Τι πραγματικά πιστεύει η Τερέζα Μέι για το Brexit;
26/10/2016 15:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι πραγματικά πιστεύει η Τερέζα Μέι για το Brexit;

Ένα ντοκουμέντο, το οποίο είχε ηχογραφηθεί λίγες εβδομάδες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα και αποκαλύπτει η Guardian, δείχνει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην πραγματικότητα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία. Η Μέι, σε ιδιωτική ομιλία της ενώπιον των στελεχών της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Goldman Sacks, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, ακούγεται να προειδοποιεί για τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων αλλά και για την απώλεια σημαντικών πλεονεκτημάτων στον τομέα της ασφάλειας.

Στο ντοκουμέντο, η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία έχει αναλάβει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει στα στελέχη της τράπεζας ότι ήρθε η ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Πιστεύω ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφή. Πιστεύω ότι η συμμετοχή σε ένα εμπορικό μπλοκ 500 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σημαντικό για εμάς. Πιστεύω... ότι ένα από τα θέματα είναι ότι πολλοί άνθρωποι επενδύουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην Ευρώπη" λέει μεταξύ άλλων. "Εάν δεν ήμασταν στην Ευρώπη, πιστεύω ότι θα υπήρχαν εταιρείες και επιχειρήσεις που θα εξέταζαν μήπως θα έπρεπε να αναπτύξουν παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη, παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη" από την παραμονή στην ΕΕ, είχε πει τότε.

Όπως επίσης εμπιστεύθηκε ιδιωτικά στα στελέχη της Goldman Sacks, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην αστυνομία και τις υπηρεσίες Πληροφοριών εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Τον Απρίλιο, στο αποκορύφωμα της εκστρατείας εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Μέι προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα σήμαινε για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση. Δεν είχε αναφερθεί όμως στους κινδύνους που θα σήμαινε το Brexit για την βρετανική οικονομία, και δη από την μετεγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ως πρωθυπουργός πλέον, έθεσε κατά την ομιλία της στο συνέδριο των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ ως προτεραιότητα τον περιορισμό της μετανάστευσης πριν από την παραμονή της χώρας της στην ενιαία αγορά.

"Είναι απογοητευτικό" που η Τερέζα Μέι δεν είχε το πολιτικό θάρρος να προειδοποιήσει τους πολίτες για τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του Brexit, όπως το έκανε κατ΄ιδίαν σε κάποιους τραπεζίτες, δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον. "Το πιο απογοητευτικό είναι ότι τώρα που υποτίθεται βρίσκεται στην εξουσία, αγνοεί αμέριμνα τις ίδιες τις προειδοποιήσεις και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία πράξη μνημειώδους αυτοχειρίας για την βρετανική οικονομία, βγάζοντας τη Βρετανία από την ενιαία αγορά". "Είναι καλό να ξέρει κανείς τι σκέφτεται κατ' ιδίαν η Τερέζα Μέι όταν πολλοί από εμάς το έλεγαν δημόσια και επί τόσο καιρό ότι η έξοδος από την ενιαία αγορά θα κάνει κακό στις επιχειρήσεις και την οικονομία μας", σχολίασε ο βουλευτής των Εργατικών Φιλ Ουίλσον.

Εκπρόσωπος της Ντάουνιγνκ στριτ δήλωσε: "Η Βρετανία έκανε μια σαφή επιλογή να αποχωρήσει από την ΕΕ και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει με τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται".

theguardian.com