Τι σημαίνει η υποψηφιότητα Σουλτς για την Άνγκελα Μέρκελ
25/01/2017 15:14
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει η υποψηφιότητα Σουλτς για την Άνγκελα Μέρκελ

Η πορεία της Άνγκελα Μέρκελ προς μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος της Γερμανίας μόλις έγινε πιο περίπλοκη. Η απόφαση-έκπληξη του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να παραδώσει την υποψηφιότητα του SPD σε μια πιο δημοφιλή προσωπικότητα, τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναζωογονεί την τύχη του κόμματος που έχει συνηθίσει να παίζει τον αιώνιο εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών κατά τη διάρκεια της θητείας της Μέρκελ.

"Ο Σουλτς είναι κάποιος που θα αγωνιστεί με μια πιο επιθετική στάση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας" σχολιάζει ο Χένρικ Εντερλαϊν, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στην Σχολή Διακυβέρνησης Hertie στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του. "Αυτό φυσικά κάνει την κατάσταση για τη Μέρκελ πιο δύσκολη, αλλά και πιο ενδιαφέρουσα". Η Μέρκελ ήδη αντιμετωπίζει ένα κύμα λαϊκιστικής οργής από τη δεξιά, που τροφοδοτείται από την αντίσταση στην πολιτική ανοικτών συνόρων κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, ενώ το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει κερδίσει δημοσιότητα και υποστήριξη, είναι οι παραδοσιακοί της αντίπαλοι -και νυν εταίροι του συνασπισμού- το SPD, που θέτει την πιο σοβαρή πρόκληση. Με τον Σουλτς στο τιμόνι, οι σοσιαλιστές μπορεί να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να έχουν επιλογές για τη ρύθμιση συμμαχιών που θα εμποδίσουν τη Μέρκελ να πάρει την εξουσία.

Η σωστή πρόκληση

Ο Σουλτς είπε σε μια δήλωση ότι το SPD είχε το "θάρρος" να ενώσει ένα λαό που "παραπαίει" και ότι οι εν λόγω διαχωρισμοί είχαν απογυμνωθεί από τις εκλογές των ΗΠΑ. "Αυτή η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς", είπε, χωρίς να κατονομάζει τη Μέρκελ. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Bild am Sonntag νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι η Μέρκελ θα κερδίσει 46 τοις εκατό των ψήφων σε σύγκριση με το 27 τοις εκατό για τον Γκάμπριελ, αν η Γερμανίδα καγκελάριος εκλεγόταν άμεσα και δεν επιλεγόταν από το κόμμα της πλειοψηφίας. Σε μια αναμέτρηση Μέρκελ-Σουλτς, τα ποσοστά της θα έπεφταν στο 39 τοις εκατό, με τον Σουλτς στο 38 τοις εκατό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

"Τώρα είναι αντιμέτωπη με κάποιον που είναι πραγματικά πολύ δημοφιλής και ο οποίος μπορεί να την αμφισβητήσει σωστά σε συζητήσεις και να ποντάρει σε έναν συναισθηματικό τόνο" υποστηρίζει ο Κάρστεν Νίκελ, αναλυτής ρίσκου στην Teneo Intelligence με έδρα τις Βρυξέλλες. Ο Σουλτς, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν στον πολιτικό μηχανισμό των Βρυξελλών, υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1994 και υπηρέτησε ως πρόεδρος του από το 2012 μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν αποχώρησε για να ενταχθεί στην γερμανική πολιτική σκηνή. Για τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ο 61χρονος πρώην βιβλιοπώλης και δήμαρχος μικρής πόλης μπορεί να παρουσιαστεί ως πολιτικός με πείρα υψηλού επιπέδου, που είναι παρ 'όλα αυτά άσπιλος από τους μεγάλους συνασπισμούς του SPD και του μπλοκ της Μέρκελ, που έχουν κυβερνήσει δύο φορές από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2005.

Σκληρή αναμέτρηση

Ο 57χρονος Γκάμπριελ θα παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος μετά από περισσότερα από επτά χρόνια, μια θητεία που ξεπέρασε μόνο ο Βίλι Μπραντ στην περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, δήλωσε ότι είχε συνδεθεί πάρα πολύ με τον μεγάλο συνασπισμό Μέρκελ-SPD, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Λόθαρ Μπίντινγκ.

