Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν σε «ψυχρό κλίμα»
20/05/2016 17:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν σε «ψυχρό κλίμα»

Το κόμμα της καγκελαρίου ζητά την τιμωρία του Τούρκου προέδρου για την κατάχρηση εξουσίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα εκφράσει την ανησυχία της για τη δημοκρατία στην Τουρκία, όταν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της, καθώς η Άγκυρα ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Σε μια κίνηση που πολλοί θεωρούν ως κατάχρηση εξουσίας από τον Ερντογάν, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε κεκλεισμένων των θυρών το νομοσχέδιο που θα αφαιρέσει από δεκάδες βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος και άλλους τη βουλευτική τους ασυλίας. Ο νόμος έχει προκαλέσει οργή στις τάξεις της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ (CDU), με αρκετούς πολιτικούς να ζητούν επιπτώσεις.

Οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ποινική δίωξη σχετικά με κατηγορίες για διασυνδέσεις ή ακόμη και λεκτική υποστήριξη στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται εναντίον του τουρκικού κράτους. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής τόσο του CDU όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις συνομιλίες σχετικά με τη δυνατότητα της Τουρκίας να γίνει μέλος. Το να επιτρέψουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μια "απάτη", δήλωσε ο Βέμπερ την Πέμπτη, δεδομένων των κινήσεων της Άγκυρας εναντίον της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Γιοχάνες Σινγκχάμερ, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατάργηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες. Τα ελεύθερα ταξίδια στην Ευρώπη ήταν ένα πολύτιμο δέλεαρ που πρόσφερε η Μέρκελ στον Ερντογάν για να εξασφαλίσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη μείωση των εισροών των προσφύγων. Αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πλέον περάσει τα όρια, με την κίνησή του να αφαιρέσει την ασυλία από τους κούρδους βουλευτές, δήλωσε ο συντηρητικός Σινγκχάμερ στην Süddeutsche Zeitung την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λαμερτ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι οι Τούρκοι βουλευτές "αποδυναμώνονται", συμφωνώντας με τις απαιτήσεις του Ερντογάν να άρει τη δική τους ασυλία. Υποκλινόμενο στον Πρόεδρο, το κοινοβούλιο θα επιτρέψει τις "αυταρχικές φιλοδοξίες του" είπε ο Λαμερτ στην SZ.

Η Μέρκελ "θα εκφράσει την ανησυχία της"

"Για την εσωτερική σταθερότητα κάθε δημοκρατίας, είναι σημαντικό κάθε σχετική ομάδα στην κοινωνία να εκπροσωπείται επίσης στο κοινοβούλιο. Η καγκελάριος είναι βέβαιο ότι θα θίξει το θέμα, στο περιθώριο της ανθρωπιστικής συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως δήλωσε, η γερμανική κυβέρνηση είναι "πολύ ανήσυχη για την αυξανόμενη πολιτική πόλωση, την πόλωση του εγχώριου πολιτικού διαλόγου" στην Τουρκία.

"Βλέπουμε ότι η ελευθερία του Τύπου και της γνώμης παίζουν κεντρικό ρόλο σε κάθε υγιή δημοκρατία, και αυτό ισχύει όχι μόνο για το έργο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και για τη δημόσια έκφραση όλων των πολιτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πολιτική και κοινωνική συζήτηση, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα και για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους", είπε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ένα σατιρικό ποίημα του γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν σχετικά με τον Ερντογάν. Το ποίημα κατηγόρησε τον Ερντογάν για κτηνοβασία και παιδεραστία, και η Άγκυρα ζήτησε τη δίωξη του κωμικού, βασισμένη σε έναν νόμο σχετικά με την προσβολή αρχηγών ξένων κρατών.

Σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση νωρίτερα τον περασμένο μήνα, η Μέρκελ είπε ότι θα επιτρέψει στους εισαγγελείς να διερευνήσουν το κατά πόσον ο Μπέμερμαν είχε διαπράξει έγκλημα. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ένα δικαστήριο του Αμβούργου απαγόρευσε στον κωμικό να διαβάζει ορισμένα τμήματα του ποιήματός του στο κοινό. Η διαμάχη προέκυψε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, καθώς η ΕΕ χρειάζεται απεγνωσμένα τη συνεργασία της Άγκυρας για την αναχαίτιση της μαζικής εισροής μεταναστών.

thelocal.de