Τι είπε ο Ραχόι στο δικαστήριο για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς
26/07/2017 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι είπε ο Ραχόι στο δικαστήριο για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς

Ενώπιον δικαστηρίου βρέθηκε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ώστε να καταθέσει για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς, δωροδοκιών και αδιαφανών πληρωμών πολιτικών του συντηρητικού κόμματός του, Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), που ξέσπασε το 2008 και στο οποίο έχει εμπλακεί και το όνομά του.

Στην κατάθεσή του ο Ραχόι αρνήθηκε τις κατηγορίες χρηματισμού που του επιρρίπτονται και τόνισε πως δεν γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης στους κόλπους του κόμματός.

Ο Ραχόι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην Ισπανία που καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Ερωτηθείς στο δικαστήριο αν γνώριζε αν υπήρχε παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του κόμματός του και δωρεές σε μετρητά από ανώνυμους δωρητές, ο Ραχόι απάντησε αποφασιστικά: «Ποτέ».

«Δεν άκουσα ποτέ τίποτε γιατί, όπως έχω καταθέσει, δεν ήμουν ποτέ υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων εντός του κόμματος», απάντησε.

Ο Ραχόι επέστρεψε στην εξουσία για δεύτερη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο με αδύναμη εντολή κυβέρνησης, έπειτα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς που αμαύρωσαν αρκετά μέλη του PP και απομάκρυναν τους ψηφοφόρους του.

Επεδίωκε να καταθέσει με τηλεδιάσκεψη, ισχυριζόμενος ότι το ταξίδι στο δικαστήριο του Σαν Φερνάνδο δε Ενάρες, στα περίχωρα της Μαδρίτης, αποτελεί σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η δίκη συνθέτει το τελευταίο κομμάτι της μακροχρόνιας έρευνας σε βάρος δημοτικών συμβουλίων τα οποία φέρονται να έχουν λάβει παράνομη χρηματοδότηση από δίκτυο εταιρειών.

Η υπόθεση, γνωστή στα ισπανικά ως «Γκιρτέλ» από το όνομα του φερόμενου ως «εγκέφαλου» και επιχειρηματία Φρανθίσκο Κορέα, άγγιξε αρκετά πρώην στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον φερόμενο ως ταμείο δωροδοκιών λογαριασμό.

Μεταξύ αυτών που δικάζονται για οργανωμένο έγκλημα, πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά εγκλήματα είναι και ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Βαρθένας.

eleftherostypos.gr