Τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν θέλουν άλλο τη Μέρκελ
11/05/2016 13:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν θέλουν άλλο τη Μέρκελ

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν θέλουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να είναι υποψήφια και πάλι στις εκλογές της επόμενης χρονιάς. Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την INSA για το περιοδικό Cicero, ρώτησε τους συμμετέχοντες αν θεωρούν ότι η Μέρκελ θα πρέπει να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία και το 64 τοις εκατό απάντησε ότι δεν πρέπει.

Άλλα στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Γερμανίας θα έφτανα μόλις και μετά βίας από κοινού το 50 τοις εκατό των ψήφων συνδυαστικά. Σε ξεχωριστή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την INSA για την Bild, η Ένωση - ένας συνδυασμός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ (CDU) και του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) - έφτανε μόλις το 30,5 τοις εκατό. Ο αριθμός αυτός είναι μια πτώση της τάξης του 1,5 τοις εκατό από την προηγούμενη εβδομάδα και ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ από την INSA για τα δύο συντηρητικά κόμματα.

Με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φτάνει το 19,5 τοις εκατό, αυτό σημαίνει ότι τα δύο κόμματα που συνθέτουν τον "μεγάλο συνασπισμό" που διέπει τη Γερμανία θα κερδίσουν μόνο το 50 τοις εκατό των ψήφων. Το ποσοστό αυτό είναι μια πτώση 17 τοις εκατό στις τελευταίες εθνικές εκλογές και θα ήταν αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Στη μεταπολεμική περίοδο, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν συνήθως τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Εκτός από το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε ελάχιστος χώρος για άλλα κόμματα στην εθνική πολιτική. Αλλά η επανένωση είχε επίδραση στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας, με πρώτο το Κόμμα της Αριστεράς και τώρα το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) που κερδίζουν μεγάλα ποσοστά στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Η τάση είναι τόσο έντονη που η Θουριγγία εξέλεξε Πρόεδρο από το Αριστερό Κόμμα το 2014. Εν τω μεταξύ, το Κόμμα των Πρασίνων έχει επίσης κατορθώσει να καθιερωθεί σε κρατίδια όπως το πλούσιο Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ. Στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, το Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ έγινε το πρώτο κρατίδιο στην γερμανική ιστορία όπου κέρδισε ένα κόμμα εκτός της Ένωσης και του SPD.

Η αντιδημοτικότητα της πολιτικής για τους πρόσφυγες του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού έχει οδηγήσει στην παρακμή τους, με το AFD να επωφελείται πλήρως, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εκλογές και δημοσκοπήσεις.

thelocal.de