Θα χάσει η Χίλαρι Κλίντον τις εκλογές λόγω της έρευνας του FBI για τα emails;
31/10/2016 16:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα χάσει η Χίλαρι Κλίντον τις εκλογές λόγω της έρευνας του FBI για τα emails;

Πριν από μία εβδομάδα, οι εκλογές στις ΗΠΑ φαινόταν τελειωμένη υπόθεση. Η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν τόσο στις δημοσκοπήσεις μετά από τόσες καταστροφικές γκάφες του Ντόναλντ Τραμπ που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν μια ρεπουμπλικανική πορεία προς τη νίκη στις 8 Νοεμβρίου. Η παρέμβαση-σοκ του FBI την Παρασκευή μπορεί να μην είναι αρκετή για να αλλάξει την έκβαση αυτή από μόνη της, αλλά έχει σίγουρα αλλάξει τα δεδομένα.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για τις νέες έρευνες σχετικά με τη χρήση της Κλίντον ενός ιδιωτικού server ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ίδια είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη στιγμή. Όχι μόνο είναι δύσκολο να αποκαταστήσει την αθωότητά της μέσα σε μόλις μία εβδομάδα μέχρι τις εκλογές, αλλά επίσης η επιστολή του Τζέιμς Κόμεϊ προς τους αξιωματούχους του Κογκρέσου ήδη βαθαίνει την κρίση και μειώνει τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ άρχισε να ανακάμπτει πρώτα χάρη σε κάποια άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το περιεχόμενο των οποίων ίσως να εξηγεί γιατί οι Κλίντον διακινδύνευσαν τόσο πολύ για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εξ αρχής. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από και προς τον πρόεδρο της εκστρατείας Τζον Ποντέστα, που κυκλοφόρησαν από το WikiLeaks εδώ και εβδομάδες, το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατηγορήσει ότι διαχειρίζονται ρώσοι χάκερ, έχουν μάλλον ενοχλητικό και όχι καταστροφικό περιεχόμενο.

Αυτό άλλαξε την Τετάρτη, με την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που φαίνεται να επιβεβαιώνει πόσο ασαφή είναι τα όρια της οικογένειας Κλίντον μεταξύ των επιχειρήσεων της και των φιλανθρωπικών και πολιτικών συμφερόντων της. Αν και σχεδόν όλα τα νέα στοιχεία σχετίζονται με τον Μπιλ και όχι με τη Χίλαρι, έδωσαν στους υποστηρικτές του Τραμπ νέα "πυρομαχικά", σε μια στιγμή που ήθελε απελπισμένα να στρέψει την προσοχή από τα σκάνδαλα του υποψηφίου σχετικά με τους φόρους και την ανάρμοστη συμπεριφορά προς τις γυναίκες.

Σε αυτές τις εκλογές που πολλοί δημοσκόποι περιγράφουν ως ένα διαγωνισμό αντιδημοτικότητας, δεν χρειάζεται πολύ για να αλλάξει η διάθεση των ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Μέχρι την Παρασκευή, ο συνδυασμός μη ύπαρξης ειδήσεων από τον Τραμπ και άσχημων νέων από την Κλίντον είχε μειώσει κατά το ήμισυ το προβάδισμα της Χίλαρι στις δημοσκοπήσεις μετά το τελευταίο προεδρικό ντιμπέιτ.

"Όταν η προσοχή ήταν στραμμένη στον Τραμπ, η Κλίντον είχε κερδίσει. Τώρα, η προσοχή είναι στην Κλίντον", είπε ο πολιτικός σύμβουλος Frank Luntz, ο οποίος έχει προβλέψει ότι ο νικητής του 2016 θα είναι η εκστρατεία που θα διατηρήσει την εστίαση στον αντίπαλο. Το μέσο προβάδισμα του 3,4% για την Κλίντον στις εθνικές δημοσκοπήσεις της Κυριακής θα πρέπει να παραμένει ένα υγιές περιθώριο ασφαλείας. Το προβάδισμα του Μπιλ Κλίντον έναντι του Τζορτζ Μπους συρρικνώθηκε από 11 πόντους σε μόλις τρεις στις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις εκλογές του 1992, αλλά κέρδισε με σχεδόν διπλάσια διαφορά.

