Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
14/02/2019 22:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το βρετανικό κοινοβούλιο καταψήφισε την βασική πρόταση Μέι για περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις

Η βασική πρόταση στη σημερινή διαδικασία συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καταψηφίστηκε από τους βουλευτές, με 303 ψήφους έναντι 258, ενώ εξίσου καταψηφίστηκαν οι δύο τροπολογίες που είχαν υποβληθεί, από το Κόμμα των Εργατικών και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας.

Η τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα των Εργατικών, με την οποία ζητούσε να είναι η 27η Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους έναντι 306. Η τροπολογία του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που ζητούσε την παράταση του άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 315 έναντι 93.

Δεν έγινε ψηφοφορία για την τροπολογία που είχε προτείνει η βουλευτής των Συντηρητικών, 'Αννα Σούμπρι, με την οποία ζητούσε την δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, καθώς η βουλευτής αποφάσισε την τελευταία στιγμή να την αποσύρει, μετά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από την πλευρά της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα.

Η καταψήφιση της βασικής πρότασης της κυβέρνησης θεωρήθηκε αναμενόμενη από τη στιγμή που η ομάδα των σκληροπυρηνικών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος (ERG) αποφάσισε να απέχει από την συγκεκριμένη ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στις διαπραγματεύσεις της για τις αλλαγές που θέλει να πετύχει με την ΕΕ για το backstop.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία από την σημερινή συζήτηση της Τερέζα Μέι, την οποία κάλεσε να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και να εξηγήσει ποια είναι τα σχέδιά της.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ηγέτη των Εργατικών ότι βάζει το κόμμα του πάνω από το εθνικό συμφέρον

Τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγόρησε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ, ότι έβαλε για μία ακόμη φορά το συμφέρον του κόμματός του πάνω από το εθνικό συμφέρον, ψηφίζοντας κατά της πρότασης της κυβέρνησης, κάνοντας έτσι ακόμη πιο πιθανή την έκβαση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ψηφοφοριών στη Βουλή, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι αν και η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την υποστήριξη του κοινοβουλίου σήμερα, η πρωθυπουργός εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπήρξε ανησυχία από ορισμένα μέλη του Συντηρητικού κόμματος για τον αποκλεισμό του no deal σε αυτό το στάδιο.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η πρόταση που ενέκριναν οι βουλευτές στις 29 Ιανουαρίου (στην προηγούμενη διαδικασία συζήτησης για Brexit) παραμένει ως η μόνη που εκφράζει αυτό που θέλει η Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή νομικά δεσμευτικές αλλαγές γύρω από το backstop. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με την ΕΕ την διασφάλιση της έγκαιρης αποχώρησης στις 29 Μαρτίου.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, τόνισε ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία που να στηρίζει τις πράξεις της πρωθυπουργού, ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ηττήθηκε και δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί το κοινοβούλιο, βαδίζοντας προς τις 29 Μαρτίου χωρίς συγκροτημένο σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