Τα έξι μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στο Ισραήλ
22/05/2017 16:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα έξι μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στο Ισραήλ

Οι επιλογές του Προέδρου Τραμπ στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής ήταν τόσο απρόβλεπτες όσο και η υπόλοιπη προεδρία του και η πρώτη επίσκεψή του στο Ισραήλ ως Αρχηγός του Στρατού υπόσχεται κι άλλα απρόβλεπτα. Η επίσκεψή του, που αρχικά χαρακτηρίστηκε ως ένα θερμό καλωσόρισμα σε έναν ειλικρινή φίλο, επισκιάσθηκε από διάφορες διαφωνίες για την Ιερουσαλήμ, την ανταλλαγή πληροφοριών και τους οικισμούς, ενώ οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν, αδυνατώντας ίσως να πιστέψουν την τύχη τους. Αλλά η χαρά τους μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Ιδού μερικά ζητήματα που ο Τραμπ αντιμετωπίζει στο πρώτο του ταξίδι-αστραπή για να συναντήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους:

1. Θα πλήξει τις διπλωματικές σχέσεις με τους Ισραηλινούς το ατόπημα με τις πληροφορίες;

Οι Ισραηλινοί σοκαρίστηκαν αυτή την εβδομάδα όταν έμαθαν ότι ο Τραμπ μπορεί να έχει αποκαλύψει κάποιες μυστικές τους πληροφορίες σχετικά με το ISIS στους Ρώσους, σύμμαχο του Ιράν, και ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ. Μετά την αποκάλυψη της Washington Post, ότι ο Τραμπ είχε μοιραστεί μυστικές πληροφορίες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και τον πρεσβευτή, οι New York Times και το ABC ανέφεραν πηγές που ισχυρίζονται ότι οι πληροφορίες προέρχονται από έναν ισραηλινό κατάσκοπο που ενσωματώθηκε στο ISIS. Τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωσαν ότι η πληροφορία σχετίζεται με τη μεταφορά ενός παγιδευμένου φορητού υπολογιστή σε αεροπλάνο, που προκάλεσε την ξαφνική απαγόρευση στους υπολογιστές στις πτήσεις προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο. Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από το Ισραήλ, αλλά ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ βρέθηκε στην Ουάσινγκτον προσπαθώντας να εκτονώσει την κρίση.

Τα ρεπορτάζ σίγουρα προκάλεσαν απογοήτευση σε μερικούς ισραηλινούς κύκλους. Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Σαμπτάι Σαβίτ, προέτρεψε το Ισραήλ να επανεξετάσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τη CIA, αφού ο Τραμπ συμπεριφέρθηκε σαν "ταύρος σε υαλοπωλείο". "Οι κανόνες της σωστής λειτουργίας απαιτούν ακόμη και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου να συμβουλεύεται τους εμπειρογνώμονες", δήλωσε ο Σαβίτ στους "Times of Israel". "Γι 'αυτό η κυβέρνηση τους πληρώνει".
Αλλά άλλοι υποστήριξαν ότι η σχέση μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στηρίζεται σε σημαντικότερα πράγματα. "Η σχέση ασφαλείας μεταξύ του Ισραήλ και του μεγαλύτερου μας συμμάχου, των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι βαθιά, σημαντική και άνευ προηγουμένου ογκώδης" δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντορ Λίμπεραμν.

Οι ντόπιοι εμπειρογνώμονες σε θέματα πληροφοριών έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις δραματικές αναφορές περί ισραηλινού κατασκόπου που ενσωματώθηκε στο ISIS, λέγοντας ότι ήταν πιθανότερο οι πληροφορίες να προέρχονται από σήματα που συλλέχθηκαν από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ από εσωτερικές μεταδόσεις του ISIS.
Το συμπέρασμα μπορεί να είναι προσωρινό, με άλλα λόγια. "Μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ζημιά ή μια τοπική", δήλωσε ο Αμπν Σοφριν, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Μοσάντ, "αλλά όχι μια καταστροφή".

2. Μπορεί ο Τραμπ να πετύχει πραγματικά την "τελική διαπραγμάτευση";

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει με τον πιο απίστευτο ειρηνοποιό της Μέσης Ανατολής - αλλά θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει προς όφελός του; Οι προσδοκίες είναι τόσο χαμηλές και η εμπειρία του είναι τόσο περιορισμένη, που θα μπορούσε να είναι η ανάσα καθαρού αέρα που απαιτείται μετά από δεκαετίες διπλωματικής σοφιστείας.

Σίγουρα, η αφέλεια του Τραμπ είναι ένα σπάνιο πράγμα, στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι δύο πλευρές. "Αυτό που ο Τραμπ έχει προς όφελός του προς το παρόν είναι ότι κανένας δεν θέλει να του πει όχι. Σε αυτό φαίνεται να βασίζεται για βραχυπρόθεσμα οφέλη", λέει ο Ντέιβιντ Μακόφσκι του Ινστιτούτου για την Εγγύς Ανατολή της Ουάσινγκτον, ο οποίος υπηρέτησε στην ειρηνευτική ομάδα του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή.

