Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν - κατηγορίες για εξέγερση ζητά ο εισαγγελέας
30/10/2017 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν - κατηγορίες για εξέγερση ζητά ο εισαγγελέας

Ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρ επιβεβαίωσε απόψε ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται στο Βέλγιο και ότι ο ίδιος ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει. Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters δεν διευκρίνισε ωστόσο αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στον Πουτζντεμόν.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο", είπε ο Μπεκαέρ, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Τιλτ.

"Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν", πρόσθεσε.

Σύγχυση επικρατούσε νωρίστερα στο Βέλγιο αναφορικά με την άφιξη του Κάρλες Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες. Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας φέρεται να ταξίδεψε με αυτοκίνητο ως την Μασσαλία και στη συνέχεια αεροπορικώς στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο ουδείς να τον έχει ως τώρα συναντησει δημοσίως.

Το εθνικιστικό κόμμα της Φλανδρας N VA, το οποίο βελγικά μέσα ενημέρωσης το εμφάνιζαν να έχει καλέσει τον Κάρλες Πουτζντεμόν, προέβη σε διάψευση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις, χωρίς προς το παρόν αυτό να συμβεί. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν φέρεται να συνοδεύεται από πέντε ‘'υπουργούς'' της έκπτωσης κυβέρνησης της Καταλονίας ενώ εντείνονται οι φήμες ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Κατηγορίες για στασιασμόκαι διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Βαρύ αναμένεται να είναι το κατηγορητήριο για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, καθώς σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Επίσης ζητά να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η κατηγορία για "εξέγερση" επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 30 έτη.

Νωρίτερα καιλίγο πριν την απαγγελία κατηγοριών από τον δικαστή, έγινε γνωστό ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ταξίδεψε για τις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "La Venguardia" θα προβεί σε δηλώσεις μαζί και με άλλα μέλη της καταλανικής ηγεσίας το απόγευμα.

Πριν από αυτό δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι εξαφανισμένος από το γραφείο του παρά το γεγονός ότι Καταλανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν σε κοινωνικά μέσα φωτογραφίες που τον έδειχναν να φθάνει στο γραφείο του ως ένδειξη ανυπακοής στις ισπανικές διαταγές.

Μάλιστα και ο ίδιος ανάρτησε μια φωτογραφία στο Instagram με το εσωτερικό του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης. Ωστόσο το γεγονός ότι κανείς δεν τον είδε να εισέρχεται στο κτίριο φούντωσε τα σενάρια, ότι ενδεχομένως να κρύβεται.

Ισπανικά ΜΜΕ: Ίσως ζητήσει άσυλο

Η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia αναφέρει πως ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα πραγματοποιήσει μια δήλωση σήμερα το απόγευμα ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta και το El Periodico de Catalunya, ο Πουτζντεμόν ενδέχεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, μαζί με τα άλλα πέντε παυθέντα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του.

Στο μεταξύ, η άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίσθηκαν στις εργασίες τους παρά τις εκκλήσεις για ανυπακοή, ενώ καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποδεχόμενα έτσι εμμέσως την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει χθες πως η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο "δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα", αν το ζητήσει ο ίδιος. Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν πολιτικό άσυλο.

Ο Πουτζντεμόν θα συναντηθεί με δικηγόρους στις Βρυξέλλες

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με δικηγόρους, μετέδωσε σήμερα το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

"Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και βρίσκεται καθ’ οδόν" έγραψε το VRT στον ιστότοπό του.

"Ο Πουτζντεμόν θα συναντηθεί εδώ με δικηγόρους και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων" επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου.

Το κόμμα του Πουτζντεμόν θα συμμετάσχει στις καταλανικές εκλογές

Το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

"Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα και το κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας de facto με τη κίνηση αυτή την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου.

"Η συμμετοχή στην (ψηφοφορία) της 21ης Δεκεμβρίου αποτελεί ευκαιρία να καλύτερη εδραίωση της Δημοκρατίας...Προκήρυξαν παράνομες εκλογές, παγίδα. Ωστόσο, δεν φοβόμαστε την κάλπη", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βουλευτής Σέρζι Σαμπρία.

capital.gr