Συνάντηση Τραμπ με Άμπε- Η πρώτη του νεοκλεγέντα Προέδρου με ξένο ηγέτη
17/11/2016 14:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Τραμπ με Άμπε- Η πρώτη του νεοκλεγέντα Προέδρου με ξένο ηγέτη

Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία αμφισβήτησε βασικές παραδοχές σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ασία, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει σήμερα τις πρώτες ενδείξεις για την πραγματική προσέγγιση του στην περιοχή, κατά τη συνάντησή του με τον Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, στη Νέα Υόρκη. Ο Άμπε θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντά τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο, έχοντας την ευκαιρία να πιέσει τον Τραμπ σε μια εποχή που πολλές από τις πολιτικές του δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ αναμένεται να διατηρήσει την υπόσχεσή του να εγκαταλείψει την εμπορική συμφωνία Συνεργασίας χωρών των δύο πλευρών του Ειρηνικού (TPP), μια κίνηση που θα αναστατώσει ιδιαίτερα τους Ιάπωνες, θα μπορούσε να εκπλήξει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην περιοχή, με άλλες πτυχές της στρατηγικής του. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Τραμπ έθεσε την προοπτική της υποχώρησης των ΗΠΑ από την Ασία, όταν υποστήριξε ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα σε περίπτωση που δεν πληρώσουν περισσότερα, αφήνοντας περισσότερο χώρο στην Κίνα να επεκτείνει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις από το στρατόπεδο του Τραμπ μετά την εκλογή του δείχνουν μια προσέγγιση που είναι πολύ πιο επιφυλακτική σχετικά με το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συγκέντρωσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πρόκλησης από την Κίνα στο δυτικό Ειρηνικό. "Θα επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε μία ένα στιλ άμυνας σαν του Ρόναλντ Ρίγκαν. Σίγουρα περιμένουμε περισσότερες ναυτικές δυνάμεις" δήλωσε ο Πάτρικ Κρόνιν, επικεφαλής του προγράμματος της Ασίας στο think-tank, Center for a New American Security. "Η συνάντηση με τον Άμπε παρέχει την πρώτη ευκαιρία στον Τραμπ να επιβεβαιώσει τη σημασία των συμμάχων, λέγοντας, επίσης, "θέλουμε να κάνουμε περισσότερα". Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με την ομάδα του Τραμπ για την προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά Ιάπωνες αξιωματούχοι λένε ότι το κύριο σημείο είναι να γνωριστούν οι δύο άνδρες. Ο Άμπε είναι πιθανό να αποφασίσει ανάλογα με όσα ακούσει το αν θα θέσει ένα μακρύ κατάλογο θεμάτων ουσίας, από το κόστος των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, ως τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη συμφωνία TPP.

"Το να είναι ο πρώτος που έχει μια προσωπική συνάντηση, πριν από τα άλλα έθνη, είναι αρκετά σημαντικό για τη χώρα μας", δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Άμπε. "Είναι η πρώτη συνάντησή τους, κι έτσι το κύριο σημείο είναι να οικοδομήσουν μια προσωπική σχέση εμπιστοσύνης". Σε μία εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά τη νίκη του Τραμπ, οι δύο άνδρες μίλησαν για την κοινή αγάπη τους στο γκολφ, είπε ένα άτομο που ενημέρωσε για τη συνομιλία. Ο Τραμπ κάλεσε τον Άμπε σε δείπνο, αλλά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν είχε χρόνο στο πρόγραμμά του. Ο Άμπε έκανε μια απρογραμμάτιστη στάση στη Νέα Υόρκη καθ' οδόν προς το Περού, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τον Άμπε, είναι πιο εύκολο να συνδέεται με τους ηγέτες οι οποίοι μοιράζονται τις συντηρητικές, εθνικιστικές προοπτικές του, έχοντας δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ. Κάτι στο οποίο ο Τραμπ είναι σίγουρα καλύτερος από τον Μπαράκ Ομπάμα, τον απερχόμενο πρόεδρο. "Αυτό δείχνει κάποια τόλμη από τον Άμπε, ότι θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας καθώς διαμορφώνεται. Θέλει να συμμετάσχει από νωρίς" δήλωσε ο Μάικλ Όσλιν, ένας εμπειρογνώμονας της Ιαπωνίας στο think-tank, American Enterprise Institute. "Καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ έχει μακροχρόνια επιφυλάξεις σχετικά με την Ιαπωνία, έτσι θέλει να δει αν μπορούνε να βρούνε κάποιο κοινό έδαφος". Ο σκεπτικισμός του Τραμπ για την Ιαπωνία χρονολογείται από τις άγριες εμπορικές διαφορές στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και την πεποίθησή του ότι πολλοί από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για τη δική τους άμυνα.

Ωστόσο, πολλά από τα ονόματα που αναφέρονται ως πιθανά βασικά στοιχεία στην κυβέρνησή του σχετικά με την Ασία έχουν επιθετικές απόψεις σχετικά με την Κίνα ή είναι υποστηρικτές μιας πολύ μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης, όπως ο Ράντι Φορμπς, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ο οποίος θεωρείται ως πιθανός υπουργός του Ναυτικού. Μια τέτοια προσέγγιση θα αυξήσει τη σημασία της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ιαπωνία.

Δύο από τους βασικούς συμβούλους του για την Ασία, ο Πίτερ Ναβάρο και ο Αλεξάντερ Γκρέι, δημοσίευσαν ένα άρθρο την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι "λέει πολλά αλλά εννοεί λίγα" για την Ασία, καθώς προσπάθησε να ασχοληθεί με μια άνοδο την ανάπτυξη της Κίνας. "Ο Τραμπ θα συνεχίσει σταθερά μια στρατηγική ειρήνης μέσω της δύναμης, ένα αξίωμα του Ρίγκαν που εγκαταλείφθηκε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα", έγραψαν. "Η απλή έναρξη του ναυτικού προγράμματος του Τραμπ θα καθησυχάσει τους συμμάχους μας, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες σε μακροπρόθεσμη βάση με τον παραδοσιακό ρόλο τους ως εγγυητή της φιλελεύθερης τάξης στην Ασία".

ft.com