Θα αγνοήσει ο Ερντογάν τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την Αφρίν;
18/01/2018 13:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα αγνοήσει ο Ερντογάν τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την Αφρίν;

Ο Ερντογάν θέλει να διώξει τους Κούρδους από τα σύνορά του πιθανότατα για να ενισχύσει την εικόνα του στο εσωτερικό εν όψει εκλογών, αλλά οι κινήσεις του είναι ριψοκίνδυνες, σχολιάζει ο Semih Idiz.

Ανησυχώντας για το γεγονός ότι ο χρόνος είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία που αποσκοπούσε στην ανακατάληψη του κουρδικού θύλακα της Αφρίν, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο στρατός έχει αρχίσει να βομβαρδίζει τον θύλακα από τα σύνορα.Δεν είναι βέβαιο αν η κύρια επιχείρηση θα προχωρήσει.Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια κίνηση υψηλού κινδύνου, το αποτέλεσμα της οποίας, αναφέρουν οι αναλυτές, παραμένει αβέβαιο.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την οργή της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.Και οι δύο δυνάμεις υποστηρίζουν τις συριακές κουρδικές ομάδες που η Τουρκία θεωρεί εχθρούς της. Η αποτυχία της Τουρκίας να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την υποστήριξή τους στους Κούρδους και η άρνηση της Μόσχας να αποδεχθεί το αίτημα της Άγκυρας να μην συμμετέχουν οι Κούρδοι αυτοί στις προσπάθειες επίτευξης της συριακής συμφωνίας έχουν αφήσει την Άγκυρα βαθύτατα απογοητευμένη. Απευθυνόμενος στους οπαδούς στην πόλη Τοκάτ της Μαύρης Θάλασσας το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.Είπε ότι αυτό θα ήταν συνέχεια της "Ασπίδας του Ευφράτη" της επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία τον Αύγουστο του 2016 στη βόρεια Συρία, με τους συμμάχους του ελεύθερου Συριακού Στρατού, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα δήλωσε τότε ότι θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η συριακή κουρδική ομάδα που θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα την εμπόδισαν να πραγματοποιήσει αυτή την απειλή. Η αποκάλυψη των αμερικανικών στρατιωτικών ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία εγκατέστησε μια δύναμη στα σύνορα για να περιπολεί τα τουρκικά και ιρακινά σύνορα, αύξησε την οργή του Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα νέα για τη δύναμη αυτή ήρθαν αμέσως αφού ο Ερντογάν είπε ότι επίκειται η επιχείρηση κατά της Αφρίν.Η Άγκυρα το ερμήνευσε ως προειδοποίηση, ότι οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη Συρία θα δεχθεί αντίσταση.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ομιλία που έδωσε στην Άγκυρα στις 15 Ιανουαρίου, λέγοντας: "Η Αμερική ανακοίνωσε ότι έχει ιδρύσει τρομοκρατικό στρατό στα σύνορά μας.Το καθήκον μας είναι να καταπνίξουμε αυτόν τον τρομοκρατικό στρατό προτού καν γεννηθεί".

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα ενισχύει τους πληρεξούσιούς της στη Συρία υπό την ονομασία του Εθνικού Στρατού (Αλ-Τζαΐς Αλ Γουατάνι) για την καταπολέμηση του IS και του YPG.Αυτή η δύναμη των 22.000 λέγεται ότι περιλαμβάνει στοιχεία που θεωρούνται δυσάρεστα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη", η οποία υποβοηθήθηκε από αυτά τα στοιχεία, υποστηρίχθηκε τότε από τις Ηνωμένες Πολιτείες -αν και απρόθυμα- επειδή στόχευε το IS. Η επιχείρηση πέτυχε τελικά να εκκαθαρίσει τις εκτάσεις ανάμεσα στις πόλεις Τζαραμπλούς στα ανατολικά, Αζάζ στα δυτικά και αλ-Μπαμπ στα νότια από το IS.
Η επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" εκπλήρωσε επίσης την επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει μια ζώνη γης στη Συρία για τις δυνάμεις της.Δημιούργησε επίσης διχασμό ανάμεσα στα εδάφη που διατηρούσε το YPG ανατολικά και δυτικά του ποταμού Ευφράτη, εμποδίζοντας τους Κούρδους να κερδίσουν έναν "διάδρομο" κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ο οποίος θα είχε διέξοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Αφρίν έμεινε ως απομονωμένος θύλακας του YPG και από τότε έχει παραμείνει ένα "αγκάθι" για την Τουρκία.Οι προσπάθειες της Τουρκίας το 2017 να πάρει την πόλη, προς έκπληξη και ενόχληση της Άγκυρας, ματαιώθηκαν από τη Ρωσία, η οποία ανέπτυξε δυνάμεις εκεί ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το YPG. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα πάρει την Αφρίν και την Μανμπίντζ, μια άλλη πόλη που κρατείται από το YPG, αμέσως μετά δυτικά του Ευφράτη, αλλά αυτό δεν συνέβη.Φαίνεται πιο αποφασισμένη αυτή τη φορά, παρά τις επικρίσεις που πιθανόν να προέλθουν από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτή την επιχείρηση ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία.Ο απόστρατος στρατηγός Χαλντούν Σολμάζτουρκ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου αιώνα, που εδρεύει στην Άγκυρα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι "ήταν αδιανόητο" οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία να επιτρέψουν μια τέτοια επιχείρηση. Ο Σολμάζτουρκ ανέφερε την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το συριακό καθεστώς και τη συνεχιζόμενη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στον αγώνα κατά τουISως λόγους για τους οποίους η Άγκυρα θα συναντούσε αντίσταση από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Η Άγκυρα υποβαθμίζει συνεχώς την πολιτική στήριξη που το YPG και η μητρική του οργάνωση, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, λαμβάνουν από τη Ρωσία, προκειμένου να μην σκιάσει τις σχέσεις που προσπαθεί να αναπτύξει με τη Μόσχα ως αντιστάθμισμα των επιδεινούμενων δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις υποψίες για τους απώτερους στόχους της Ρωσίας στη Συρία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν πρωτοστατούν σε προσπάθειες για την επίλυση της συριακής κρίσης, στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα.

Οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τη Ρωσία αυξήθηκαν όταν η Μόσχα δήλωσε ότι οι Κούρδοι από τις περιφέρειες που κατείχε το YPG θα προσκληθούν στο συνέδριο του εθνικού διαλόγου για τη Συρία που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το μήνα.

Αυτές οι αμφιβολίες "ξεχείλισαν" πρόσφατα, μετά από επιθέσεις δυνάμεων της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία, στην πόλη Ιντλίμπ. Η Άγκυρα εγκάλεσε τους πρέσβεις της Ρωσίας και του Ιράν την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που η Τουρκία θεωρεί ότι ήταν "στόχευση των μετριοπαθών στοιχείων της αντιπολίτευσης με το πρόσχημα της καταπολέμησης ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων". Η Τουρκία έχει στρατεύματα στην Ιντλίμπ, τα οποία αναπτύχθηκαν για να παρακολουθήσουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη "ζώνη αποκλιμάκωσης" που δημιουργήθηκε εκεί σε συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν.Αυτή η παρουσία παρέχει επίσης μια ακόμα στρατιωτική βάση για την Τουρκία στη βόρεια Συρία, την οποία η Άγκυρα προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του YPG.

Η Μόσχα απέρριψε τη διαμαρτυρία της Τουρκίας, λέγοντας ότι στοχεύει μόνο τις ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες, ιδίως την Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ, στην Ιντλίμπ.Αυτό το επεισόδιο, το οποίο προηγήθηκε της κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τηνέα συνοριακή δύναμη ασφαλείας (BSF), έδειξε επίσης το ενδεχόμενο διαφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας για τη Συρία.Η Μόσχα απέρριψε επίσης τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Ερντογάν για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ως "τρομοκράτη", λέγοντας ότι ήταν ένας "αβάσιμος ισχυρισμός". Μια δήλωση του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις 15 Ιανουαρίου, στην οποία ανέφερε ότι η συνοριακή δύναμη απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και πρόσθεσε ότι αυτή η δύναμη δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης που επικρατεί γύρω από την Αφρίν, ενθάρρυνε κάποιους στην Άγκυρα. Ο Λαβρόφ, ωστόσο, υπογράμμισε επίσης ότι "οι Κούρδοι είναι σίγουρα μέρος του συριακού έθνους" και συνέχισε να τονίζει την ανάγκη "σεβασμού των συμφερόντων των Κούρδων", καθώς οι προετοιμασίες για το Συριακό Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου συνεχίστηκαν.

Ο πρώην γραμματέας Τύπου του Ερντογάν, Ακίφ Μπέκι, ο οποίος γράφει στην καθημερινή "Karar", είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι μια επιχείρηση κατά της Αφρίν δεν θα λάβει ρωσική υποστήριξη.Ο Μπέκι προειδοποίησε επίσης ότι το YPG θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτήν την επιχείρηση για να υπονομεύσει τη θέση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις της Αστάνα. Πρόσθεσε ότι αυτή η επιχείρηση θα καταστρέψει επίσης κάθε πιθανότητα συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ στη Συρία και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της απειλής του Ερντογάν για "στραγγαλισμό της BSF".

Μετά τις οργισμένες παρατηρήσεις του Ερντογάν, οι Τούρκοι αναρωτιούνται εάν η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία.Σε μια προσπάθεια να διαλύσει αυτή την ιδέα, ο εκπρόσωπος του Στρατού των ΗΠΑ Ράιαν Ντίλον δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu, ότι η αποστολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία δεν συμπεριλαμβάνει την Αφρίν. Ο Ντίλον είπε ότι οι επιχειρήσεις τους εναντίον του IS ήταν συγκεντρωμένες κατά μήκος της Κοιλάδας του Μέσου Ευφράτη και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.Φάνηκε να πετά τη μπάλα στο γήπεδο της Μόσχας, δεδομένου ότι ο ρωσικός στρατός έχει παρουσία στην Αφρίν.

Οι παρατηρήσεις του Ντίλον, ωστόσο, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το YPG ανατολικά του Ευφράτη σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας μεγαλύτερη από το Λίβανο.Ο αμερικανικός στρατός φέρεται επίσης να οχυρώνεται στην περιοχή, για να παραμείνει εκεί. Εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να δώσει την τελική εντολή για μια επιχείρηση εναντίον της Αφρίν, παρά τις ρωσικές και αμερικανικές αντιρρήσεις, και καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του εν μέρει, αν όχι εντελώς, αυτό θα ενισχύσει περισσότερο την εικόνα του στο εσωτερικό.Μπορεί να στοχεύει μόνο σε αυτό τελικά, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει αρχίσει ήδη να συζητά τις προεδρικές εκλογές του 2019.

al-monitor.com