Στήριξη στην Deutsche Bank από Γερμανούς ηγέτες των επιχειρήσεων
03/10/2016 12:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στήριξη στην Deutsche Bank από Γερμανούς ηγέτες των επιχειρήσεων

Τα αφεντικά της BASF και της Daimler στήριξαν δημόσια την προβληματική τράπεζα, καθώς διαβλέπεται συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Γερμανοί ηγέτες των επιχειρήσεων υποστήριξαν την Deutsche Bank μετά από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές, κατά την οποία οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας έπεσαν σε χαμηλά 30 ετών, υπό τον φόβο ότι θα υπονομευθούν από ένα πρόστιμο 14 δις δολ. που επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ.

Εν μέσω ανησυχιών ότι τα δεινά της Deutsche θα μπορούσαν να σπείρουν τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο, οι επενδυτές και οι φορείς χάραξης πολιτικής θα επικεντρωθούν σε οποιεσδήποτε προσπάθειες του διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας, Τζον Κράιαν, να συμφωνήσει με την Ουάσινγκτον σε έναν διακανονισμό όσον αφορά το παλαιό σκάνδαλο πώλησης προβληματικών τίτλων με ενέχυρο ενυπόθηκα δάνεια. Ο Κράιαν, ένας Βρετανός ο οποίος διευθύνει την Deutsche εδώ και σχεδόν 15 μήνες, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει και άλλους κορυφαίους τραπεζίτες και πολιτικούς στην ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η παρουσία του πυροδοτεί εικασίες ότι μια συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτευχθεί σύντομα - παρότι είναι σύνηθες να ταξιδεύουν στελέχη της Deutsche για την εν λόγω συνάντηση κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ηγέτες γερμανικών επιχειρήσεων μίλησαν σε εφημερίδες για να στηρίξουν τις προσπάθειες του Κράιαν να επαναφέρει την Deutsche, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής οικονομίας. Αποτελεί περίπου το μισό μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, με περίπου 1,8 τρις ευρώ, αλλά λόγω του σφυροκοπήματος στη χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάται από τους επενδυτές σε μόλις 16 δις ευρώ. Το ΔΝΤ την έχει χαρακτηρίσει ως μια από τις πιο σημαντικές συστημικές τράπεζες του κόσμου.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιτέθηκε κατά των χειρισμών των προβλημάτων της Deutsche Bank, λέγοντας ότι "ανεύθυνοι" διαχειριστές έθεσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. "Το σενάριο είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Τώρα πρέπει να φέρουν την ευθύνη για την τρέλα που πραγματοποιήθηκε από ανεύθυνους διαχειριστές", δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Οι μετοχές της τράπεζας ανέβηκαν απότομα αργά την Παρασκευή, μετά από ρεπορτάζ του AFP - το οποίο δεν σχολίασαν ούτε η Deutsche ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης- ότι ο διακανονισμός για το σκάνδαλο θα πέσει στο πιο διαχειρίσιμο ποσό των 5,4 δις δολ. Από τότε που αποκαλύφθηκε ο αριθμός 14 δις δολ. τον περασμένο μήνα, η Deutsche ανησύχησε τους επενδυτές, αλλά η πτώση στις μετοχές κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από ρεπορτάζ - που αμφισβητήθηκαν έντονα- ότι η τράπεζα είχε ζητήσει από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, βοήθεια.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κράιαν έγραψε στους 100.000 του προσωπικού της τράπεζας - τουλάχιστον 7.000 από τους οποίους έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο - για να επιτεθεί στις "δυνάμεις της αγοράς" που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την τράπεζα, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι 10 hedge funds μείωναν τις συναλλαγές τους με την τράπεζα. Οι γερμανικές αγορές είναι κλειστές τη Δευτέρα.

Την Κυριακή ο Γιούργκεν Χάμπρεχτ, πρόεδρος της εταιρείας χημικών BASF, δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszietung (FASZ): "Η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται μια γερμανική τράπεζα που να μας συνοδεύει έξω στον κόσμο". "Η Deutsche Bank έχει μια μεγάλη παράδοση, μια σταθερή βάση και, με βάση αυτό, επίσης, ένα καλό μέλλον. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό" είπε ο Ντίτερ Ζέτσε, ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler. Ο Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου, μίλησε επίσης για τα "οικονομικά πολεμοχαρή χαρακτηριστικά" της προσέγγισης των ΗΠΑ.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα θεωρούνται ως πιθανή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ήδη κάνει διακανονισμούς σε με μια σειρά από τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs. Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η Credit Suisse και η Barclays θα μπορούσαν επίσης να είναι μέρος της λύσης. Η διασωθείσα με bail-out -out, Royal Bank of Scotland, έχει προειδοποιήσει ότι ίσως επίσης να χρειαστεί να φτάσει σε διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι το οποίο ορισμένοι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι θα μπορούσε να κοστίσει 9 δις λίρες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ρος Μακ Γιούαν, διευθύνων σύμβουλος της RBS, δήλωσε ότι οι συνομιλίες διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχαν αρχίσει, αν και η τράπεζα που ανήκει κατά 73% σε φορολογούμενους είχε πληρώσει 846 εκατ. λίρες στην Εθνική Ένωση Διαχείρισης Πιστώσεων (NCUA) για το σκάνδαλο.

Ακόμα και μόλις επιτευχθεί ο διακανονισμός της Deutsche Bank, η τράπεζα αντιμετωπίζει μια έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ενώ το Σαββατοκύριακο κάποια πρώην και νυν στελέχη της κατηγορήθηκαν στο Μιλάνο για σχέσεις με την ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena για συμπαιγνία πλαστογράφησης λογαριασμών της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας και χειραγώγηση της αγοράς.

Η κατάσταση των τραπεζών της Ιταλίας βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο στα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, καθώς υποβαθμίζει την ανάγκη της Μέρκελ για τη διάσωση της Deutsche. "Φυσικά και η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να δώσει στην Deutsche Bank καμία κρατική ενίσχυση. Δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, λόγω του ότι το Βερολίνο κρατά μια σκληρή γραμμή στην διάσωση της ιταλικής τράπεζας" έγραψε η Frankfurter Allgemeine. Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών στη Γερμανία Φέλιξ Χούφελντ, της BaFin, προέτρεψε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται από την κατάσταση. "Προειδοποιώ τους ανθρώπους να μην αφήνουν τους εαυτούς τους να γίνονται ένα είδος φαύλου κύκλο αρνητικής αντίληψης. Δεν υποστηρίζεται κάθε νευρική αντίδραση της αγοράς από αντικειμενικά γεγονότα", είπε στην FASZ, χωρίς να αναφέρει άμεσα την Deutsche.

theguardian.com