Τι δεν είπε ο Σέσιονς στην κατάθεση του
14/06/2017 08:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι δεν είπε ο Σέσιονς στην κατάθεση του

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς υπερασπίστηκε επιθετικά την συμπεριφορά του γύρω από τη διερεύνηση της Ρωσίας την Τρίτη, αλλά η επανειλημμένη άρνησή του να απαντήσει σε ερωτήσεις βασισμένες σε αόριστες αναφορές σε εκτελεστικά προνόμια θα παρατείνει πιθανώς την προσπάθεια του Κογκρέσου να καταλάβει τι προηγήθηκε της αμφιλεγόμενης απόλυσης του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρώην γερουσιαστής της Αλαμπάμα απέρριψε ελάχιστα τους ισχυρισμούς των Δημοκρατικών ότι υπάρχουν πολύς καπνός γύρω από την απόλυση του Κόμεϊ και τη διερεύνηση της Ρωσίας για να μην υπάρχει και πυρκαγιά. Και οι απαντήσεις του δεν ξεκαθάρισαν τις ερωτήσεις σχετικά με τις επαφές του με ρώσους αξιωματούχους.

Ο Σέσιονς άρχισε λέγοντας στους βουλευτές στην ανοικτή ακρόαση της Γερουσίας ότι τυχόν ισχυρισμοί ότι είχε συνεννοηθεί με τη Μόσχα για να υπονομεύσουν τις εκλογές ήταν ένα "τρομερό και απεχθές ψέμα" και ότι δεν θα υποχωρήσει ενώ τον κατηγορούν ότι είχε διαπράξει οποιαδήποτε αδίκημα. "Εγώ εξαίρεσα τον εαυτό μου από κάθε έρευνα σχετικά με τις εκστρατείες για πρόεδρο, αλλά δεν εξαίρεσα τον εαυτό μου από το να υπερασπίζομαι την τιμή μου ενάντια σε σφοδρούς και ψευδείς ισχυρισμούς", είπε στους γερουσιαστές σε υψηλό τόνο, καθώς διάβαζε την εναρκτήρια δήλωσή του. "Σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, τη διαδικασία επιβεβαίωσης και από τότε που έγινα υπουργός Δικαιοσύνης, έχω αφιερωθεί στα υψηλότερα πρότυπα".

Η ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας σημάδεψε την πρώτη εμφάνιση του Σέσιονς στο Κογκρέσο μετά την επιβεβαίωσή του τον Φεβρουάριο. Ήρθε επίσης σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δραματική ακρόαση του Κόμεϊ, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ερωτήσεων των βουλευτών την Τρίτη. Σε έναν αξιοσημείωτο διάλογο, ο Σέσιονς αντέδρασε έντονα στην πρόταση ότι δεν μπορούσε - ή δεν έπρεπε - να έχει επιβλέψει τις έρευνες για τη Ρωσία. "Ο κ. Κόμεϊ είπε ότι υπήρχαν προβλήματα σε σχέση με την εξαίρεση που ήταν προβληματικά και δεν μπόρεσε να μιλήσει γι' αυτά", ρώτησε ο Δημοκρατικός Ρον Γουάιντεν. "Ποια είναι αυτά;" "Γιατί δεν μου λέτε εσείς;" απάντησε ο Σέσιονς, εμφανώς θυμωμένος. "Δεν υπάρχουν, γερουσιαστή Γουάιντεν. Δεν υπάρχουν. Μπορώ να σας το πω με απόλυτη σιγουριά. Αυτό είναι ένα μυστικό υπονοούμενο που διαρρέει εκεί έξω για μένα και δεν το εκτιμώ". Η στιγμή ήταν αντιπροσωπευτική της έντονης αντίθεσης μεταξύ της στάσης του Σέσιονς και της ευκολίας και της σχετικής αντιπαλότητας με την οποία ο Κόμεϊ απάντησε τις ερωτήσεις της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

Κάποιοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατηγόρησαν τον Σέσιονς ότι δεν απάντησε πλήρως στις ερωτήσεις τους, μια κατηγορία που προσπάθησε να αντικρούσει. Πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές επίσης πίεσαν τον Σέσιονς για τις προσπάθειές του να προκαλέσει φαινομενικά μια νέα εκδοχή του προνομίου της εκτελεστικής εξουσίας, μια προστασία που προστατεύει ορισμένες επικοινωνίες του εκτελεστικού κλάδου από το Κογκρέσο και το δικαστικό σώμα. Αυτός επανειλημμένα υποστήριξε ότι έπρεπε να πάρει άδεια από τον Πρόεδρο Τραμπ πριν απαντήσει σε μερικά από τα ερωτήματά τους.

Τα μέλη της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής υιοθέτησαν μια πιο ήπια προσέγγιση, ανταλλάσσοντας κατά καιρούς φιλικές ερωτήσεις με τον Σέσιονς. Άλλα ερωτήματα από τους γερουσιαστές του GOP πρόσφεραν στον Σέσιονς την ευκαιρία να αποσαφηνίσει την ακολουθία των γεγονότων γύρω από την απότομη απόλυση του Κόμεϊ τον περασμένο μήνα. "Δεν είναι αλήθεια ότι η έρευνα για τη Ρωσία δεν έθιξε τη σύστασή σας για την απόλυση του διευθυντή Κόμεϊ;" ρώτησε ο γερουσιαστής του Τέξας Τζον Κόρνιν: "Αυτό είναι σωστό," απάντησε ο Σέσιονς.

