Στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Saipem 12000
27/12/2017 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Saipem 12000

Στο στόχο «Καλυψώ» – όπως έχει ονομαστεί το τεμάχιο 6 – έφτασε τα μεσάνυχτα το γεωτρύπανο Saipem 12000 και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η γεώτρηση θα γίνει από τον ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ.

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ακολουθήσει μια ακόμα γεώτρηση από την ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3, στο στόχο «Σουπιά».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είχε δηλώσει το Νοέμβριο πως η εταιρεία είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν, και γι’ αυτό επένδυσε 150 εκατομμύρια ευρώ.
Η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, όπως υπολογίζεται, θα έχει ολοκληρωθεί παραμονές των προεδρικών εκλογών, στις 28 Ιανουαρίου.

Στη Λευκωσία οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Ειδικά για το τεμάχιο 6, το οποίο αποτελεί στόχο της Άγκυρας με συνεχείς δεσμεύσεις για την διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου το γεωτρύπανο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έργο του. Στην περιοχή της γεώτρησης θα κάνει την πρώτη παρουσία του και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΑΜ, Χριστόφορο Φωκαΐδη θα παραληφθεί το επόμενο διάστημα.

Χθες, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, γύρω στις 5:00 η ώρα το απόγευμα, ξεκίνησαν με διαφορά μισής ώρας από το λιμάνι Λεμεσού προς το σημείο της γεώτρησης και δύο από τα βοηθητικά σκάφη υποστήριξης του Saipem 12000. Τα δύο βοηθητικά σκάφη που κατευθύνθηκαν στο τεμάχιο 6, θέτοντας και επίσημα ως προορισμό στα ψηφιακά τους συστήματα την «Καλυψώ», ήταν τα δύο υπό ιταλική σημαία σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, τα Vos Purpose και Vos Prudence. Τρίτο σκάφος υποστήριξης της γεώτρησης, το υπό σημαία Σιγκαπούρης Vos Chablis αναμένεται να ξεκινήσει να επιχειρεί με την έναρξη της γεωτρητικής διαδικασίας.

Τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια ακριβώς ώρα πάντως που ξεκινούσαν τα πλοία υποστήριξης, ξεκίνησε με προορισμό την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το σεισμογραφικό Barbaros, το οποίο αναμένεται να εμφανιστεί σε περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-eleftherostypos.gr