Τελειώνει η παγκοσμιοποίηση;
23/01/2017 11:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελειώνει η παγκοσμιοποίηση;

Οι "θαμώνες" του Νταβός διαβεβαίωσαν ότι το ελεύθερο εμπόριο θα συνεχιστεί στην εποχή Τραμπ, αλλά επί χρόνια έκαναν ελάχιστα για τους ηττημένους που δημιούργησε ένα τέτοιο σύστημα, σχολιάζει ο Larry Elliott.

Η ομιλία του θα ήταν αναμενόμενη από έναν Αμερικανό πρόεδρο. Οι χώρες πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να υποχωρήσουν στο "ασφαλές λιμάνι" τους, είπε ο παγκόσμιος ηγέτης σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, αλλά, αντίθετα, να έχουν το θάρρος να κολυμπήσουν στον απέραντο ωκεανό της παγκόσμιας αγοράς. Κάπως έτσι θα μπορούσε να εξυμνήσει το ελεύθερο εμπόριο ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Τζορτζ Μπους ή ο Μπιλ Κλίντον - όλοι "κάτοικοι" του Λευκού Οίκου που θεωρούσαν το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν το ανοικτό διεθνές σύστημα εμπορίου που έχει συσταθεί μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτός, όμως, που το είπε ήταν ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας σαφές ότι ήταν έτοιμος να καλύψει το κενό, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στον πολιτικό προστατευτισμό που υποστήριξε στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Nafta μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού και να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Επίσης πρόβαλε την ιδέα επιβολής δασμών 35% σε αγαθά από το Μεξικό, 45% στα εμπορεύματα από την Κίνα, και έναν συνοριακό φόρο - που θα επιβάλει εισφορά επί των εισαγωγών, αλλά όχι στις εξαγωγές.

Όσοι παρακολουθούν το Νταβός διαβεβαιώθηκαν ότι ο Τραμπ θα ξεφορτωθεί όλες αυτές τις προτάσεις από τη στιγμή που θα γίνει πρόεδρος. Αλλά αν δεν το κάνει, οι συνέπειες είναι προφανείς: ο κόσμος θα βυθιστεί σε έναν εμπορικό πόλεμο που θα φέρει την παγκοσμιοποίηση των τελευταίων 25 ετών σε μια τρανταχτή στασιμότητα. Αυτή είναι μια δυνατότητα που κάποιοι σχεδιάζουν. Μια πρωινή συνάντηση στο Νταβός, που διοργανώθηκε από το δικηγορικό γραφείο Clifford Chance, είχε τίτλο "Το τέλος της παγκοσμιοποίησης: έχει φτάσει ο κόσμος σε ένα σημείο καμπής;"

Και δεν είναι μόνο ο Τραμπ. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Brexit, που θεωρείται ως μια κραυγή οργής από εκείνους που πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση τους έφερε πολύ λίγα. Θα ακουστούν ακόμη πιο δυνατά αν η Μαρίν Λεπέν κερδίσει τη γαλλική προεδρία το Μάιο. Ένας ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι αν η Λεπέν προκαλέσει ακόμα ένα αποτέλεσμα- σοκ, αυτό θα σήμαινε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γενική αντίληψη στο Νταβός είναι ότι δεν πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Η παγκοσμιοποίηση, όπως βεβαιώθηκε, στην πραγματικότητα καθοδηγείται από τις τεχνολογικές αλλαγές στις οποίες οι πολιτικοί έχουν ελάχιστο έλεγχο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού διασχίζουν τα σύνορα, συχνά πολλές φορές. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για το αν τα εμπορεύματα που μπορούν να παραγγείλουν online θα παραδοθούν την επόμενη ημέρα παρά από το πού προέρχονται. Ο Ντάγκλας Φλιντ, πρόεδρος της HSBC, παρέθεσε το παράδειγμα της εφαρμογή για ταξί Uber ως διασπαστική τεχνολογική αλλαγή που ήρθε για να μείνει.

Οι αισιόδοξοι της παγκοσμιοποίησης μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο. Το να ξετυλίξουν το πολύπλοκο δίκτυο των διεθνών δεσμών που έχουν καθιερωθεί μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου στο τέλος της δεκαετίας του 1980, θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Ο Πασκάλ Λαμί, πρώην επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ και πρώην γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, χλεύασε την ιδέα ότι ο κόσμος είχε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο και δήλωσε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα αναμένεται μόνο μετά από χρόνια ταχείας ανάπτυξης.

Ο Ρομπέρτο Ασεβέντο, το σημερινό αφεντικό του ΠΟΕ, είπε: "Μια διαφορά μεταξύ της οικονομικής κρίσης του 2008 και του 1930 είναι ότι σήμερα έχουμε πολυμερείς κανόνες που τη δεκαετία του 1930 δεν υπήρχαν". Ο Βραζιλιάνος σημείωσε ότι ο εκδικητικός προστατευτισμός στον οποίον είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης οδήγησε στην συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά δύο τρίτα μέσα σε τρία χρόνια. "Αυτό θα ήταν μια καταστροφή ασύλληπτων διαστάσεων".