Στο ξεκαθάρισμα του SPD, ο Σουλτς θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος, ενώ ο Γκάμπριελ έχει ως στόχο να διαδεχθεί τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Σταϊνμάγερ είναι έτοιμος να αναλάβει τον σχεδόν τελετουργικό ρόλο του προέδρου της χώρας τον επόμενο μήνα. Η Μπριγκίτε Ζούπριες, υφυπουργός οικονομίας του SPD που κάποτε ήταν υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας (την περίοδο 2002-2009), θα αντικαταστήσει τον Γκάμπριελ ως υπουργός οικονομίας.

Η σκληρή μάχη στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, θα σημάνει την έναρξη στο εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης, που περιλαμβάνει ήδη εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία, ενώ πιθανόν είναι και στην Ιταλία και την Αυστρία.

Όμως, το SPD υπό τον Σουλτς έχει πολύ δρόμο ακόμα. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση υπό την ηγεσία της Μέρκελ προηγείται σε όλες τις εθνικές δημοσκοπήσεις, με μια έρευνα του INSA τη Δευτέρα να δείχνει τη στήριξη στο κόμμα στο 32,5 τοις εκατό, πολύ μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν 21 τοις εκατό. Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν το SPD γύρω στο 20 τοις εκατό. Αυτό καθιστά μια ακόμα επανάληψη του συνασπισμού των δύο κομμάτων ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων

Η υποψηφιότητα του Σουλτς θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μία προσέλευση της βάσης, για ένα κόμμα που έχει αποξενώσει την παραδοσιακή βάση του που αποτελείται από εργαζομένους μέλη σωματείων, ιδιαίτερα μετά την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που προώθησε ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πριν από μια δεκαετία.

"Φέρνει στο SPD την ανανέωσης που έλειψε στους ψηφοφόρους του" έγραψε ο Φάμκε Κρουμπουέλερ, αναλυτής συμβούλων πολιτικού κινδύνου στην OpenCitiz που εδρεύει στο Παρίσι, απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με τον Σουλτς. Το SPD θα μπορούσε να αναρριχηθεί και στο 30 τοις εκατό, υποστηρίζει. "Σε αντίθεση με τον Γκάμπριελ, δεν συνδέεται με τους μεγάλους συνασπισμούς του SPD".

Αφού ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του σε συνεδρίαση των Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, οι βουλευτές που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση εξέφρασαν ένα μείγμα από σοκ και ανακούφιση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι στο εσωτερικό του κόμματος περίμεναν ότι ο Γκάμπριελ θα είναι ο υποψήφιος. "Είμαι πολύ σίγουρος ότι τώρα έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε μια εκστρατεία με επιτυχία" δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής για την επιλογή των υποψηφίων του SPD, Τόμας Οπερμαν. Σχεδίαζε να συγκαλέσει μια συνάντηση την Τετάρτη για να συζητήσουν τον ανασχηματισμό, πριν το κόμμα εισάγει επισήμως τον υποψήφιό του στις 29 Γενάρη.

Επιλογές συνασπισμού

Κάθε κέρδος στις δημοσκοπήσεις για το SPD θα αυξήσει τις επιλογές του συνασπισμού του, κυρίως για ένα τριαδικό συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων και το αντι-καπιταλιστικό Αριστερό Κόμμα, σύμφωνα με τον Μάνφρετν Γκέλνερ, διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων με έδρα το Βερολίνο, Forsa. Ωστόσο, όπως είπε, η πορεία προς τη νίκη θα είναι δύσκολη. Μια άλλη υποθετική δυνατότητα που αναφέρεται στους κύκλους του Βερολίνου θα είναι ο λεγόμενος συνασπισμό των φαναριών, που περιλαμβάνει το SPD (κόκκινο), τους φιλελεύθερους Ελευθέρους Δημοκράτες (κίτρινο) και τους Πράσινους.

"Το SPD θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να πάρει μια πλειοψηφία για μια κυβέρνηση και μένει να δούμε αν ο Σουλτς μπορεί να το πετύχει" δήλωσε ο Γκέλνερ.

Ενώ μια υποψηφιότητα Σουλτς θα δώσει ώθηση στο κόμμα, ελάχιστοι προβλέπουν ότι η Μέρκελ μπορεί να χάσει. "Δεν το θεωρώ ως παράγοντα 'αλλαγής του παιχνιδιού', που θα την κρατήσει εκτός καγκελαρίας" δηλώνει ο Νίκελ της Teneo.

bloomberg.com