Συρία: Εν αναμονή όλες οι πλευρές για την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός
13/09/2016 12:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία: Εν αναμονή όλες οι πλευρές για την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός

Προσπάθειες για να ισχύσει η επταήμερη προγραμματισμένη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του καθεστώτος και των ομάδων της αντιπολίτευσης σε διάφορες περιοχές της Συρίας γίνονταν από τη Δευτέρα, ενώ αναφέρθηκαν εκρήξεις σε μια γραμμή τροφοδοσίας ανταρτών ανατολικά του Χαλεπίου και στη νότια πόλη Ντεράα. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Χομς, τη Χάμα και τη Ντέιρ Αζούρ μετά το ηλιοβασίλεμα, τη Δευτέρα, όταν η εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ επρόκειτο να ξεκινήσει.

Οι ελπίδες για την ισχύ της συμφωνίας ήταν μειωμένες από το Σαββατοκύριακο, με τις ομάδες της αντιπολίτευσης να επιμένουν ότι κανένας δεν μπορεί να επιβάλει στον άλλον να συμφωνήσει σε αντιμαχόμενα θέματα, όπως ποιες περιοχές εξακολουθούν να είναι στόχοι βομβαρδισμών, ή ποιος θα πρέπει να λάβει βοήθεια. Μιλώντας στην Ουάσινγκτον, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι υπάρχουν αναφορές για κάποια μείωση της βίας καθώς και σποραδικές μάχες, αλλά ότι ήταν "πάρα πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα". "Αναμφίβολα θα υπάρχουν αναφορές παραβιάσεων εδώ και εκεί και αυτή είναι η φύση της κατάπαυσης του πυρός" δήλωσε ο Κέρι. "Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις κατά τις ημέρες που έρχονται, παρά το γεγονός ότι, αυτό το σχέδιο έχει μια ελπίδα να πετύχει".

Στην ομιλία του, ο Κέρι υποστήριξε ότι το καθεστώς Άσαντ θα είναι σε θέση να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του Μετώπου αλ-Νούσρα αν είχε την έγκριση της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ωστόσο, αργότερα το αρνήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε: "Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν κάνει καμία απολύτως πρόβλεψη για το αν θα εγκρίνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιθέσεις από το συριακό καθεστώς, και αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε ποτέ να οραματιστούμε ότι θα γίνει. Ένας κύριος σκοπός της παρούσας συμφωνίας, από την πλευρά μας, είναι να αποφευχθεί η συριακή πολεμική αεροπορία του καθεστώτος να πετάξει ή να χτυπήσει οποιαδήποτε από τις περιοχές στις οποίες η αντιπολίτευση ή το Μέτωπο Νούσρα είναι παρόντες".

Η Ρωσία επέμεινε ότι θα κρατήσει τα αεροσκάφη της μακριά από περιοχές της αντιπολίτευσης, που δεν συνυπάρχουν με ομάδες τζιχαντιστών, όπως η Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ, η οποία χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική ομάδα. Επίσης, πίεσε ανεπιτυχώς οι ισλαμικές ομάδες Αχράρ αλ-Σαμ, και Τζαΐς αλ-Ισλάμ να προστεθούν στη λίστα.

Το ερώτημα ποιοι τομείς της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να θεωρούνται έγκυροι στόχοι είναι κεντρικής σημασίας για την επιφυλακτικότητα των ομάδων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στο Χαλέπι και την επαρχία Ιντλίμπ όπου τζιχαντιστές και ισλαμιστές έχουν επικρατήσει κατά τη διάρκεια του πενταετούς πολέμου. "Θέλουμε να μάθουμε ποιες είναι οι εγγυήσεις", δήλωσε ο Σαλέμ αλ-Μουσλέτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Υψηλής Διαπραγμάτευσης, της κύριας οργάνωσης της αντιπολίτευσης της Συρίας. "Ποιος είναι ο ορισμός που έχει επιλεγεί για την 'τρομοκρατία;'"

Η Τουρκία εξέφρασε επιφυλακτικά την υποστήριξή της στην κατάπαυση του πυρός, όπως και οι δύο άλλοι κύριοι πρωταγωνιστές, το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Αφού πέρασε όλο το περασμένο έτος ενισχύοντας τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ, βομβαρδίζοντας ομάδες ανταρτών και κοινότητες που ήταν αντίθετες, η Ρωσία αναδείχθηκε ως ο κύριος υποστηρικτής της κατάπαυσης του πυρός. Έχει δεσμευθεί να ανοίξει γραμμές βοήθειας προς πολιορκημένες περιοχές, όπως το ανατολικό Χαλέπι που έχει καταλάβει η αντιπολίτευση και να βοηθήσει τις κοινότητες των ανταρτών, αν αποδεσμευτούν από τους τζιχαντιστές.

Πριν από την κατάπαυση του πυρός, ο Άσαντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να "διεκδικήσει κάθε περιοχή από τους τρομοκράτες, και να ανοικοδομήσει" την χώρα. Ο Άσαντ μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας δημόσιας εμφάνισης στους δρόμους της Νταράγια, ένα προάστιο της Δαμασκού που παραδόθηκε στην κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου μήνα. "Καλούμε όλους τους Σύριους να στραφούν προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης", είπε.

Ομάδες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν σε διάφορα μέρη της Συρίας το βράδυ της Δευτέρας. Πριν από την ανακωχή, οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί για το τι θα σήμαινε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε τρόπος για να αναγκάσουν το συριακό καθεστώς να συμμορφωθεί. Παρ 'όλα αυτά, οι περισσότερες ομάδες αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία. Έχουν προηγηθεί τρεις προηγούμενες συμφωνίες. Η μία ήταν μια απόπειρα κατάπαυση του πυρός, ενώ οι δύο άλλες απέτυχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν η εκεχειρία διαρκέσει, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν δηλώσει ότι θα ανοίξουν ένα κοινό κέντρο διοίκησης, στο οποίο θα συμφωνήσουν σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους.

theguardian.com