Στο τραπέζι λύση-παρωδία για το Κυπριακό
02/10/2016 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τραπέζι λύση-παρωδία για το Κυπριακό

Για την παραμονή μεγάλου μέρους των κατοχικών στρατευμάτων πιέζουν αφόρητα τη Λευκωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο τελευταίος φέρεται να του ζήτησε μετ’ επιτάσεως να συναινέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην παραμονή τουλάχιστον των μισών τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται προσδίδει πρωτοφανή και επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στην υπόθεση του Κυπριακού.

Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, η Ουάσιγκτον ουσιαστικά «σαμποτάρει» κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, παρατηρούν διπλωμάτες, δεδομένου ότι το ζήτημα ασφάλειας – εγγυήσεων αποτελεί δεδηλωμένη «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα, αλλά και για τη Λευκωσία. Εκτός των άλλων, εκτιμάται ότι, εφόσον στο δημοψήφισμα που θα γίνει, εάν και όταν συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στο σχέδιο λύσης, μπει μια τέτοια πρόταση, οι Ελληνοκύπριοι θα το καταψηφίσουν. Και βέβαια, σε περίπτωση καταψήφισης, όπως και με το «σχέδιο Ανάν», ο «διεθνής παράγων» θα επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού στους Ελληνοκύπριους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κατοχικά στρατεύματα αριθμούν 43.000 άτομα. Αρα, γίνεται λόγος για παραμονή τουλάχιστον 20.000 Τούρκων στρατιωτικών.

Παρότι, πάντως, Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες (έστω και λίγοι) δεν διστάζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να παραδεχτούν ότι το «καθεστώς εγγυήσεων» είναι ξεπερασμένο, η Τουρκία ουδόλως προβαίνει σε δεσμεύσεις ούτε για τον αριθμό των στρατευμάτων που ενδεχομένως θα δεχτεί να αποχωρήσουν ούτε και για χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών, αυτή η αρνητική στάση της ενισχύεται αντικειμενικά από την αμερικανική «γραμμή» υπέρ της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων. Κάτι που με τη σειρά της εκμεταλλεύεται η Αγκυρα, προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις στο «ανατολίτικο παζάρι» που κάνει, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και σε όλα τα «μέτωπα» που έχει με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

eleftherostypos.gr