Συνομιλίες για της Μέση Ανατολή, χωρίς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
03/06/2016 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνομιλίες για της Μέση Ανατολή, χωρίς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Ανώτεροι διπλωμάτες παρευρίσκονται σε σύνοδο κορυφής στη Γαλλία με σκοπό να οργανώσουν μια διάσκεψη ειρήνης μέχρι το τέλος του έτους για να επανεκκινήσουν τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι απουσιάζουν, καθιστώντας τις πιθανότητες επιτυχίας δύσκολες. Γάλλοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να δράσουν, καθώς η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ απομακρύνεται και η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται.

Οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις αναμένεται να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της συνόδου και να δημιουργήσουν ομάδες που θα ορίσουν οικονομικά κίνητρα και θέματα ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αν καταλήξουν σε συμφωνία. "Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις δύο πλευρές. Η πρωτοβουλία μας στοχεύει στο να δώσει εγγυήσεις ότι η ειρήνη θα είναι σταθερή, βιώσιμη και υπό διεθνή εποπτεία", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μαζί με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βασικών αραβικών κρατών συμμετείχαν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τη γαλλική πρωτοβουλία, λέγοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε απευθείας διαπραγματεύσεις. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Γαλλίας, εν μέρει διότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν τέλος στο επί δύο δεκαετίες μονοπώλιο των ΗΠΑ στη διαμεσολάβηση. Οι Παλαιστίνιοι έχουν μακρά παράπονα ότι οι ΗΠΑ ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967. Το 2012, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα κράτος της Παλαιστίνης εντός των εν λόγω ορίων, αν και η δημιουργία ενός πραγματικού κράτους θα απαιτούσε μια συμφωνία με το Ισραήλ. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τα όρια προ του 1967 ως σημείο εκκίνησης για τις συνομιλίες σχετικά με τα σύνορα. Ο Αμπάς είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψουν στις συνομιλίες χωρίς τους βασικούς κανόνες και ένα χρονοδιάγραμμα για μια συμφωνία.

Η συνεχιζόμενη επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη γη και η εδώ και αρκετούς μήνες ανανεωμένη ισραηλινο-παλαιστινιακή βία έχουν επίσης υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Οι τελευταίες υψηλού επιπέδου ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις έγιναν το 2008, μεταξύ του Αμπάς και του τότε πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ. Μεταγενέστερες προσπάθειες να επανεκκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες απέτυχαν, πιο πρόσφατα το 2014, όταν ο Κέρι ματαίωσε μια αποστολή διαμεσολάβησης μετά από ένα χρόνο συναντήσεων μεταξύ χαμηλόβαθμων Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Συνεργάτες του Αμπάς έχουν δηλώσει ότι θέλουν και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να εμπλακούν, όπως συνέβη στην υπόθεση του περασμένου έτους με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το υφιστάμενο μοντέλο των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ έχει αποτύχει, εξαιτίας του κενού εξουσίας που υπάρχει μεταξύ μιας δύναμης κατοχής και εκείνων που έχει καταλάβει, υποστηρίζουν.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντορ Γκολντ, προέβλεψε την Πέμπτη ότι η διάσκεψη του Παρισιού θα "αποτύχει εντελώς" και ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη ήταν μέσω απευθείας συνομιλιών. Το Ισραήλ φάνηκε ανοιχτό πρόσφατα σε κάποια στοιχεία μιας αραβικής ειρηνευτικής πρότασης από το 2002, η οποία είχε υποσχεθεί την ειρήνη και την αναγνώριση του Ισραήλ από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, σε αντάλλαγμα για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο Γκολντ δεν έδωσε καμία ένδειξη για οποιαδήποτε κίνηση στην εν λόγω πρόταση.

theguardian.com