Συλλήψεις στη Βενεζουέλα για "απόπειρα πραξικοπήματος"
06/08/2017 22:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συλλήψεις στη Βενεζουέλα για "απόπειρα πραξικοπήματος"

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης σήμερα στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χεσούς Σουάρες Τσούριο, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο προέρχονται από την ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση και επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.


"Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν μία τρομοκρατική επίθεση, παραστρατιωτική, μισθοφόρων, που χρηματοδοτήθηκε από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, που χρηματοδοτήθηκε από την βορειο-αμερικανική αυτοκρατορία (ΗΠΑ) και ο ένας από αυτούς σκοτώθηκε, ένας άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά", δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στη δημόσια τηλεόραση.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ματαίωσε "τρομοκρατική επίθεση" κατά στρατιωτικής βάσης, μετά την εμφάνιση βίντεο που δείχνει άνδρες με στρατιωτική περιβολή να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ανταρσία κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

"Τα ξημερώματα, τρομοκράτες εισέβαλαν στο Φορτ Παραμακάι στη Βαλένσια", σε απόσταση 180 χιλιομέτρων βόρεια του Καράκας, και επετέθησαν κατά των στρατιωτικών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης.

Επτά άτομα συνελήφθησαν και "δίνουν πληροφορίες", δήλωσε από την πλευρά του ο στρατηγός Ρεμίγιο Σεμπάγιος.

Το βίντεο που φέρεται να έχει γυριστεί σε μονάδα τεθωρακισμένων της Βαλένσια κυκλοφορούσε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας. Έδειχνε έναν άνδρα που παρουσιαζόταν ως αξιωματικός να αναγγέλλει "νόμιμη ανταρσία κατά της φονικής τυραννίας του Νικολάς Μαδούρο".

"Δεν πρόκειται για πραξικόπημα, είναι μία πολιτική και στρατιωτική πράξη για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης", έλεγε ο άνδρας που παρουσιάσθηκε ως λοχαγός Χουάν Καγουαριπάνο, περιστοιχισμένος από 15 άνδρες με στολές παραλλαγής, ορισμένοι από τους οποίους οπλοφορούσαν.

"Απαιτούμε τον άμεσο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και ελεύθερες εκλογές", έλεγε ο άνδρας.

"Απόλυτη ομαλότητα"

O στρατός της Βενεζουέλας έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να προσχωρήσει στο κίνημα διαμαρτυρίας, την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 125 ανθρώπων από τις αρχές του Απριλίου.

"Απόλυτη ομαλότητα επικρατεί στις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες της χώρας", διαβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, σύμφωνα με το οποίο "όσοι ονειρεύονται το αντίθετο θα βρουν απέναντί τους το ηθικό του εθνικού μπολιβαριανού στρατού".

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC