Το Brexit απασχολεί το Νταβός
21/01/2016 17:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Brexit απασχολεί το Νταβός

Πριν από ένα χρόνο, λίγοι έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά σήμερα, η προοπτική μιας βρετανικής εξόδου κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα μακροοικονομικά ερωτηματικά της Ευρώπης, αλλά και μια πηγή ανησυχίας για πολλούς από τους συνέδρους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν μια αξιοσημείωτη ρήξη, κοινωνικά και πολιτικά, ενώ θα έχει επίσης σημαντικές οικονομικές και οικονομικές συνέπειες. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ένωση και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το συντομότερο αυτό το καλοκαίρι για το αν θα παραμείνει ή όχι η χώρα στην ΕΕ, έχει πει ότι θέλει η Βρετανία να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη.

Την Πέμπτη, προέτρεψε τους ηγέτες των επιχειρήσεων στο Νταβός να μιλήσουν υπέρ της ώθησης του να αλλάξει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, λέγοντας ότι η Ευρώπη υστερεί στον τομέα της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας και πρέπει να μειώσει την γραφειοκρατία της. Σε μια ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Κάμερον, φάνηκε ότι το χρονοδιάγραμμά του θα μπορούσε να επεκταθεί, αφού ο γάλλος και ο ολλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία τον Φεβρουάριο, όπως ήλπιζε.

Το Λονδίνο είναι το κύριο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και πολλές παγκόσμιες τράπεζες το χρησιμοποιούν ως βάση για να λειτουργούν στην Ευρώπη. Αυτό διευκολύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας, οι οποίες γενικά απαγορεύουν διακρίσεις σε βάρος των εταιρειών που βασίζονται στην χώρα τους, εφ 'όσον αυτές βασίζονται στην ΕΕ.

Πράγματι, το περασμένο έτος, το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε μια υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είχε προτείνει μια πολιτική, η οποία απαιτούσε οι οίκοι εκκαθάρισης που χειρίζονται τις συναλλαγές σε ευρώ να πρέπει να βασίζονται σε έθνος της ευρωζώνης. Οι υποστηρικτές εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών, υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα ανθίσει εκτός του μπλοκ των 28 μελών, καθώς θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο από τις πληρωμές στα ταμεία της ΕΕ και θα είναι ελεύθερη να συνάπτει δικές της εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μια βρετανική έξοδος θα οδηγήσει επίσης σε παρατεταμένη οικονομική αδυναμία. Σημαντικές προσωπικότητες σε ορισμένες μεγάλες διεθνείς εταιρείες με παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Inc., έχουν υποστηρίξει τη συνέχιση της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι μη ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες στο Λονδίνο θα επηρεαστούν κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο από μια διάσπαση, όπως και οι τράπεζες της Βρετανίας -αν και πολλές από αυτές έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον τους για την εγχώρια αγορά στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ένα ουσιαστικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τους οίκους εκκαθάρισης και άλλες επιχειρήσεις που έχουν ζωτικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ΕΕ εισάγει σταδιακά κανόνες που απαιτούν περισσότερες συναλλαγές κινητών αξιών να εκκαθαρίζονται μέσω εταιρειών με έδρα την ΕΕ, ή αυτών που έχουν πιστοποιηθεί ότι πληρούν ισοδύναμα πρότυπα. Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βρεθούν αποκλεισμένες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει και δεν επιτευχθεί καμία συμφωνία για την πιστοποίηση, είπε ο Χάρι Έντις, δικηγόρος στην Linklaters LLP στο Λονδίνο. "Σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν υπάρχει διαδικασία κεκτημένων", είπε.

Οι οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν επίσης να είναι απρόβλεπτες. "Η απόλυτη αβεβαιότητα για δύο ή τρία χρόνια μετά την ψηφοφορία αν επικρατήσει το 'ναι', θα είναι δύσκολη για το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Μάρτιν Γκίλμπερτ, διευθύνων σύμβουλος της Aberdeen Asset Management. Επιπλέον, είπε ότι δεν συμβουλεύει τους άλλους Βρετανούς για το πώς να ψηφίσουν. "Θέλω να αφήνω τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις", είπε.

Ο Γκίλμπερτ δήλωσε ότι η Aberdeen και πολλές άλλες εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου που ήδη χρησιμοποιούν το Λουξεμβούργο ως βάση για την πώληση κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επηρεαστούν λιγότερο. Ο Κάμερον ήλπιζε να καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις αλλαγές από τον επόμενο μήνα, αν και Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις δεν είχαν φτάσει στο στάδιο να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις υπό εξέταση. Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Βαλς δεν αποκλείει μια συμφωνία τον Φεβρουάριο, επισημαίνοντας απλά ότι θα ήταν δύσκολο. Τα πιο ακανθώδη ζητήματα θα ήταν η επιθυμία της Βρετανίας να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση από τις αποφάσεις της ευρωζώνης και η επιθυμία της να αρνηθεί κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Ο Κάμερον φάνηκε να ανοίγει το δρόμο για την πιθανότητα μια συμφωνία να χρειαστεί περισσότερο. "Αν δεν υπάρχει η σωστή συμφωνία, δεν βιάζομαι", είπε στην ομιλία του. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να έχουμε κάτι σωστό, παρά να βιαστούμε". Ο Κάμερον αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ για να συζητήσουν τις αλλαγές στην ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κάμερον είπε ότι δεν πιστεύει πως μια ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης θα είναι "η σωστή απάντηση" για τη Βρετανία, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει αυτό που θα ακολουθήσει μία πιθανή έξοδο.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί είναι λίγο περισσότερο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν και η διαφορά μειώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Έξι δημοσκοπήσεις κατά μέσο όρο από τα τέλη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου έδειξαν ότι το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το 40% θα ψηφίσει έξοδο και το 17% δεν γνωρίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το NatCen Social Research, τον μεγαλύτερο βρετανικό αυτόνομο κοινωνικό οργανισμό έρευνας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ήταν αισιόδοξος, πως η ΕΕ θα βρει μια λύση στα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Έχουμε συνηθίσει να το διαχειριζόμαστε" είπε, αναφερόμενος στις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου για τις προσπάθειες της ευρωζώνης να οικοδομήσει μια "τραπεζική ένωση". Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το City του Λονδίνου, ως ένα χρηματοοικονομικό κέντρο, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε γίνει καμία λεπτομερή αξιολόγηση ενός τέτοιου σεναρίου. "Δεν θέλουμε Brexit" είπε. "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σταθεροί και ισχυροί διαπραγματευτές. Είμαστε".

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.