Συνελήφθη ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ
18/03/2016 22:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνελήφθη ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που πιστεύεται ότι συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της αστυνομίας στις Βρυξέλλες, ανέφερε ένας Βέλγος αξιωματούχος. "Τον πιάσαμε" έγραψε ο βέλγος υπουργός Τέο Φράνκεν στο Twitter. Δύο δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της χώρας, το VRT και το RTBF, ανέφεραν ότι ο Αμπντεσλάμ είχε συλληφθεί και είναι τραυματισμένος στο πόδι, σε μία από τις τέσσερις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα.

Η επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε από μια βαριά οπλισμένη ομάδα αστυνομικών, άρχισε περίπου μία ώρα αφού οι βέλγοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ σε ένα διαμέρισμα που εισέβαλαν την Τρίτη. Από τους 10 άνδρες που πιστεύεται ότι συμμετείχαν άμεσα στις επιθέσεις, που ενορχηστρώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και σκότωσαν 130 ανθρώπους, ο Αμπντεσλάμ ήταν ο μόνος που διέφυγε. Οι υπόλοιποι είναι νεκροί.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προσπάθησε να συντονίσει τις προσπάθειες της αστυνομίας εν μέσω της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Twitter ανέφερε ότι παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις της αστυνομίας μαζί με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία. Η επιδρομή την Τρίτη δεν ήταν μια προσπάθεια να συλλάβουν τον Αμπντεσλάμ. Οι αρχές είχαν στόχο το σπίτι, στην οδό Rue du Dries των Βρυξελλών, ως μέρος της προσπάθειας για τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, οι γαλλικές και βελγικές αρχές έκαναν εφόδους σε δεκάδες κτίρια, συγκεντρώνοντας έγγραφα και στοιχεία για την έρευνάς τους. Οι γαλλικές και βελγικές αξιωματικοί που πραγματοποίησαν την έφοδο έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι η κατοικία ήταν κατειλημμένη. Ακολούθησε συμπλοκή όπου σκοτώθηκε ένας 35χρονος που ονομάζεται Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ενώ οι δύο άλλοι διέφυγαν. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ήταν η δεύτερη φορά που οι αρχές είχαν βρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ σε ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Τον Δεκέμβριο τα αποτυπώματα του βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο τμήμα Schaerbeek των Βρυξελλών, μαζί με υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ζώνες αυτοκτονίας. Όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι ο Αμπντεσλάμ κρυβόταν στην βελγική πρωτεύουσα μετά τις επιθέσεις, αν και υπήρχαν και υποψίες ότι διέφυγε στη Συρία.

Βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Αλγερινός που σκοτώθηκε στην επιδρομή, ο Μπελκαΐντ, ήταν "πιθανότατα" ένας άνθρωπος που βοήθησε τους επιτιθέμενους στο Παρίσι. Ο Μπελκαΐντ χρησιμοποιούσε πλαστή βελγική ταυτότητα με το όνομα Σαμίρ Μπουζίντ. Ένας άνδρας που ταξίδευε με την ονομασία αυτή είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως ένας από τους δύο άνδρες που εντοπίστηκαν σε ένα αυτοκίνητο με τον Αμπντεσλάμ το Σεπτέμβριο, μεταξύ της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ, γεννημένος στο Βέλγιο Γάλλος πολίτης, μαροκινής καταγωγής, πιστεύεται ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο που μετέφερε μια ομάδα τρομοκρατών στο θέατρο Bataclan, όπου 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κατά τις ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, και πριν γίνει ευρέως γνωστή η ταυτότητά του, οι αρχές έχασαν τα ίχνη του Αμπντεσλάμ, καθώς επέστρεψε στο Βέλγιο με το αυτοκίνητο.

Παραμένει ασαφές αν αυτός ήταν ένας από τους δράστες που θα πραγματοποιούσαν επίθεση στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού. Υπάρχουν υποψίες ότι πέταξε το γιλέκο αυτοκτονίας του σε έναν κάδο απορριμμάτων μετά τις επιθέσεις, αλλά οι αρχές δεν έχουν βρει το DNA του. Δεν είναι βέβαιο ότι το γιλέκο του ανήκε, ούτε αν σκόπευε ποτέ να το πυροδοτήσει.

Ο Αμπντεσλάμ και ο αδελφός του Ιμπραήμ, ο οποίος ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ζούσαν στο Μπλενμπέεκ. Ο Αμπντεσλάμ ήταν γνωστό στις αρχές. Το 2010, ο Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ μπήκε σε βελγική φυλακή με τον Αμπααούντ, ο οποίος βοήθησε να οργανώσουν τις επιθέσεις. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε αρκετά πάρε δώσε με το νόμο, κυρίως για ήσσονος σημασίας αδικήματα. Μια εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις, οι βελγικές αρχές έκλεισαν το νυχτερινό κέντρο που ανήκε στον Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, επειδή οι δύο τους ήταν ύποπτοι για πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Τον Σεπτέμβριο, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ πήγε οδικώς στη Βουδαπέστη, όπου πήρε δύο άνδρες οι οποίοι επέστρεψαν μαζί του στο Βέλγιο με πλαστά δελτία ταυτότητας. Το πρωί, μετά τις επιθέσεις, ο Αμπντεσλάμ σταμάτησε σε αυτοκινητόδρομο στη γαλλική πόλη Καμπρέ, κοντά στα βελγικά σύνορα. Παρά το τεράστιο ανθρωποκυνηγητό, ο Αμπντεσλάμ κατάφερε να ξεφύγει περνώντας από τουλάχιστον δύο διαφορετικές χώρες. Υπήρξαν επίσης υποψίες ότι διέφυγε στη Συρία.

Τον Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε ότι ο Αμπντεσλάμ διέφυγε από τη βελγική αστυνομία δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις, εξαιτίας ενός νόμου που εμπόδισε τα όργανα επιβολής του νόμου να κάνουν επιδρομές σε σπίτι μετά τις 21:00. Τον περασμένο μήνα η αρραβωνιαστικιά του φέρεται να είπε σε βελγικά μέσα ενημέρωσης ότι θα προτιμήσει να πεθάνει παρά να συλληφθεί.

nytimes.com