Συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία
07/02/2018 13:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε σε έναν ακόμα μεγάλο συνασπισμό με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες στο Βερολίνο. Σε κάτι που μάλλον θεωρείται σημαντική νίκη για τον Σουλτς, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του κατάφερε να εξασφαλίσει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας.

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.ToSPD τάσσεται υπέρ της μείωσης της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφιχτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild o επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα αναλάβει τoυπουργείο Εξωτερικών, από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.Η αποτυχία της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας περάσει περισσότεροι από τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, δημιούργησε ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών και των εταίρων σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις - συμπεριλαμβανομένων της ανάγκης για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το SPD υπέστη την χειρότερη ήττα του στις εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου από τότε που η Γερμανία έγινε ομοσπονδιακή δημοκρατία το 1949 και αρχικά υποσχέθηκε να ανοικοδομηθεί ως αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος Μάρτιν Σουλτς άλλαξε πορεία και άρχισε διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ αφού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια συμφωνία συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα τον Νοέμβριο.

Με τη δέσμευση να διαπραγματευτεί έως ότου οι Συντηρητικοί "παραδοθούν", το Σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπάθησε να κερδίσει παραχωρήσεις σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και την πολιτική απασχόλησης, με τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει τους σκεπτικιστές μεταξύ των 464.000 μελών του, οι οποίοι έχουν τον τελευταίο λόγο για το αν θα προχωρήσουν στον συνασπισμό.

Οι πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι το συντηρητικό κόμμα είχε ξανανοίξει θέματα που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως. Τόσο το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ όσο και το SPD βρίσκονται υπό πίεση για να μην κάνουν πολλές παραχωρήσεις, χάνοντας περαιτέρω ψηφοφόρους.

Μια δημοσκόπηση της Insa τη Δευτέρα έδειξε ότι το SPD έπεσε στο 17%, κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 20,5%. Οι συντηρητικοί έπεσαν στο 30,5 τοις εκατό, υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία γιαένα μεγάλο συνασπισμό εάν διεξαχθούν τώρα εκλογές.

reuters.com