Συρία: Kαταρρίφθηκε ρωσικό ελικόπτερο
01/08/2016 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία: Kαταρρίφθηκε ρωσικό ελικόπτερο

Την κατάρριψη ενός ρωσικού ελικοπτέρου Μi-8 μετά από επίθεση που δέχθηκε από το έδαφος στη Συρία ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το ελικόπτερο κατευθυνόταν στην αεροπορική βάση Χμαϊνίμ μετά την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Οι πέντε Ρώσοι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Δεν είναι σαφές ποια ομάδα κατέρριψε το ελικόπτερο. Μια συμμαχία επαναστατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών, είναι η κυρίαρχη δύναμη στην επαρχεία Ιντλίμπ. Εικόνες στα social media δείχνουν το ελικόπτερο να καίγεται και συντρίμμια, ενώ ένοπλοι άντρες το περιεργάζονται. Πλάνα δείχνουν τζιχαντιστές να σέρνουν κάποια πτώματα.

Αυτή είναι η χειρότερη απώλεια σε ανθρώπινες ζωές για τη Ρωσία, απ' όταν ξεκίνησε την επίθεσή της από αέρος στη Συρία για την υποστήριξη του Προέδρου Άσαντ, προς το τέλος του περασμένου έτους. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το ελικόπτερο δεν είχε εμπλακεί σε στρατιωτική αποστολή, αλλά παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εναέριες δυνάμεις ως επί το πλείστον για να στηρίξει στρατιωτικές επιθέσεις φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι και αλλού. Αλλά θα πυροδοτήσει περαιτέρω αισθήματα στη Ρωσία εναντίον των ανταρτών στη Συρία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι βλέπει ελάχιστες διαφορές μεταξύ των ανταρτών, όσον αφορά τη βαρβαρότητα και τον εξτρεμισμό.

Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο θα προσθέσουν λάδι στη φωτιά. Η Ρωσία έχει χάσει και στο παρελθόν αεροσκάφη, αν και σπάνια, από όταν ξεκίνησε τις επιχειρήσεις για υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2015. Τον Ιούλιο, δύο ρώσοι πιλότοι σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους καταρρίφθηκε ανατολικά της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πιλότος ενός ρωσικού μαχητικού Su-24 σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την Τουρκία στα σύνορά της με τη Συρία. Ένας Ρώσος πεζοναύτης που εστάλη για να σώσει τον πιλότο σκοτώθηκε επίσης όταν το ελικόπτερο του καταρρίφθηκε.

Η Ρωσία και η Συρία ανακοίνωσαν το άνοιγμα "ανθρωπιστικών διαδρόμων" για τους πολίτες και τους αντάρτες που θέλουν να παραδοθούν, αλλά λίγοι φαίνεται να τους έχουν χρησιμοποιήσει, φοβούμενοι ότι θα γίνουν στόχοι. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ότι 160 άμαχοι είχαν φύγει από τις περιοχές που κρατούν οι αντάρτες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι οι βασικές προμήθειες για τους περίπου 250.000 ανθρώπους που ζουν στις πολιορκημένες περιοχές θα διαρκέσουν μόνο τρεις εβδομάδες.

Την Κυριακή, ομάδες ανταρτών νότια του Χαλεπίου ξεκίνησαν μια προσπάθεια να σπάσουν την πολιορκία, σε μια από τις μεγαλύτερες αντεπιθέσεις εδώ και μήνες.

bbc.com