Συνεχίζεται το κλίμα έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και Αυστρίας
07/08/2016 14:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεχίζεται το κλίμα έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και Αυστρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε να μπλοκάρει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή από την Άγκυρα της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, που έχει υπογράψει με τις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια του ΥΠΕΞ της Αυστρίας δημοσιεύονται σήμερα συντηρώντας το κλίμα έντασης στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Τουρκίας.

Η διπλωματική ένταση πυροδοτήθηκε μετά τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελαρίου, Κρίστιαν Κερν την προηγούμενη εβδομάδα και αναφορικά με την ολική διακοπή των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, εξαιτίας των υστερήσεων που καταγράφονται στην Άγκυρα, σε δημοκρατικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο από την έναρξή τους, το 2005, ενώ έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα κεφάλαιο, από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια που απαιτούνται συνολικά.

Κριτική σε Μέρκελ

Κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την πρόθεσή της να εμμείνει στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ασκεί σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ» ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέση του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και για την προβολή «βέτο» στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

«Θεωρώ προβληματικό εάν κάποιος, λόγω αυτής της συμφωνίας για το άσυλο, θα παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών, που συμβαίνουν στην Τουρκία», τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, συμπληρώνοντας ότι «ως ΕΕ δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία και να εκτιθέμεθα περαιτέρω σε εκβιασμό, αλλά χρειαζόμαστε μία δική μας πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό, και πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει σχετικά ήδη πριν τη σύναψή της, εκτιμά πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα αποτύχει, καθώς, όπως σημειώνει, υπήρχαν τρεις προϋποθέσεις για να σταματήσει η Τουρκία το προσφυγικό ρεύμα: η απελευθέρωση της βίζας, η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η οικονομική βοήθεια.
Διευκρινίζει δε πως δεν υποστηρίζει να υπάρξει παραχώρηση απέναντι στην Τουρκία στις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας ή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ, όπως παρατηρεί, η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τους όρους και άρα η συμφωνία για το προσφυγικό δεν μπορεί να «κρατήσει».

Στη ίδια συνέντευξη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει πως υποστηρίζει τη άποψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ότι μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν ουτοπική, και επισημαίνει πως η Τουρκία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο από τις αξίες της ΕΕ και πως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα υπήρξαν μαζικές συλλήψεις και απειλές εναντίον πολιτικών αντιφρονούντων, κάτι που είναι ασύμβατο με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι υποχωρητική σε θέματα αρχής.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους που ζουν στην Αυστρία, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί πως δεν θα επιτραπεί ένα κυνήγι μαγισσών στη χώρα, πως ο ίδιος αναμένει από τον καθένα που ζει στην Αυστρία ότι δεν θα μεταφέρει εκεί εξωτερικές διενέξεις, και καλεί επειγόντως σε αυτοσυγκράτηση, ενώ ως λόγο των ανησυχιών του ο ίδιος αναφέρει το γεγονός ότι σε εφημερίδες προσκείμενες στον Ερντογάν δημοσιεύτηκαν λίστες με φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν στη Βιέννη.

eleftherostypos.gr