Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
22/10/2018 14:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Βερολίνο καλεί τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία

Η Γερμανία θέλει και οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία έως ότου συνεχιστεί να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Το Ριάντ έχει δώσει πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές για το πως επήλθε ο θάνατος του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη. Χθες Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαρακτήρισε τον θάνατό του "τεράστιο και σοβαρό λάθος", αλλά επεδίωξε να προστατεύσει τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η Γερμανία θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία για όσο καιρό εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Κασόγκι.
Ο Αλτμάιερ, στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δήλωσε ότι οι εξηγήσεις του Ριάντ για την υπόθεση αυτή δεν είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικές.
"Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το παρόν επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη", δήλωσε ο Αλτμάιερ στο δίκτυο ZDF.Μέχρι στιγμής φέτος η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Σαουδική Αραβία, οι οποίες καθιστούν το Ριάντ την δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγέα γερμανικών όπλων μετά την Αλγερία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