Η ομάδα του, επίσης, τα έχει πάει καλά. Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο νεοδιορισμένος απεσταλμένος του Τραμπ, εντυπωσίασε και τις δύο πλευρές. "Δεν προέρχεται από το κατεστημένο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο. Το να κάθεσαι μαζί του είναι εντυπωσιακά αναζωογονητικό", λέει ο Μάικλ Όρεν, ένας ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός και πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον.

Υπάρχουν και σημάδια προόδου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα σχέδια για την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης για την ασφάλεια από την CIA στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστίνης, που απομακρύνθηκαν μετά τη νίκη του Τραμπ, βρίσκονται τώρα στην ατζέντα. Η ξαφνική αναθέρμανση και η αναφορά στους Παλαιστίνιους ως "στρατηγικούς εταίρους" δείχνει στους Παλαιστινίους ότι η προθυμία του Τραμπ να συμμετάσχει δεν είναι μόνο για επίδειξη. "Η προσέγγιση που ξεκίνησε μας έκανε αισιόδοξους, ότι ίσως είναι ο σωστός άνθρωπος", λέει ο Τζιμπρίλ Ρτζούμπ, γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ, του κόμματος με επικεφαλής τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. "Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο, μας ενθάρρυνε να πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Η δική μας εντύπωση είναι ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να γίνει η τελική συμφωνία".

3. Μια λύση ενός κράτους ή δύο;

Ο Τραμπ εξέπληξε τους έμπειρους παρατηρητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Λευκού Οίκου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου τον Φεβρουάριο, όταν φάνηκε να απορρίπτει την μακρόχρονη αμερικανική πολιτική της λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, λέγοντας ότι εξετάζει και τη "λύση των δύο κρατών και του ενός κράτους" και ότι "μπορώ να ζήσω και με τις δύο" εφόσον συμφωνήσουν τα δύο μέρη.

Η επίσημη θέση του Ισραήλ, που διατυπώθηκε από τον Νετανιάχου σε μια ομιλία του 2009 στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν, είναι να στηρίξει τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με το Ισραήλ. Ωστόσο, πολλοί Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων μελών του κυβερνητικού συνασπισμού και ακόμη και του κόμματος του Νετανιάχου, αντιτίθενται έντονα. Ο ίδιος ο Νετανιάχου δήλωσε τον Μάρτιο του 2015 ότι η πολιτική των Παλαιστινίων είχε κάνει την έννοια "άσχετη". Η πρόσφατη αναταραχή στη Συρία και το Ιράκ έχει προσθέσει φόβους ασφάλειας στις ανησυχίες του Ισραήλ. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε ένα κράτος στα σύνορά μας που θα καταρρεύσει σε λίγες ώρες. Αυτή είναι η βάση", λέει ο Μάικλ Ορεν.

Καθώς το Ισραήλ απομακρύνεται από τα δύο κράτη, η παλαιστινιακή υποστήριξη αυξάνεται. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Χαμάς τροποποίησε το καταστατικό της, εγκρίνοντας επίσημα τη δημιουργία ενός κράτους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας - αλλά μόνο ως ένα πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση όλης της Παλαιστίνης. Ο Ρατζούμπ λέει ότι είναι ένα ποτήρι μισογεμάτο. "Για πρώτη φορά οι Παλαιστίνιοι μιλάνε ομόφωνα για τη λύση των δύο κρατών", λέει. "Σε περιφερειακό επίπεδο, δεν υπάρχει κράτος εναντίον αυτού του πολιτικού διακανονισμού".

4. Θα μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ;

Ο Τραμπ φτάνει στην Ιερουσαλήμ την παραμονή της 50ης επετείου του Πολέμου των Έξι Ημερών, όταν οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την πόλη και αυτό παραμένει κεντρικό ζήτημα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Το Ισραήλ θέλει να είναι η "αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα". Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τα σύνορα πριν από το 1967 μέσω της πόλης να επανέλθουν, ώστε να μπορέσουν να ιδρύσουν τη δική τους πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν αναγνωρίζει την σημερινή πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η αμερικανική πρεσβεία παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, πριν από την εκλογή του, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να τη μεταφέρει. Μέχρι τον Φεβρουάριο υπέκφευγε. "Όσον αφορά την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, θα ήθελα να το δω να συμβαίνει. Το εξετάζουμε πολύ, πάρα πολύ. Το εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή, μεγάλη φροντίδα, πιστέψτε με. Και θα δούμε τι θα συμβεί. Εντάξει;", δήλωσε ο Τράμπ, καθώς βρισκόταν δίπλα στον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

Η δήλωση παραίτησης που υπέγραψε κάθε πρόεδρος από τότε που ο Μπιλ Κλίντον καθυστέρησε την κίνηση για άλλους έξι μήνες θα φτάσει στο γραφείο του Τραμπ στις αρχές Ιουνίου. Οι Ισραηλινοί ελπίζουν ότι δεν θα την υπογράψει. "Η αμερικανική πρεσβεία - όπως όλες οι πρεσβείες - πρέπει να μετακινηθεί στην Ιερουσαλήμ", δήλωσε ο Νετανιάχου στον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ την Τρίτη. Αυτό θα ήταν "ένα θανατηφόρο λάθος", λέει ο Τζιμπρίλ Ραμπούτζ.

