Συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για τον Turk Stream
11/10/2016 15:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για τον Turk Stream

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν διμερή συμφωνία τη Δευτέρα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream, η οποία θα επιτρέψει στη Μόσχα να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και να μειώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω της Ουκρανίας. Η συμφωνία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Όπως αναφέρθηκε, κάθε γραμμή από τη Ρωσία προς την Τουρκία θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει 15.750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ένας εκπρόσωπος της κρατικής ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τις οικονομικές λεπτομέρειες του Turk Stream.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Ρωσία συμφώνησε επίσης σε έναν μηχανισμό έκπτωσης των τιμών του φυσικού αερίου προς την Τουρκία, δήλωσε ο Πούτιν. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία, αλλά μια διαφορά για την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ της τουρκικής εταιρείας αγωγών Botas και της ρωσικής Gazprom οδήγησε την Botas να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εναντίον της Gazprom, τον Οκτώβριο του 2015. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι συνομιλίες με την Botas για την έκπτωση των τιμών ήταν σε εξέλιξη.

Ο Turk Stream είναι μέρος των σχεδίων της Ρωσίας να παρακάμψει την Ουκρανία, η οποία είναι η κύρια οδός για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Οι διαφωνίες σχετικά με τις τιμές μεταξύ Κιέβου και Μόσχας οδήγησαν σε αναστολή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Οι συνομιλίες για τον Turk Stream είχαν σταματήσει μετά την κατάρριψη από τους Τούρκους ενός τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την βελτίωση των σχέσεών τους και συμφώνησαν να αναβιώσουν τις εμπορικές σχέσεις, τον Ιούλιο, όταν ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν.

Το σχέδιο για τον TurkStream προέκυψε όταν η Ρωσία εγκατέλειψε τα σχέδιά της για την κατασκευή του αγωγού South Stream στη Βουλγαρία λόγω της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αρχικά, η Ρωσία είχε προγραμματιστεί να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream ετησίως, κάποια από αυτά για περαιτέρω παράδοση στην Ευρώπη, αλλά άλλαξε το σχέδιο μετά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

cnbc.com