Συρία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για την επίθεση στο κομβόι του ΟΗΕ
20/09/2016 09:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για την επίθεση στο κομβόι του ΟΗΕ

Ένα κομβόι του ΟΗΕ για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε περιοχή που έχουν καταλάβει οι αντάρτες κοντά στο Χαλέπι έγινε στόχος μιας αεροπορικής επιδρομής, καθώς η εκεχειρία με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ που διήρκησε μια εβδομάδα κατέρρευσε, με ένα νέο κύμα βομβαρδισμών της συριακής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι, άσχετα με το αν ενεπλάκησαν ρωσικά αεροπλάνα, η Μόσχα ήταν υπεύθυνη στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για να τιθασεύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η επίθεση στο κομβόι, που αποτελούνταν από συριακά φορτηγά της Ερυθράς Ημισελήνου και μετέφεραν τρόφιμα που παρείχε ο ΟΗΕ, σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και κατέστρεψε 18 φορτηγά φορτωμένα με τρόφιμα που προορίζονται για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται αποκομμένοι από τον πόλεμο, σε μια αγροτική περιοχή δυτικά του Χαλεπίου.

Αξιωματούχοι της αποστολής δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν από τον αέρα, ενώ εκφόρτωναν τα τρόφιμα σε μια αποθήκη στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Ουρεμ αλ-Κούμπρα. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι Σύριοι οδηγοί της Ερυθράς Ημισελήνου. Ο Stephen O'Brien, συντονιστής της επείγουσας βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε: "Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αν αυτή η ανάλγητη επίθεση αποδειχθεί ότι ήταν μια εσκεμμένη στόχευση σε ανθρωπιστές, αυτό θα ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου". Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε: "Ο προορισμός αυτού του κομβόι ήταν γνωστός στο συριακό καθεστώς και στη Ρωσική Ομοσπονδία και όμως αυτοί οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να παρέχουν αρωγή προς το λαό της Συρίας". Και πρόσθεσε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θέσουν αυτό το θέμα άμεσα στη Ρωσία. Με δεδομένη την σκανδαλώδη παραβίαση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών θα επαναξιολογήσουν τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας με τη Ρωσία".

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία. "Δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο αν ήταν οι Ρώσοι ή το καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι έχουν την ευθύνη να συγκρατηθούν και να απέχουν από μια τέτοια ενέργεια, αλλά έχουν επίσης την ευθύνη να εμποδίσουν το καθεστώς να το κάνει αυτό", δήλωσε ο αξιωματούχος. Εν τω μεταξύ, βόμβες και βλήματα έπεφταν στο ανατολικό Χαλέπι, όπου 250.000 άτομα έχουν αποκοπεί από την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση περιοχή. Η εκεχειρία κατέρρευσε ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, με την ελπίδα να εδραιώσουν την κατάπαυση του πυρός και να εργαστούν πάνω σε πιο μακροπρόθεσμες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από όλο τον κόσμο στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της γενικής συζήτησης του ΟΗΕ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, για να εκτιμηθεί κατά πόσον η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να διασωθεί, αλλά οι ελπίδες του γρήγορα διαλύθηκαν. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε: "Σε αυτό το σημείο οι Ρώσοι έχουν την ευθύνη να αποδείξουν άμεσα τη σοβαρότητα του σκοπού τους, γιατί διαφορετικά, όπως λέτε, δεν θα υπάρξει τίποτα να παραταθεί και τίποτα για να σωθεί".

Δεν υπήρξε άμεσα δημόσιο σχόλιο από Ρώσους αξιωματούχους. Λίγες ώρες πριν χτυπηθεί το κομβόι, ο Κέρι είχε επισημάνει την επανέναρξη των ανθρωπιστικών παραδόσεων ως ένδειξη ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να αρχίσει να αποφέρει οφέλη. Αλλά αργότερα τη Δευτέρα, με την κατάπαυση του πυρός να μην έχει κλείσει καλά-καλά μια εβδομάδα, ο συριακός στρατός εξέδωσε δήλωση κατηγορώντας τις "τρομοκρατικές ομάδες" για εκατοντάδες υποτιθέμενες παραβιάσεις και λέγοντας ότι δεν θα τηρούσε πλέον την εκεχειρία. Η κατάπαυση του πυρός που συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία "έπρεπε να είναι μια πραγματική ευκαιρία για να σταματήσει η αιματοχυσία, αλλά οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες παραβιάζουν αυτή τη συμφωνία", ανέφερε η δήλωση.

Ωστόσο, τόσο ο Κέρι όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, δήλωσαν πως η Ρωσία και οι σύμμαχοί της στη συριακή κυβέρνηση ήταν υπεύθυνοι για τις σοβαρότερες παραβιάσεις. "Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από το έδαφος, είναι ότι οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός είναι πράξεις του καθεστώτος" είπε ο Ερό στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η δήλωση του συριακού στρατού ακολούθησε τη βομβιστική επίθεση του συριακού στρατού σε θέσεις γύρω από το Ντεϊρ αλ-Ζουρ από δυτικές συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Δανίας και της Αυστραλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν δήλωσαν ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος και ακούσια έπληξαν τα συριακά στρατεύματα.

theguardian.com