Το μεγαλύτερο μέρος της μαρτυρίας του πρώην βουλευτή περιστράφηκε γύρω από τη έρευνα της Ρωσίας και ξεκίνησε την εναρκτήρια δήλωση του επαναβεβαιώνοντας τη σημασία του και αρνούμενος κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμπαιγνία εκ μέρους του. "Επιτρέψτε μου να το δηλώσω ξεκάθαρα: δεν έχω συναντήσει ποτέ ή δεν είχα συνομιλίες με κανέναν Ρώσο ή κάποιον ξένο αξιωματούχο σχετικά με οποιοδήποτε είδος παρέμβασης σε οποιαδήποτε εκστρατεία ή εκλογές", είπε. "Επιπλέον, δεν έχω καμία γνώση για τέτοιες συνομιλίες από οποιονδήποτε συνδεόταν με την εκστρατεία του Τραμπ".

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της μαρτυρίας του Κόμεϊ την περασμένη εβδομάδα, είπε στους γερουσιαστές για μια συζήτηση που είχε με τον Σέσιονς μετά από συνάντηση του Λευκού Οίκου τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον Κόμεϊ, ο Τραμπ του ζήτησε να υποχωρήσει μετά από μια ομαδική συνάντηση, και στη συνέχεια ζήτησε να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν. Ο Κόμεϊ είπε ότι όταν αργότερα μίλησε στον Σέσιονς, ο υπουργός φάνηκε να αναγνωρίζει ότι δεν έπρεπε να αφήσει τον διευθυντή μόνο με τον Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της δικής του μαρτυρίας, ο Σέσιονς αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Κόμεϊ ότι είχε μείνει σιωπηλός. "Ενώ δεν μου έδωσε τίποτα ουσιαστικό για τη συνομιλία του με τον πρόεδρο, ο Κόμεϊ εξέφρασε την ανησυχία του για το κατάλληλο πρωτόκολλο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο και με τον πρόεδρο", δήλωσε. "Απάντησα στο σχόλιό του συμφωνώντας ότι το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έπρεπε να προσέξουν και να ακολουθήσουν τις πολιτικές των τμημάτων σχετικά με τις κατάλληλες επαφές με τον Λευκό Οίκο".

Ο Σέσιονς διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην απόλυση του Κόμεϊ, στέλνοντας μεταξύ άλλων μια επιστολή στον Τραμπ που συνιστούσε επίσημα την απομάκρυνσή του. Κάποιοι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι η συμμετοχή του Σέσιονς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραβίαση της υπόσχεσης του να εξαιρέσει τον εαυτό του από θέματα που αφορούν τη Ρωσική έρευνα, δεδομένου ότι ο Κόμεϊ την επιτηρούσε εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, ο Σέσιονς επιβεβαίωσε ότι η απόλυση δεν εμπίπτει στη δέσμευση αυτή, παρά την επακόλουθη δήλωση του Τραμπ που συνέδεε την απόλυση του Κόμεϊ με την έρευνα.

Η αποχή του Σέσιονς ήρθε μία ημέρα μετά το ρεπορτάζ της Washington Post ότι δεν κατάφερε να αποκαλύψει δύο συναντήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με τον Σεργκέι Κισλάκ, πρεσβευτή της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης της Γερουσίας. Στην ακρόαση της επιβεβαίωσης του τον Ιανουάριο, είχε πει ότι "δεν είχα επικοινωνία με τους Ρώσους". Την Τρίτη, ο Σέσιονς αμφισβήτησε έντονα τα υπονοούμενα ότι είχε διαπράξει ψευδορκία με τη δήλωση αυτή. "Ήθελα να αντικρούσω αμέσως κάθε πρόταση ότι ήμουν μέρος μιας τέτοιας δραστηριότητας", κατέθεσε, αναφερόμενος σε σχετική ερώτηση.

Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, ο Σέσιονς αρνήθηκε επίσης ότι μίλησε με ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Τραμπ στο Washington Mayflower Hotel, μια πιθανή προσπάθεια να αντικρούσει τις φήμες ότι υπήρξε και μια τρίτη συνάντηση με τον Κισλιάκ. "Αν και θυμάμαι αρκετές συνομιλίες που είχα κατά τη διάρκεια αυτής της δεξίωσης πριν από την ομιλία, δεν έχω καμία ανάμνηση ότι συναντήθηκα ή μίλησα με τον Ρώσο πρεσβευτή ή με άλλους Ρώσους αξιωματούχους", κατέθεσε. "Εάν κάποια πολύ σύντομη συνάντηση συνέβη με τον Ρώσο πρεσβευτή κατά τη διάρκεια αυτής της δεξίωσης, δεν το θυμάμαι".

Οι γερουσιαστές ρώτησαν επίσης συνοπτικά τον Σέσιονς εάν ο Τραμπ σκοπεύει να απολύσει τον ειδικό σύμβουλο, μια κίνηση που πιθανόν θα προκαλέσει μια πολιτική και νομική κρίση πέρα από την απόλυση του Κόμεϊ τον περασμένο μήνα. Ο Κρις Ραντι, ένας στενός σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος εξέτασε την απόλυση του Ρόμπερτ Μίλερ. Σύμφωνα με τους κανόνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό θα απαιτούσε την έγκριση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, αν και είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Γεγονότων της Γερουσίας νωρίτερα την Τρίτη ότι δεν βλέπει "μια καλή αιτία" που απαιτείται για την απομάκρυνση του Μίλερ. Ο Σέσιονς, από την πλευρά του, έδωσε μόνο μία μερική διαβεβαίωση ότι ο Μίλερ θα παραμείνει. "Έχω εμπιστοσύνη στον Μίλερ" είπε ο Σέσιονς. Αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να συζητήσει "μελλοντικές υποθέσεις".

theatlantic.com