Συνάντηση Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει
21/04/2016 12:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας τη Δευτέρα για να συζητήσουν την επόμενη φάση του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Φρανσουά Ολάντ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ματέο Ρέντσι στο Ανόβερο της Γερμανίας. "Ο πρόεδρος προσβλέπει να συζητήσει με αυτούς τους ευρωπαίους εταίρους τις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ανάγκη να μοιράζονται πιο αποτελεσματικά οι πληροφορίες μεταξύ της χώρας μας και της Ευρώπης", ανέφερε η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί θα συζητήσουν για την καταπολέμηση του ISIS, τη μετανάστευση, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, καθώς και πρόσθετα μέτρα για το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει για να "προκλήσεις διεύθυνση στα ανατολικά και νότια περιφέρεια της Ευρώπης», πρόσθεσε. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η ελληνική οικονομία. "Η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό και πρέπει να την βοηθήσουμε με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, θα γίνει με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση", ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Ομπάμα φτάνει στο Ανόβερο την Κυριακή για να παρακολουθήσει την έκθεση βιομηχανικής τεχνολογίας της πόλης, σε ένα είδος αποχαιρετιστήριου ταξιδιού, που περιλαμβάνει επίσης τη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να τονίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, η οποία κάποιοι αισθάνονται ότι έχει παραμεληθεί λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή και τον "άξονα προς την Ασία", όπως ο ίδιος ο πρόεδρος τον έχει χαρακτηρίσει.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν "σημαντικά ζητήματα στη διεθνή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, σίγουρα το θέμα της Ρωσίας, της Ουκρανίας και ίσως και της Λιβύης και το μεταναστευτικό". Όπως είπε, η ίδια ομάδα είχε συγκεντρωθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Τουρκία το Νοέμβριο επιτρέποντας στους ηγέτες "να ανταλλάξουμε απλά απόψεις σχετικά με τις πολιτικές περιστάσεις και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κοινή πορεία στο θέμα των πληροφοριών και των επιλογών για τη λήψη μέτρων". Κατά τη συνάντηση, ο Ομπάμα είναι πιθανό να τονίσει τις πρόσφατες επιτυχίες εναντίον του Isis. Σε μια συνέντευξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε προβλέψει ότι η Μοσούλη, το κύριο προπύργιο του Isis στο Ιράκ, θα μπορούσε να απελευθερωθεί νωρίτερα από ό,τι πολλοί ανέμεναν.

Η συνάντηση θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τους ευρωπαίους ηγέτες να τονίσουν το μέγεθος της μεταναστευτικής κρίσης, που ορισμένοι έχουν παραπονεθεί ότι είναι δύσκολο να κατανοήσει πλήρως η Ουάσινγκτον. Η Μέρκελ, επίσης, ευελπιστεί ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και τις επενδύσεις της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) που ξεκίνησε το 2013.

theguardian.com