Τι σχεδιάζει ο Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό
25/01/2017 16:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σχεδιάζει ο Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να εκπληρώσει μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του, με ένα εκτελεστικό διάταγμα για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την Τρίτη, ο Τραμπ έγραψε: "Μεγάλη μέρα για την εθνική ασφάλεια αύριο. Ανάμεσα σε πολλά άλλα πράγματα, θα χτίσουμε το τείχος!". Ιδού όλες οι λεπτομέρειες:

Πότε το πρότεινε;

Η προεδρική εκστρατεία του Τραμπ ξεκίνησε εκρηκτικά τον Ιούνιο του 2015, όταν χρησιμοποίησε εμπρηστική γλώσσα, ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. "Όταν το Μεξικό στέλνει τους ανθρώπους του, δεν στέλνει τους καλύτερους" είπε. "Στέλνει ανθρώπους που έχουν πολλά προβλήματα. Φέρνουν ναρκωτικά, έγκλημα. Είναι βιαστές".

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να χτίσει ένα τεράστιο τείχος κατά μήκος των συνόρων για να κρατήσει τους μετανάστες έξω. "Θα οικοδομήσουμε ένα μεγάλο τείχος στα νότια σύνορα μας, και θα βάλω το Μεξικό να πληρώσει. Σημειώστε τα λόγια μου", είπε. Οι παρατηρήσεις του προκάλεσαν ταχεία αντίδραση από το γείτονα της Αμερικής. Ο υπουργός Εσωτερικών τις χαρακτήρισε "παράλογες". Παρά την κατακραυγή, η πρόταση του Τραμπ απήχησε σε μεγάλη ομάδα ψηφοφόρων και έγινε ένας πυλώνας της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πόσο μακρύς θα είναι;

Τα σύνορα με το Μεξικό είναι περίπου 1.900 μίλια και εκτείνονται σε τέσσερις πολιτείες: Καλιφόρνια, Αριζόνα, Νέο Μεξικό και Τέξας. Συγκριτικά, το Τείχος του Βερολίνου ήταν 96 μίλια, ενώ το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι 13.000 μίλια. Υπάρχουν ήδη περίπου 700 μίλια φράχτη κατά μήκος των συνόρων - τα υπόλοιπα είναι είτε ανοιχτά, είτε σχεδόν αδύνατο να χτίσεις κάτι, είτε αδιάβατα. Ο Τραμπ είπε το 2015: "Ξέρετε, το Σινικό Τείχος της Κίνας, που χτίστηκε πριν από πολύ καιρό, είναι 13.000 μίλια. Θέλω να πω, μιλάμε για μεγάλα πράγματα. Μιλάμε για ψίχουλα, σε σύγκριση με αυτό".

Πόσο θα κοστίσει;

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο Τραμπ είπε ότι θα μπορούσε να τελειώσει το τείχος με 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά οι περισσότερες άλλες εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες. Ο υπάρχων συνοριακός φράκτης κόστισε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να χτιστεί το υπόλοιπο θα χρειαστούν μεταξύ 15 δις και 25 δις δολ., με ετήσιο κόστος συντήρησης τα 700 εκατομμύρια δολ., σύμφωνα με την εκτίμηση του Marc Rosenblum, αναπληρωτή διευθυντή του Προγράμματος Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που παρέθεσε μια έκθεση τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Ποιος θα το πληρώσει;

Οι Μεξικανοί, σύμφωνα με τον Τραμπ. Καμία πιθανότητα, λέει το Μεξικό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ καυχήθηκε ότι θα "κάνει το Μεξικό να το πληρώσει" με την κατάσχεση των εμβασμάτων από μετανάστες χωρίς χαρτιά από τη χώρα και την αύξηση των τελών για τις βίζες εισόδου στις ΗΠΑ από Μεξικανούς.

Όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι δεν συζήτησαν το οικονομικό θέμα -κάτι που αντέκρουσε γρήγορα ο μεξικανός ηγέτης. "Στην αρχή της συνομιλίας με τον Ντόναλντ Τραμπ έκανα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος" είπε ο Νιέτο. Ο Τραμπ εξόργισε τον μεξικανό ηγέτη λίγες ώρες αργότερα, όταν, είπε σε μια ομιλία του: "Θα οικοδομήσουμε ένα μεγάλο τείχος κατά μήκος των συνόρων του Νότου και το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος. Εκατό τοις εκατό". Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ είπε ότι το έργο αρχικά θα πληρωθεί από μία δαπάνη που θα εγκρίνει το Κογκρέσο. Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μεξικού στο Λευκό Οίκο την ερχόμενη εβδομάδα.

Χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο;

Όχι. Ο Τραμπ αναμένεται να βασιστεί σε ένα νόμο του 2006 που εξουσιοδότησε την κατασκευή πολλών χιλιομέτρων περίφραξης κατά μήκος των συνόρων. Ο νόμος "Ασφαλής περίφραξη" (Secure Fence) υπεγράφη από τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και η πλειοψηφία της περίφραξης χτίστηκε πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο. Τα τελευταία απομεινάρια ολοκληρώθηκαν όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να εμμείνει σε μια συνθήκη δεκαετιών για τα σύνορα με το Μεξικό, που περιορίζει το πού και πώς μπορούν να κατασκευαστούν δομές κατά μήκος των συνόρων. Η συνθήκη του 1970 προβλέπει ότι οι δομές δεν μπορεί να διαταράξουν τη ροή των ποταμών, τα οποία καθορίζουν τη μεθόριο ΗΠΑ-Μεξικού στο Τέξας και στην Αριζόνα.

Πρόκειται πραγματικά για τείχος;

"Ένας τοίχος είναι καλύτερος από μια περίφραξη και πολύ πιο ισχυρός. Είναι πιο ασφαλής. Είναι ψηλός" είπε ο Τραμπ, περιγράφοντας αυτό που είχε στο μυαλό του. Τα σχέδια του έχουν εξελιχθεί κάπως από τότε. Παραδέχθηκε μετά την εκλογή του το Νοέμβριο ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εν μέρει τείχος και εν μέρει φράχτης. "Αν είμαι πολύ καλός σε κάτι, αυτό είναι οι κατασκευές" είπε εκείνη την εποχή.

Ο Τραμπ είπε ότι το "τείχος είναι εύκολο και μπορεί να γίνει ανέξοδα". Άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί. "Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χτιστεί ένα τείχος από τούβλα και κονίαμα κατά μήκος των συνόρων για πολλού λόγους" σχολίασε ο Richard Stana, ο οποίος έγραψε πολλαπλές εκθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων για το Government Accountability Office.

Πόσο αποτελεσματικό θα ήταν;

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες λένε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει το φράγμα πραγματικά απροσπέλαστο. "Κάθε τείχος μπορεί να παρακαμφθεί. Οι άνθρωποι μπορεί να περάσουν κάτω από αυτό, μπορούν να περάσουν από πάνω του… Κανείς δεν πρέπει να προχωρήσει με την ιδέα ότι αν απλά οικοδομήσει το σωστό είδος τείχους θα είναι απροσπέλαστο" λέει ο Thad Bingel, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού γραφείου Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει δαπανά ήδη εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διατηρήσει τις υφιστάμενες περιφράξεις, ενώ λαθρέμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν σήραγγες για να περάσουν από κάτω. Ο Τραμπ, ωστόσο, δήλωσε ότι ένα τείχος "θα ήταν πολύ αποτελεσματικό" για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών και ότι ο αντισεισμικός και άλλος εξοπλισμός θα μπορούσε να αποτρέψει τυχόν σήραγγες.

Η ιδέα ενός τέτοιου τείχους έχει δοκιμαστεί και αλλού, καθώς περισσότερα από 45 τέτοια τείχη και συνοριακοί φράχτες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με το πιο γνωστό ίσως αυτό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

telegraph.co.