Συρία: Εκλογές εν μέσω χάους και ειρηνευτικών συνομιλιών
14/04/2016 11:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία: Εκλογές εν μέσω χάους και ειρηνευτικών συνομιλιών

Τη στιγμή που οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία ξεκίνησαν ξανά την Τετάρτη στη Γενεύη, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ πήρε έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα: διεξήγαγε βουλευτικές εκλογές -τις οποίες οι αντιπολίτευση χαρακτήρισε "φάρσα". Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας δημοσίευσαν φωτογραφίες του σύριου προέδρου με την σύζυγό του, Ασμα αλ-Άσαντ, να χαμογελούν καθώς ψηφίζουν στη Δαμασκό για το νέο κοινοβούλιο των 250 μελών.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ένα ακόμα μήνυμα, ότι ο σύριος ηγέτης δεν έχει σχέδια να αποχωρήσει - ένα βασικό αίτημα της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ υπογράμμισε τη στάση του Άσαντ σε μια συνέντευξη στο Associated Press, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση - συμπεριλαμβανομένων των παρατάξεων που υποστηρίζονται από τη Δύση και τους συμμάχους της - πρέπει να εγκαταλείψει το "όνειρο" μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Ένα τέτοιο σχέδιο "δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό", δήλωσε ο Μεκντάντ.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μόνο στις περιοχές της χώρας που κατέχουν οι κυβερνητικές δυνάμει. Οι αντίπαλοι του καθεστώτος μποϊκοτάραν τις εκλογές, από τις οποίες αναμφισβήτητα θα προκύψει ένα κοινοβούλιο με τη σφραγίδα του Άσαντ. "Το καθεστώς του Άσαντ θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει και να εκτροχιάσει την πολιτική διαδικασία", δήλωσε ο Σαλέμ αλ-Μεσλέτ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, μιας ομάδας που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στη Γενεύη.

Παρά τις εκλογές, τις οποίες ο Μεσλέτ χαρακτήρισε "φάρσα", η ομάδα δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες. "Ελεύθερες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στη Συρία μετά την πολιτική μετάβαση", είπε.

Η ψηφοφορία μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως περιφρόνηση προς τη Ρωσία, σημαντικό σύμμαχο του Άσαντ, που παρενέβη στρατιωτικά στην συριακή σύγκρουση δίνοντας μια κρίσιμη ώθηση στις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η πολιτική μετάβαση, η οποία περιλαμβάνει την κατάρτιση νέου συντάγματος και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, παραμένει το κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Αλλά ο Λαβρόφ επαίνεσε επίσης, έστω και επιφυλακτικά, τις εκλογές της Τετάρτης. "Αυτές οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα έχουν σχεδιαστεί για να παίξουν αυτό το ρόλο, του να μην επιτρέψουν νομικό κενό" κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει πολιτικής διαδικασίας, είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ρωσικές εναέριες δυνάμεις - σε συνδυασμό με χιλιάδες σιίτες μαχητές από χώρες όπως το Ιράν και ο Λίβανος- βοήθησαν τις δυνάμεις του Άσαντ να πετύχουν σημαντικά κέρδη κατά των ανταρτών κατά τους τελευταίους μήνες. Ο σύριος ηγέτης μοιάζει πλέον λιγότερο ευάλωτος. Αν όμως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέμενε μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης από τον Άσαντ, κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο σύριος ηγέτης απέρριπτε σταθερά τις βασικές παραμέτρους ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο - και υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία- το οποίο ζητά μια μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές εντός 18 μηνών.

Παρά τις δηλώσεις τόσο του Άσαντ όσο και της αντιπολίτευσης που έδειξαν ελάχιστα περιθώρια για διαπραγμάτευση σχετικά με μια πολιτική μετάβαση, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Σταφάν ντε Μιστούρα δήλωσε την Τετάρτη ότι όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να το συζητήσουν. Κατά τις επισκέψεις την τελευταία εβδομάδα στη Δαμασκό, την Τεχεράνη και τη Μόσχα, είπε, ήταν "πολύ σαφής" για την ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει "την πλήρη εφαρμογή" του ψηφίσματος.

"Η λέξη 'διακυβέρνηση' είναι ζωτικής σημασίας" είπε ο ντε Μιστούρα, "και κανείς δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτό το σημείο". Είπε ότι ήταν "φυσιολογικό κάθε αντιπροσωπία να δηλώνει την ισχυρή της θέση". Αλλά, πρόσθεσε, "όταν ερχόμαστε εδώ, ερχόμαστε για να διαπραγματευτούμε". Παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα ζητά μεταβατικό σώμα να αναλάβει όλες τις λειτουργίες της κυβέρνησης, δεν αναφέρει αν ο Άσαντ θα μπορούσε να είναι μέρος του. Ο ντε Μιστούρα είπε ότι θα συναντηθεί σήμερα με μια ομάδας εργασίας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, που συστάθηκε για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Ανέφερε "σοβαρά περιστατικά" που, "αν επαναλαμβάνονται πολύ συχνά, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τουλάχιστον το πνεύμα και την εμπιστοσύνη" στην παύση των εχθροπραξιών.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να εντείνουν τις επιθέσεις στη βορειοδυτική επαρχία Λατάκια, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, όπου έχουν καταλάβει χωριά από τις δυνάμεις των ανταρτών. Στη νότια πόλη του Χαλεπίου, οι μάχες μαίνονταν μεταξύ σιιτών πολιτοφυλάκων από το Λίβανο και το Ιράν και μαχητών από το παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία, Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα. Δεκάδες σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Τελ Εΐς. Δεν είναι σαφές αν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ενίσχυσαν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο Τελ Εΐς. Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στη Συρία, ρωσικά αεροσκάφη και στρατιώτες εξακολουθούν να συμμετέχουν εντατικά στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ελέγχει σημαντικό έδαφος στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας από το Ισλαμικό κράτος, το οποίο δεν συμμετέχει στην κατάπαυση του πυρός.

washingtonpost.com