Αλλά μεταξύ των Δημοκρατικών, ένας λόγος ανησυχίας -αν όχι πανικού- είναι ότι πολύ λίγες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μετά την είδηση για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το FBI. Μια αξιόπιστη έρευνα των ABC News-Washington Post που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, έδειξε μόνο μία μονάδα διαφορά για την Κλίντον. Ρώτησε κάποιους ψηφοφόρους την Παρασκευή το βράδυ τι σκέφτηκαν και αποκάλυψε ότι οι ειδήσεις είχαν ως επί το πλείστον σκληρύνει τις υπάρχουσες απόψεις, αλλά θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ένα ρόλο στο περιθώριο.

"Περίπου το ένα τρίτο των πιθανών ψηφοφόρων είπαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν την Κλίντον μετά τις αποκαλύψεις του FBI" δήλωσε ο δημοσκόπος Gary Langer. "Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, το 63% είπε ότι δεν αλλάζει κάτι". Μόνο το 7% των υποστηρικτών της Κλίντον θα υπάρχει κάποια διαφορά, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται "πολύ μεταξύ των ομάδων που έχουν ήδη προδιάθεση να μην την ψηφίσουν" απεφάνθη η δημοσκόπηση.

"Η πιθανότητα μιας υποχώρησης των υποστηρικτών της Κλίντον, ή της περαιτέρω αναζωπύρωσης των υποστηρικτών του Τραμπ, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στο στρατόπεδο της Κλίντον - ειδικά επειδή αυτή η δυναμική ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη", πρόσθεσε ο Langer. "Η πρόθεση ψήφου αυξήθηκε σε ομάδες υποστήριξης του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ένταση των επικρίσεων γι 'αυτόν έχει υποχωρήσει". Η ιδέα ότι το FBI δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, αλλά να ενισχύσει την άποψη, και έτσι ίσως και την προσέλευση, υποστηρίχθηκε επίσης σε μια δημοσκόπηση των ψηφοφόρων σε 13 κρίσιμες πολιτείες. Δημοσκόπηση του CBS έδειξε ότι μόλις το 5% των Δημοκρατικών είπαν ότι το θέμα θα μπορούσε να τους κάνει να μην υποστηρίξουν την Κλίντον, σε σύγκριση με πάνω από το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων.

Ο κίνδυνος αυτός βοηθά επίσης να εξηγηθεί η ένταση με την οποία οι Δημοκρατικοί ζητούν από το FBI να απαλλάξει άμεσα την Κλίντον. Πολλοί οπαδοί είναι πεπεισμένοι ότι τα τελευταία emails που αποκαλύφθηκαν στον εξοπλισμό της βοηθού της Κλίντον Ούμα Αμπεντίν και του εν διαστάσει συζύγου της Άντονι Γουάινερ, είναι άσχετα. Παρότι κάποια δείχνουν ότι ορισμένες περισσότερο διαβαθμισμένες πληροφορίες πέρασαν από τον ιδιωτικό server, δεν θα πρέπει να αλλάξει η προηγούμενη απόφασή του FBI, ότι η ποινική δίωξη θα ήταν άδικη χωρίς ενδείξεις πρόθεσης ή κάλυψης.

Αλλά εφ 'όσον αυτό δεν αποδεικνύεται κατηγορηματικά, μπορεί να υπάρχει κάποια αμφιβολία σε κάποιους, ότι το FBI έχει άλλες υποψίες. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να δώσουν στην Κλίντον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 11% των ψηφοφόρων περιγράφουν την Κλίντον ως "τίμια και αξιόπιστη", χαμηλότερα ακόμη και από το αντίστοιχο σκορ του Τραμπ που είναι 16%. Ενώ μπορεί να μην είναι αρκετό για να ανατρέψει τις ισορροπίες, το να είναι υποψηφιότητα για την προεδρία ενώ αντιμετωπίζει πιθανή ποινική έρευνα δεν είναι καλό σημάδι.

theguardian.com