για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με σκοπό να διευκολύνει την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα.

«Μια ομάδα επαφής δεν είναι τίποτα άλλο από ένας κεκαλυμμένος διάλογος για να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να αναπνεύσει (…) Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας αυτό πρέπει να γίνει με σκοπό να προσδιοριστεί πώς ο Μαδούρο πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε ο αντίπαλος του τσαβικού καθεστώτος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