Το θέμα περιπλέχθηκε, εν όψει της επίσκεψης, από μια διαμάχη γύρω από την επίσκεψη του Τραμπ στο Δυτικό Τείχος, το ιερότερο ιερό του Ιουδαϊσμού. Αξιωματούχοι του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ συμβούλεψαν κατά της επίσκεψης, με έναν αξιωματούχο να περιγράφει την περιοχή ως τμήμα της Δυτικής Όχθης. Ο Λευκός Οίκος αποκήρυξε τα σχόλια αυτά, αλλά σε επόμενη ενημέρωση του Τύπου, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, αρνήθηκε να πει αν το τείχος, ο οποίος αποτελεί την περίμετρο του ναού που στεγάζει το τζαμί Αλ-Ακσά, είναι ισραηλινό έδαφος.

5. Είναι ο Τραμπ σύμφωνος με νέους οικισμούς;

Οι δεξιοί υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ χαιρέτισαν την εκλογή του Τράμπ ως ευκαιρία να προσαρτήσουν τη Δυτική Όχθη και να ενισχύσουν την ισραηλινή εγκατάσταση οικισμών. "Η νίκη του Τραμπ είναι μια ευκαιρία για το Ισραήλ, να ανακαλέσει αμέσως την αντίληψη ενός παλαιστινιακού κράτους στο κέντρο της χώρας, το οποίο θα έβλαπτε την ασφάλειά μας και τον νόμιμο σκοπό", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπενέτ, επικεφαλής του Εβραϊκού Κόμματος που είναι υπέρ των οικισμών.

Οι σκληροπυρηνικοί χάρηκαν περαιτέρω με το διορισμό του Ντέιβιντ Φρίντμαν, επί χρόνια δικηγόρου και έμπιστου του Τραμπ, ως νέου πρεσβευτή στο Ισραήλ. Ο Φρίντμαν, ένας ορθόδοξος Εβραίος, είναι ένας εξέχων υποστηρικτής που συγκεντρώνει χρήματα και συχνός επισκέπτης των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Αλλά κατά τη διάρκεια των ακροάσεων επιβεβαίωσης, ο Φρίντμαν απέρριψε μερικές από τις σκληρότερες δηλώσεις του. Έτσι, η αρχική ευφορία των αποίκων με την εκλογή Τραμπ εξατμίζεται. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αναβάλει τις αποφάσεις για νέες εγκαταστάσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να αποφύγουν την επανάληψη της διπλωματικής καταστροφής κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν το 2010. Υπάρχει όμως έντονη πίεση στον Νετανιάχου από τον Μπένετ και άλλους στο υπουργικό συμβούλιο του, να εκμεταλλευτούν την εκλογή του Τραμπ για τον έλεγχο του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο φαινόταν τον περασμένο Νοέμβριο. "Ήμουν στον Λευκό Οίκο. Η δική μου εντύπωση είναι ότι θέλουν να επιδείξουμε σημαντική συγκράτηση", λέει ο Όρεν.

6. Πρέπει οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ενωθούν για να πολεμήσουν το Ιράν;

Η ταλάντευση του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, την Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ και το Βατικανό έχει μεγάλο συμβολισμό, όπως υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος, συνδέοντας τα κέντρα των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών στον κόσμο. Συνδέει επίσης τους αντιπάλους της Μέσης Ανατολής, τόσο του Ιράν όσο και του ISIS.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τους φόβους που εκφράστηκαν τόσο από το Ισραήλ όσο και από τα μετριοπαθή κράτη του Περσικού Κόλπου για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. "Τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή και όχι σε 10 ή 15 χρόνια", λέει ο Όρεν. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου ήθελε να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, αλλά υποχώρησε μετά από πιέσεις των διοικητών των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας.

Η απειλή του Ιράν ενδέχεται ακόμα να οικοδομήσει μία δυναμική για στρατηγικές συμμαχίες. Η Αραβική Ένωση προσφέρθηκε αυτή την εβδομάδα να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία για την Παλαιστίνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα το Ιράν. Η ομαδοποίηση των 22 κρατών πιστεύει ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να εξαλείψει το εμπόδιο στην περιφερειακή συνεργασία με το εβραϊκό κράτος.

Θα συμφωνήσει ο Τραμπ ότι η ιρανική απειλή δικαιολογεί να πιέσει το Ισραήλ ώστε να κάνει παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους για να εδραιώσει το αντιιρανικό μέτωπο; Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο κίνδυνος είναι ανεκτός ή απαραίτητος, αλλά θα μπορούσε να είναι και ο άσος στο μανίκι των Παλαιστινίων. "Η εμφάνιση ενός κυρίαρχου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους είναι το απαραίτητο για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, της ασφάλειας και της παγκόσμιας ειρήνης", λέει ο Ρατζούμπ.

time.com