Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι για την μετα-Brexit εποχή
19/08/2016 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι για την μετα-Brexit εποχή

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε ένα ιταλικό νησί τη Δευτέρα (22 Αυγούστου) για να συζητήσουν τον τρόπο που θα προχωρήσει η ΕΕ μετά την απόφαση-σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση. Η συνάντηση στο νησί Βεντοτένε έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη Βρετανία και έχει ως στόχο να χαράξει μια πορεία στην μετά-Brexit Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρέντσι επέλεξε το μικρό νησί στα ανοικτά της Νάπολης ως τόπος συνάντησης για τις συνομιλίες, λόγω του ρόλου που έπαιξε το Βεντοτένε στην ίδρυση της ΕΕ, δήλωσε η ιταλική κυβέρνηση. Το νησί χρησίμευσε ως φυλακή για τους πολιτικούς αντιπάλους της φασιστικής κυβέρνησης της χώρας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν εκεί που οι τρόφιμοι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψαν το "Μανιφέστο του Βεντοτένε", που θεωρείται από πολλούς ως βασική κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το μανιφέστο του 1941 ζητούσε μια ομοσπονδία ευρωπαϊκών κρατών που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν δεσμό μεταξύ των χωρών-μελών και να αποτρέψει τον πόλεμο.

Η Βρετανία εξέπληξε την Ευρώπη, όταν ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πριν από δύο μήνες, προκαλώντας συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Κατά τις πρώτες συνομιλίες τους μετά το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου, ο Ολάντ, η Μέρκελ και ο Ρέντσι - οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης - προέτρεψε για μια "νέα ώθηση" στην ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit ήταν "μια πολιτική ήττα" για την Ευρώπη και μια "κλήση αφύπνισης" που έδειξε ότι επείγουσες αλλαγές είναι απαραίτητες. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο Ρέντσι περιέγραψε το όραμά του για την Ευρώπη σε ένα έγγραφο εννέα σελίδων. Το έγγραφο προτείνει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο" και τη δημιουργία ενός "υπερ-υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης", μια ιδέα που υποστηρίζεται από τις γαλλικές και γερμανικές κεντρικές τράπεζες.

Ο Ολάντ, από την πλευρά του, ζήτησε "δημοσιονομική και κοινωνική εναρμόνιση" στην ευρωζώνη μετά το Brexit. Αλλά η Γερμανία έχει λάβει μια πιο μετρημένη στάση, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καλεί τα κράτη να είναι ρεαλιστές και να λάβουν μια "διακυβερνητική προσέγγιση" για την επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ορισμένους, η πιο ρεαλιστική μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, παράλληλα με τον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα επέτρεπε στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ να απορροφούν τα ασύμμετρα σοκ. Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς το 2012 και έλαβε ευρεία υποστήριξη από τις βασικές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αλλά οι συζητήσεις κόλλησαν στις λεπτομέρειες και οι επερχόμενες εκλογές του 2017 στη Γαλλία και τη Γερμανία σημαίνουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον.

euractiv.com