Τι σημαίνει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου εναντίον του ISIS στη Λιβύη
27/01/2016 15:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου εναντίον του ISIS στη Λιβύη

Το Πεντάγωνο αναδιατάσσει τη συγκέντρωση των υπηρεσιών πληροφοριών στη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα καταρτίζει σχέδια για να ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή η σημαντική κλιμάκωση έχει ήδη προγραμματιστεί, χωρίς ουσιαστική συζήτηση στο Κογκρέσο σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους μιας στρατιωτικής εκστρατείας που αναμένεται να περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις και επιδρομές από τα ελίτ αμερικανικά στρατεύματα.

Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη ενός πολέμου που θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ηπείρου. Σχεδιάζεται καθώς ο αμερικανικός στρατός επεμβαίνει όλο και πιο βαθιά σε πεδία μάχης στη Συρία και στο Ιράκ, όπου οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις καλούνται να διαδραματίσουν έναν όλο και πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο. Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ ο νεώτερος, πρόεδρος των Κοινών Επιτελείων, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι "ψάχνουν να αναλάβουν αποφασιστική στρατιωτική δράση" κατά του ISIS στη Λιβύη, όπου Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει περίπου 3.000 μαχητές.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η εκστρατεία στη Λιβύη θα μπορούσε να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Αναμένουν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί με τη βοήθεια μερικών ευρωπαίων συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο σχεδιασμός εξελίσσεται εν μέσω πολιτικού χάους στη Λιβύη, η οποία συνεχίζει να παραπαίει από τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου του 2011, που έληξε με τη δολοφονία του επί χρόνια δικτάτορα της χώρας, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Τους τελευταίους μήνες τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν δύο ομάδες λίβυων αξιωματούχων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι ηγέτες της χώρας, να συνασπιστούν. Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα απέρριψε πρόταση κυβέρνησης ενότητας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η πολιτική διαμάχη και οι διαμάχες μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων δημιούργησε ένα άνοιγμα για το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη το 2014. Η εξτρεμιστική οργάνωση ελέγχει σήμερα την παραλιακή πόλη Σύρτη, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι χτυπώντας τα κύτταρα του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη θα "θέσει ένα τείχος" μεταξύ αυτού του μετώπου και των συμπαθούντων της ομάδας αλλού στη Βόρεια Αφρική και στην υποσαχάρια Αφρική.

Αυτός είναι ένας λογικός στόχος. Αλλά οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν πείσει ότι αυτό είναι εφικτό. Ακόμα κι αν το Πεντάγωνο και οι σύμμαχοί του κατάφερναν να πλήξουν επιτυχώς τους στόχους του Ισλαμικού Κράτους, παραμένει αβέβαιο ότι θα έχουν μια αξιόπιστη δύναμη εδάφους για να κρατήσουν τις περιοχές. Υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα δημιουργήσουν τον πειρασμό να αναπτύξουν και χερσαίες δυνάμεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις δυνάμεις των ανταρτών, όπως και στο Ιράκ και τη Συρία.

Την ίδια ημέρα που ο Ντάνφορντ συζήτησε τα σχέδια για τη Λιβύη, ο Υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ είπε ότι το Πεντάγωνο είχε εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη στήριξη των τοπικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία. "Ψάχνουμε ευκαιρίες για να κάνουμε περισσότερα και θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις - θέλω να είμαι σαφής σχετικά με αυτό - αλλά είναι ένα στρατηγικό ζήτημα, το αν θα επιτρέψουμε στις τοπικές δυνάμεις να πάρουν τον έλεγχο, αντί να προσπαθήσουμε να τις υποκαταστήσουμε" είπε σε μια συνέντευξη στο CNBC.

Φαίνεται να υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον στο Κογκρέσο να εγκρίνει την εκστρατεία ενάντια στον Ισλαμικό Κράτος, που στηρίζεται, παράλογα, στον νόμο του 2001 που πέρασε για να πάρει μέτρα κατά των δραστών των επιθέσεων της 11 Σεπτέμβρη. Η προοπτική ενός νέου μετώπου στον πόλεμο θα πρέπει να προτρέψει τους βουλευτές να επανεξετάσουν το θέμα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα ήταν ωραίο, αλλά όχι και απαραίτητο, το Κογκρέσο να περάσει μια νέα άδεια για τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η στάση αυτή έχει επιτρέψει στο Κογκρέσο - το οποίο έχει την πρωταρχική ευθύνη βάσει του Συντάγματος για να κηρύξει πόλεμο - να παρακάμψει μια σημαντική ψηφοφορία για πόλεμο.

nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.