Συμφωνία εκεχειρίας υπέγραψαν συριακή κυβέρνηση και αντάρτες, λέει ο Πούτιν
29/12/2016 17:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία εκεχειρίας υπέγραψαν συριακή κυβέρνηση και αντάρτες, λέει ο Πούτιν

Η κυβέρνηση Άσαντ και η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφώνησαν να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κατάπαυση του πυρός, η οποία επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους των ανταρτών, τον συριακό στρατό και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

"Μόλις λάβαμε την είδηση ότι πριν από λίγες ώρες τα γεγονότα που όλοι περιμέναμε και για τα οποία προσπαθούσαμε, έχουν συμβεί", δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Πούτιν είπε ότι έχουν υπογραφεί τρία έγγραφα: μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της ένοπλης αντιπολίτευσης, μια λίστα με τους μηχανισμούς ελέγχου για την εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και μια δήλωση προθέσεων για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον πολιτικό τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν περιέγραψε την κατάπαυση του πυρός ως "εύθραυστη" και είπε ότι "θα απαιτηθεί πολλή προσοχή". Η Τουρκία και η Ρωσία θα ενεργούν ως εγγυητές, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αποκλείει ομάδες που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρεί τρομοκρατικές. Στη Δαμασκό, ο συριακός στρατός δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ήρθε μετά από τις "επιτυχίες των ενόπλων δυνάμεων", μια προφανής αναφορά στην ανακατάληψη των γειτονιών στο Χαλέπι νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Άγκυρα με την τουρκική και τη ρωσική υποστήριξη, θα καλύπτει όλες τις περιοχές των ανταρτών στη χώρα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το ποιες ομάδες καλύπτονται από την ανακωχή, με τους αντάρτες να λένε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμη και την Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ (παλαιότερα γνωστή ως Μέτωπο αλ-Νούσρα), ομάδα που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα και έχει αποκλειστεί από τις προηγούμενες εκεχειρίες. "Μια γενική κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν αποκλείει καμία από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και δεν αποκλείει καμία παράταξη σε αυτές τις περιοχές, θα τεθεί σε ισχύ στις 12 η ώρα [μεσάνυχτα] στη Συρία", δήλωσε ο Οσάμα Αμπού Ζεΐντ, νομικός σύμβουλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την εφαρμογή των συμφωνιών θα πραγματοποιηθούν σύντομα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, και θα περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και, ενδεχομένως, την Αίγυπτο, καθώς και όσους συμμετέχουν στη συριακή σύγκρουση. Σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να ζητηθεί να συμμετέχουν και άλλοι "παίκτες", όπως η Σαουδικής Αραβία, το Ιράκ και η Ιορδανία, πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενταχθούν μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα, ώστε οι χώρες να μπορούν να συνεργαστούν "με έναν φιλικό και συλλογικό τρόπο". Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, αν και μια δήλωση Μάρτιο ότι η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα δεν οδήγησε σε καμία αξιοσημείωτη μεταβολή. "Θα εξακολουθήσουμε να προσφέρουμε στήριξη στη νόμιμη συριακή κυβέρνηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Πούτιν.

theguardian.com