Συμμαχία Γκρίλο - Φερχόφστατ εν όψει εκλογών
09/01/2017 22:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμμαχία Γκρίλο - Φερχόφστατ εν όψει εκλογών

Φαίνεται ότι ο Μπέπε Γκριλο, ο ιταλός ευρωσκεπτικιστής που ξεσηκώνει τα πλήθη και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) είχε μια επιφοίτηση όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Νάιτζελ Φάρατζ και το UKIP και να αναζητήσει μια ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συμμαχία με τον Γκι Φερχόφστατ, έναν από τους πιο ειλικρινείς υπερασπιστές της ευρωπαϊκής ενότητας. Αλλά στη Ρώμη η αιφνιδιαστική κίνηση του Γκρίλο κάθε άλλο παρά ριζοσπαστική ιδεολογική μετατόπιση και ξαφνική "αγάπη" για την Ευρώπη θεωρείται. Ο λόγος για τους υποστηρικτές του που αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία σε μια online ψηφοφορία τη Δευτέρα να ενταχθούν στην φιλελεύθερη δημοκρατική Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) του Φερχόφστατ, κάτι που θεωρήθηκε μάλλον ως ένας "γάμος συμβιβασμού".

Αν η προτεινόμενη συμμαχία εγκριθεί από την ALDE, το σχέδιο θα μπορούσε να ενισχύσει τόσο το κόμμα του Γκρίλο πριν τις ιταλικές εκλογές δίνοντάς του έναν αέρα νομιμότητας όσο και τον Φερχόφστατ προσωπικά με την ενίσχυση της ALDE, αφού ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση του Γκρίλο να επιδιώξει μια συμμαχία με τον Φερχόφστατ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να παρουσιάσει ένα λιγότερο ριζοσπαστικό πρόσωπο του M5S πριν από τις εκλογές, υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές, ιδιαίτερα μεταξύ των υποστηρικτών της αριστεράς που μπορεί να ανησυχούν για την όλο και πιο δεξιά ρητορική του κόμματος σε θέματα όπως η μετανάστευση και το ευρώ. "Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση από μέρους του M5S για να γίνει πιο πειστικό, να σταματήσει να φοβίζει τους ψηφοφόρους με τον αντι-ευρωπαϊσμό του και να εμφανιστεί ως συστημικό κόμμα που δεν πρόκειται να κάνει τίποτα απίστευτα ηλίθιο", σχολιάζει ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Luiss Guido Carli.

Ο Γκρίλο δήλωσε στο blog του την Κυριακή ότι η νέα συμμαχία θα μοιράζεται κοινούς στόχους, από την απλοποίηση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών ως την επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης μέσω της "μόνιμης μετεγκατάστασης", και την προώθηση της πράσινης οικονομίας. Η ένωση θα κάνει την ALDE την τρίτη μεγαλύτερη συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αφήσει την ομάδα του Φάρατζ Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) να κρέμεται από μια κλωστή.

Η απόφαση του Γκρίλο να ζητήσει διαδικτυακή ψηφοφορία αιφνιδίασε ακόμα και τα μέλη του M5S, ένας εκ των οποίων -ο ευρωβουλευτής Μάρκο Ζάνι- έγραψε στην σελίδα του στο Facebook, ότι, μαζί με ακτιβιστές του κόμματος, άκουσε για την αλλαγή μόλις την Κυριακή και ήταν "σοκαρισμένος και συγκλονισμένος" από την είδηση. Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος, ο Μάνλιο ντι Στέφανο, έγραψε ότι η υποστήριξη του M5S σε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ και το αίτημα για αλλαγές στις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν εξαρτάται από τη σύνδεσή του με την ALDE.

Η ένωση M5S-ALDE δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ενώ στην online ψηφοφορία στην Ιταλία το 78,5% των υποστηρικτών του M5S ψήφισε υπέρ μιας συμμαχίας με την ALDE, η αλλαγή πρέπει επίσης να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών της φιλελεύθερης ομάδας, οι οποίοι ψηφίζουν την Τρίτη το βράδυ.

Φερχόφστατ και Γκρίλο έχουν άκρως αντίθετες απόψεις σε μια σειρά θεμάτων, από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τη μεταναστευτική κρίση, την ελευθερία του Τύπου και των ανοικτών συνόρων της Ευρώπης. Το εύρος αυτού του χάσματος φάνηκε από την αντίδραση στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Για τον Φερχόφστατ, το "αδιανόητο" αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος του "εθνικισμού έναντι του διεθνισμού" που θέτει την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ σε κίνδυνο. Ο Γκρίλο είδε τις εκλογές ως μια τεράστια νίκη για το δικό του αντικαθεστωτικό σκοπό, λέγοντας ότι η εκλογή του Τραμπ ήταν ένα μεγάλο "vaffanculo" ("άντε γαμήσου") για το πολιτικό κατεστημένο.

Τώρα ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Γκρίλο προσπαθεί να προετοιμάσει το M5S για τις επόμενες εκλογές της Ιταλίας, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και την άνοιξη. Η ψηφοφορία της Δευτέρας, λένε, δείχνει επίσης ότι γίνεται όλο και πιο ρεαλιστής και προφανώς πολιτικός. Το κίνημα είναι σε θέση να τα πάει καλά όποτε γίνουν εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι αυτό που κάποτε θεωρούνταν ένα κόμμα διαμαρτυρίας έχει πλέον την υποστήριξη του 30% των Ιταλών ψηφοφόρων.

Ένας λόγος που το M5S δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε εθνικό επίπεδο είναι επειδή πάντα αρνούνταν να σχηματίσει συμμαχίες με άλλα κόμματα για να δημιουργήσει μια κυβερνητική πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο. Αυτή η τελευταία κίνηση, όμως, θα μπορούσε να δείχνει ότι ο Γκρίλο γίνεται όλο και πιο ευέλικτος στην αναζήτηση ευκαιριακών συμμαχιών. Ο Βινσέντσο Σκαρπέτα, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο thinktank Open Europe, δήλωσε ότι, κατά κάποιο τρόπο, η συμμαχία του M5S με το UKIP ήταν επίσης ένας γάμος συμβιβασμού. Ο Γκρίλo είχε γράψει σε ένα blogpost ότι το M5S ψήφισε μόνο το 20% των κοινών αποφάσεων με το Βρετανικό κόμμα, δήλωσε ο Σκαρπέτα.

theguardian.com