Σχέδιο μετάβασης στη δημοκρατία ανακοινώνει η συριακή αντιπολίτευση
07/09/2016 14:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο μετάβασης στη δημοκρατία ανακοινώνει η συριακή αντιπολίτευση

Ένα λεπτομερές σχέδιο μετάβασης για τη Συρία, τη δέσμευση της χώρας για δημοκρατικό και θρησκευτικό πλουραλισμό, θα παρουσιάσει σήμερα μια συμμαχία των μετριοπαθής ομάδα της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την υποστήριξή της προς τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Επιτροπή Υψηλής Διαπραγμάτευσης (HNC), ένα όργανο που εκπροσωπεί περισσότερες από 30 πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να αφαιρέσουν την εξουσία από τον Άσαντ, θα παρουσιάσει το σχέδιο των 25 σελίδων σε μια συνάντηση στο Λονδίνο. Παρόντες θα είναι ο Τζόνσον και οι ομόλογοί του από την ΕΕ, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και Κράτη του Κόλπου. Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών, ο Τζόνσον αμφέβαλε για την αξία της υποστήριξης της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά πλέον έχει υιοθετήσει τη δήλωση της HNC.

Το νέο συριακό σχέδιο μπορεί επίσης να πείσει τη Χίλαρι Κλίντον ότι αξίζει να επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο στην εξεύρεση λύσης στη Συρία και να μην απορρίψει τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο ως μια μάχη ανάμεσα σε δύο εξίσου δυσάρεστες αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, η Κλίντον έχει πει ελάχιστα για τα σχέδιά της για τη Συρία, τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, αλλά θεωρείται πιο παρεμβατική από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ορισμένοι συνεργάτες στην εξωτερική πολιτική της Κλίντον έχουν προτείνει την διαίρεση της Συρίας. Το σχέδιο της HNC καθορίζει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων έξι μηνών που θα οδηγήσει σε ένα ενιαίο μεταβατικό διοικητικό όργανο, υπεύθυνο για την εποπτεία ενός ενιαίου αποκεντρωμένου κράτους, με αποτέλεσμα μέσα σε 18 μήνες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Το όραμα του σχεδίου δίνει μια σαφή υπόσχεση να δεσμευτούν σε δημοκρατικές μη-θρησκευτικές αξίες. Ο Άσαντ και το στενό περιβάλλον του θα εξαιρεθούν από το μεταβατικό σώμα. Ο Σαλέμ αλ-Μεσλέτ, εκπρόσωπος της HNC, δήλωσε: "Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση για την εφιάλτη της Συρίας, όχι τοπικές εκεχειρίες ή προσωρινή παύση πυρός που μπορούν να αξιοποιηθούν από το καθεστώς και τους ρώσους συμμάχους τους. Ο μόνος τρόπος για μια μόνιμη λύση είναι μέσω της πολιτικής μετάβασης, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, μετάβαση από την κρατική τρομοκρατία σε μια χώρα η οποία κυβερνάται σύμφωνα με ένα κοινωνικό συμβόλαιο για όλο τον συριακό λαό". Το όραμα υπόσχεται να "χτίσει ένα πολιτικό σύστημα που προστατεύει τις ελευθερίες, προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα, και βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της ιδιότητας του πολίτη και της δικαιοσύνης".

Υπόσχεται ότι όλες οι συριακές ομάδες θα εκπροσωπηθούν "χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με βάση τη θρησκεία, την αίρεση, την εθνικότητα ή την τάξη" σε μια πατρίδα όπου οι γυναίκες θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως και δημόσια τα ατομικά τους δικαιώματα και να διασφαλίζεται συνταγματικά η προστατευμένη ενεργή συμβολή τους σε όλα τα κρατικά όργανα και τα όργανα λήψης αποφάσεων και τις θέσεις, τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό 30% ". Προτείνει, επίσης, η μεταβατική κυβέρνηση να σχηματίσει ένα κοινό στρατιωτικό συμβούλιο υπό την εξουσία της, το οποίο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τις επαναστατικές δυνάμεις και το στρατιωτικό καθεστώς "που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα της Συρίας".

Τονίζει ότι δεν επιδιώκει μαζικές παραιτήσεις σύριων κρατικών αξιωματούχων, όπως συνέβη με χιλιάδες αξιωματούχους του καθεστώτος στο Ιράκ το 2003, που οδήγησαν στο χάος και σε θρησκευτικά αντίποινα. Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για έναν εθνικό διάλογο και αντιμετωπίζει την αναπόφευκτη ένταση ανάμεσα στην ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου και την ανάγκη για πολιτική συμφιλίωση.

Οι διπλωματικοί υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι "είναι ένα θετικό όραμα για τη Συρία ...είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό, πολύ σημαντικό για τη συνέχεια και τη συμμετοχικότητα, με πολύ λίγες εξαιρέσεις... Θα πρέπει να καθησυχάσει τους μετριοπαθείς της Συρίας ότι δεν υποστηρίζει ούτε τον Άσαντ ούτε τους εξτρεμιστές. Αυτή είναι μια προσπάθεια να πούμε στην διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει μία διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση". Το έγγραφο ορίζει επίσης τα σχέδια για το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν και τα εθνικά προγράμματα συμφιλίωσης ώστε να αποτραπούν τα αντίποινα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Το σχέδιο είναι πιθανό να απορριφθεί ως ουτοπικό, καθώς οι μάχες και οι πολιορκίες μαίνονται σε όλη τη Συρία, ενώ είναι προφανής η απροθυμία της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον Ασάντ για να σταματήσει τους καταστροφικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και αντ' αυτού να επαναλάβει τις συνομιλίες σχετικά με μια πολιτική μετάβαση. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το βαθμό στον οποίο η HNC εκπροσωπεί τις στρατιωτικές φατρίες στο εσωτερικό της Συρίας που πολεμούν τον Άσαντ και το Isis, συμπεριλαμβανομένης και της κουρδικής YPG. Όμως, διπλωμάτες που υποστηρίζουν το σχέδιο της HNC λένε ότι έχουν συμβουλευθεί όλους τους μετριοπαθείς μαχητές της Συρίας και ότι συμφωνούν με το έγγραφο.

Αναμένεται επίσης ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα ζητήσει διεθνή υποστήριξη για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία. Η εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία έχει εκδιώξει τους μαχητές του Isis από την λωρίδα εδάφους 90 χλμ στα σύνορα που ελέγχει. Η χώρα θέλει τώρα τη διεθνή υποστήριξη για μια βαθύτερη επιχείρηση που θα αναλάβει τον έλεγχο μιας περιοχής που εκτείνεται περίπου 25 μίλια μέσα στη Συρία -μια ενδιάμεση περιοχή μεταξύ δύο κουρδικών περιοχών προς τα ανατολικά και δυτικά και ενάντια στο Isis προς το νότο.

theguardian.com