Την "ισχυρή υποστήριξή" του στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Τραμπ
06/02/2017 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την "ισχυρή υποστήριξή" του στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Τραμπ

Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να πληρώσουν περισσότερα για την άμυνά τους, ενώ εξέφρασε την "ισχυρή υποστήριξη" των ΗΠΑ στη συμμαχία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ συμφώνησε να συμμετέχει σε μια συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στα τέλη Μαΐου και συζήτησαν τη δυνατότητα για "μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας".

Έντονες μάχες έλαβαν χώρα μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στα ρωσικά σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, στο τελευταίο επεισόδιο μιας κρίσης που ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτη του 2014. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την αξία του ΝΑΤΟ, της στρατιωτικής συμμαχίας που συγκροτήθηκε το 1949 ως ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Δύσης, το οποίο χαρακτήρισε ως άνευ αντικειμένου.

Πιο πρόσφατα υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συμμαχία "πολύ σημαντική" σε μια συνέντευξη τον Ιανουάριο, ενώ η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι ο Τραμπ "υποστηρίζει 100 τοις εκατό το ΝΑΤΟ" μετά την συνεδρίαση του Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ. Ενώ η συμμαχία συμφώνησε από το 2014 ότι τα μέλη της θα πρέπει να περάσουν 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα, μόνο κάποια από τα 28 μέλη του το κάνουν, και ο Τραμπ απαίτησε από τα κράτη-μέλη να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την προστασία των δυτικών δημοκρατιών ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Ένα βασικό δόγμα είναι ότι μια επίθεση σε κάθε μέλος της συμμαχίας θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων. Και αυτό είναι που έχει αμφισβητήσει ο Τραμπ.

Ο ενισχυμένος ρόλος του στρατού των ΗΠΑ επεκτείνει την παρουσία του στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και παρενέβη στην Ουκρανία. Η παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναστατώσει την περιοχή της Βαλτικής, η οποία αποτίναξε την κομμουνιστική ηγεσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και όπου παραμένει μια μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα. Ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής, οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή επανήλθαν μετά την εκλογή του Τραμπ. "Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν το στενό συντονισμό και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ" αναφέρει η ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ.

bloomberg.com