Η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι αν ο Τραμπ προχωρήσει με την εμπορική ατζέντα του, θα ανατρέψει όλα τα οφέλη της ανάπτυξης από τις φορολογικές περικοπές του και τις δαπάνες υποδομής - και στη συνέχεια κάποια από αυτά. Η ελπίδα στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς -ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΟΣΑ- είναι ότι ο νέος πρόεδρος θα καταλάβει γρήγορα ότι υπάρχουν μειονεκτήματα στην επιβολή δασμών 45% στα κινεζικά προϊόντα: οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή και τα αντίποινα, για να αναφέρουμε μόνο δύο.

Τούτου λεχθέντος, οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου είναι οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους. Ήξεραν από την αρχή ότι η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί χαμένους, όπως και νικητές, αλλά έκαναν ελάχιστα ή τίποτα για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της μεγαλύτερης απελευθέρωσης θα μοιραστούν δίκαια. Τα τελευταία χρόνια οι ηττημένοι έχουν αυξηθεί σε αριθμό - και έγινα πιο ισχυροί.

Επιπλέον, δεν είναι απολύτως αληθές ότι οι χώρες έχουν διατηρήσει μια δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, που προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση μετά τη δεκαετία του 1930. Πολλές χώρες έχουν προσφύγει σιωπηλά σε μέτρα προστατευτισμού. Δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί ο φιλόδοξος γύρος των συνομιλιών για την παγκόσμια απελευθέρωση του εμπορίου που ξεκίνησε στη Ντόχα το 2001. Η εταιρική σχέση Ειρηνικού, μια περιφερειακή ελεύθερη διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση και τη συμμετοχή των ΗΠΑ και διάφορων ασιατικών χωρών (αλλά όχι της Κίνας) θα διαλυθεί από τον Τραμπ. Μια διμερής συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον -η Συνεργασία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή ως TTIP) δεν έχει προοπτικές. Και, ακριβώς όπως στη δεκαετία του 1930, υπάρχει η επικρατούσα κουλτούρα του ισχυρού άνδρα. Ο Μαρκ Μαλοκ-Μπράουν, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε: "Σε πολλές χώρες υπάρχουν πολύ ισχυροί ηγέτες, που δεν σέβονται πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού".

Ο Μάλοκ-Μπράουν αναφέρθηκε στον Κινέζο Σι, τον Ινδό Ναρέντα Μόντι και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία ως ηγέτες που - μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και, πλέον τον Τραμπ στις ΗΠΑ - συνθέτουν μια τρομερή συμμορία στην G20, την ομάδα των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών που συστάθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για να παρέχει την καλύτερη παγκόσμια διακυβέρνηση. "Η αστική δημοκρατία έχει αντικατασταθεί από μια γενιά από Καίσαρες" δήλωσε ο Μάλοκ-Μπράουν. Αυτή δεν είναι η πρώτη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Αυτό που θα μπορούσε να ονομάζεται Παγκοσμιοποίηση 1.0 ήταν ζωντανό και ακμαίο στο τέλος του 19ου αιώνα, μια εποχή ελεύθερου εμπορίου, μαζικής μετανάστευσης και ελεύθερης ροής κεφαλαίων.

Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς το περιέγραψε ως εξής: "Ο κάτοικος του Λονδίνου θα μπορούσε να παραγγείλει μέσω τηλεφώνου, πίνοντας τσάι το πρωί του στο κρεβάτι, διάφορα προϊόντα από ολόκληρη τη Γης, σε ποσότητα τέτοια που θα μπορούσε να θεωρεί σωστή και εύλογα να αναμένει την έγκαιρη παράδοση στην πόρτα του. Θα μπορούσε την ίδια στιγμή και με τον ίδιο τρόπο να εξερευνήσει τον πλούτο του στους φυσικούς πόρους και σε νέες επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε κομμάτι του κόσμου, και να μοιραστεί, χωρίς κόπο ή ακόμη και πρόβλημα, τους ενδεχόμενους καρπούς και τα πλεονεκτήματά τους".

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Λονδρέζου του Κέινς που πίνει το τσάι του και του σημερινού Λονδρέζου που πίνει έναν καφέ, χρησιμοποιώντας ένα smartphone για να αγοράσει κάτι από το Amazon; Σίγουρα, η τεχνολογία είναι πιο γρήγορη και τα παγκόσμια δίκτυα είναι πιο ολοκληρωμένα. Αλλά στη εδουαρδιανή Βρετανία υπήρξε ακριβώς η ίδια εμπιστοσύνη, ότι ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή, όπως υπάρχει και σήμερα.

Ωστόσο, η πρώτη εποχή της παγκοσμιοποίησης τελείωσε. Επιπλέον, υπάρχει και μια συγκεκριμένη ημερομηνία που μπορεί να οριστεί για την ημέρα που πέθανε: 28 Ιουνίου 1914, ημέρα που η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου ξεκίνησε την αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στο ξέσπασμα του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έξι εβδομάδες αργότερα. Το σιωπηλό ερώτημα στο Νταβός ήταν αν η 20 Γενάρη του 2017 θα είναι μια άλλη μέρα που θα μείνει στην ιστορία, για όλους τους λάθος λόγους.

theguardian.com