Την άρση του εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο Ομπάμα
23/05/2016 16:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την άρση του εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την πρώτη ημέρα της ιστορικής επίσκεψής του στη χώρα, ο Ομπάμα φάνηκε αποφασισμένος να κάνει άλλη μια κίνηση που θα καταγραφεί στην "κληρονομιά" του, ξεπερνώντας ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών που τελείωσε το 1975.

"Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Η απόφαση για την άρση δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα (...) αλλά από τη βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ", πρόσθεσε ο Ομπάμα. "Κάθε πώληση που κάνουμε με οποιονδήποτε θεωρείται μια ιδιαίτερη συναλλαγή και εμείς εξετάζουμε τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι", συμπλήρωσε.

Στα τέλη του 2104, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιτρέψει τη μερική άρση του εμπάργκο στους αμυντικούς εξοπλισμούς, μόνο για να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια ασφάλεια. "Εκτιμάμε ιδιαίτερα την απόφαση να καταργηθεί εντελώς η απαγόρευση όπλων στο Βιετνάμ" δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τραν Ντάι Κουάνγκ. "Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εξομαλυνθεί πλήρως".

Το Βιετνάμ έχει γίνει ένα στρατηγικό σημείο για τις ανησυχίες όσον αφορά το Πεκίνο και τις αξιώσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης Ομπάμα, δείχνει ότι η ανησυχία αυτή υπερίσχυσε της ανησυχίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Βιετνάμ. Το 1994, οι ΗΠΑ ήραν το οικονομικό εμπάργκο και την επόμενη χρονιά οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

reuters.com