Συρία: Προσπάθεια να μπει τέλος στο λουτρό αίματος
30/12/2016 12:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία: Προσπάθεια να μπει τέλος στο λουτρό αίματος

Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών, που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, τηρήθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ωστόσο, σημειώθηκαν μεμονωμένες συγκρούσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκεχειρία παραβιάστηκε αμέσως μετά την έναρξή της, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλαξαν πυρά στα βορειοδυτικά της χώρας. Ωστόσο, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι ώρες μετά τις συγκρούσεις αυτές “επικρατεί ηρεμία”.

Εκπρόσωπος των ανταρτών της οργάνωσης Τζάις αλ-Νασρ δήλωσε ότι σημειώθηκαν “πυροβολισμοί στη διάρκεια της νύχτας, αλλά σήμερα έχουν σταματήσει και τώρα η κατάσταση είναι καλή”.

Η εκεχειρία στη Συρία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και Τουρκίας, υποστηρίκτριες αντίθετων πλευρές στη σύρραξη, μπήκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (σήμερα), στην τελευταία προσπάθεια να τεθεί τέλος στο σχεδόν εξαετές λουτρό αίματος στη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κύριος σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε την εκεχειρία χθες μετά από την προετοιμασία της συμφωνίας με την Τουρκία, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία έχει υπογραφεί από μια σειρά ομάδων ανταρτών. Αρκετοί αρχηγοί ομάδων αναγνώρισαν τη συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μια ανεπίσημη συμμαχία ανταρτικών ομάδων, είπε ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία.

Η εκεχειρία είναι η πρώτη που επιτυχγάνεται χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ή των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο προηγούμενες, που επιτεύχθηκαν με την μεσολάβηση των ψυχροπολεμικών εχθρών Ουάσιγκτον και Μόσχας, μπήκαν σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα αλλά κατέρρευσαν μέσα σε εβδομάδες καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβιάσεις ενώ εντάθηκαν οι μάχες.

Προτού ξεκινήσουν συνομιλίες για ειρήνη, θα πρέπει να διατηρηθεί η εκεχειρία.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είπε ότι η εκεχειρία γενικά φαίνεται να κρατεί. Ανέφερε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στις νότιες επαρχίες της Ντεράα και Κουνέιτρα το πρωί, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Πηγή:imerisia.gr