Συνέλαβαν Ολλανδό δημοσιογράφο επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν
24/04/2016 15:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνέλαβαν Ολλανδό δημοσιογράφο επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν

Ένας Ολλανδός δημοσιογράφος συνελήφθη σήμερα το πρωί στο σπίτι του στην Τουρκία, επειδή τουίταρε επικριτικά σχόλια για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Η αστυνομία είναι στην πόρτα. Δεν είναι αστείο", έγραψε η Εμπρού Ομάρ, γνωστή στη χώρα ως άθεη και φεμινίστρια δημοσιογράφος, τουρκικής καταγωγής.

Η Ουμάρ έγραψε πρόσφατα ένα επικριτικό κομμάτι για τον Ερντογάν στην ολλανδική εφημερίδα Metro, αποσπάσματα από το οποίο ανέβασε στο Twitter στη συνέχεια με αποτέλεσμα τη σύλληψη της. "Δεν είμαι ελεύθερη, θα πάμε στο νοσοκομείο" για μια ιατρική εξέταση έγραψε σε δεύτερο tweet πριν συλληφθεί από το σπίτι της στο Κουσάντασι, ένα θέρετρο στη δυτική Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε σε ένα tweet ότι ήταν σε στενή επαφή με την Ουμάρ και τις τοπικές αρχές, και ότι η ολλανδική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη ερευνά την υπόθεση. Η Ουμάρ, η οποία φέρεται να έγινε δημοσιογράφος υπό την επιρροή του Τεό βαν-Γκογκ -ενός Ολλανδού κινηματογραφιστή που αργότερα δολοφονήθηκε επειδή έκανε μια αμφιλεγόμενη ταινία για τον ισλαμικό πολιτισμό - είχε γράψει στην Metro για μια διπλωματική αψιμαχία μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας.

Μια πολιτική θύελλα ξέσπασε αυτή την εβδομάδα όταν ρεπορτάζ ανέφεραν ότι το τουρκικό προξενείο ζήτησε από τουρκικές οργανώσεις στην Ολλανδία να τους προωθήσουν emails και posts σε social media τα οποία προσβάλλουν τον Ερντογάν ή την Τουρκία. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Άγκυρα να διευκρινίσει το αίτημα, λέγοντας ότι δεν ήταν σαφές τι επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση. Το τουρκικό προξενείο από την πλευρά του είπε ότι το σημείωμα εστάλη από έναν υπάλληλο του προξενείου, ο οποίος χρησιμοποίησε μια "ατυχή επιλογή λέξεων" που είχαν παρερμηνευθεί.

Η νέα υπόθεση έρχεται στο φως μόλις λίγες ημέρες μετά την οργή που προκάλεσε στη Γερμανία η έγκριση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι αρχές ποινικές διαδικασίες εναντίον του δημοφιλούς κωμικού Γιαν Μπόμερμαν επειδή έγραψε και δημοσιοποίησε ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν. Οι δίκες στην Τουρκία για προσβολή προς τον Ερντογάν έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την εκλογή του στην προεδρία τον Αύγουστο του 2014, με περίπου 2.000 παρόμοιες περιπτώσεις να είναι ανοιχτές προς το παρόν.

theguardian.com