Στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών
09/10/2017 21:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών

Η τρίτη αξιολόγηση στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

"Υπάρχει πολύ ισχυρή θέληση να προχωρήσουμε", ανέφερε ο Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση "θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους".

"Είναι πολύ σημαντικό να κρατηθεί ο ρυθμός που έχουμε και το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει", ανέφερε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σημείωσε ότι η τεχνική δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει.

"Οι επικεφαλής της αποστολής αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου", πρόσθεσε ο Regling, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Pierre Moscovici να διευκρινίζει ότι οι επικεφαλής θα πρέπει να είναι στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου.

Το Eurogroup αποχαιρετά Schauble και Dijsselbloem

Η επίσημη ατζέντα του σημερινού Eurogroup ήταν ο μελλοντικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ωστόσο τις εργασίες της συνεδρίασης φαίνεται να μονοπώλησε η επόμενη ημέρα του Eurogroup μετά την αποχώρηση του Wolfgang Schauble και του Jeroen Dijsselbloem από το επόμενο έτος.

"Σήμερα, ευχαριστήσαμε τον Wolfgang Schauble για την απαράμιλλη εργασία του και την αφοσίωση του σε πάνω από 100 συνεδριάσεις του Eurogroup από το 2009", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem προσθέτοντας ότι "ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πάντα έβαζε μπροστά το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ευρωζώνης".

Όσον αφορά την αντικατάσταση του ο Dijsselbloem επανέλαβε ότι "πρόθεση μου είναι να ολοκληρώσω τη θητεία μου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και οι συνάδελφοι μου εξέφρασαν ομόφωνα την υποστήριξη τους να παραμείνω μέχρι τότε".

"Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου στο τέλος της συνεδρίασης θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου", πρόσθεσε.

Ενισχυμένο ρόλο διεκδικεί ο ESM

Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) οι τρεις αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι συζητήθηκε σήμερα ο μελλοντικός ρόλος του Μηχανισμού στη διαχείριση κρίσεων και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ αξιολογήθηκαν θέματα διακυβέρνησης και νομικού πλαισίου.

"Συμφωνήσαμε ότι ο ESM έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή κρίσεων στο μέλλον", ανέφερε ο Dijsselbloem.

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Klaus Regling από την πλευρά του σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του ESM.

"Θέλω να υπενθυμίσω ότι έχει ήδη εξελιχθεί ο ρόλος του Μηχανισμού από την παροχή χρηματοδότησης στην πλήρη συμμετοχή σε προγράμματα, σε θέματα που έχουν να κάνουν και με τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ήδη ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στις περισσότερες χώρες".

Εκτίμησε τέλος ότι ο "ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μέλλον μπορεί να είναι μικρότερος ή και να εξαφανιστεί και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του ESM μπορεί να είναι μεγαλύτερος".

capital.gr