Στη σκιά της άφιξης Γκουτέρες συνεχίζεται η Διάσκεψη για την Κύπρο
05/07/2017 12:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη σκιά της άφιξης Γκουτέρες συνεχίζεται η Διάσκεψη για την Κύπρο

Με την φιλοδοξία να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διάσκεψη για το Κυπριακό, έφθασε χθες στην Ελβετία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το σενάριο αυτό για την ώρα πάντως δεν φαντάζει εφικτό τουλάχιστον όχι όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.


Από χθες το βράδυ στο Κραν Μοντάνα βρίσκεται και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος θα συμμετάσχει από σήμερα στις συζητήσεις για την ασφάλεια και εγγυήσεις.

Αισιοδοξία Αναστασιάδη για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα επιστρέψει στη Διάσκεψη για την Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η πρόοδος θα διαφανεί τις επόμενες ώρες.

Εξερχόμενος του συνεδριακού κέντρου, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ο Πρόεδρος είπε ότι "θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του (ΓΓ του ΟΗΕ) έτσι ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα".

Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι: "Αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της Συνθήκης Εγγυήσεων και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει".

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου Γκουτέρες

Tα κυριότερα στοιχεία του πλαισίου συμπερασμάτων Γκουτέρες, αποκάλυψε το SigmaLive. Συγκεκριμένα, στο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής ο κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι θα πρέπει να συζητηθεί περισσότερο το ζήτημα των συγκεκαλυμμένων βέτο ή αλλιώς της μιας θετικής ψήφου και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να εφαρμοστεί

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο πλαίσιο γίνεται αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία, όπου αναφέρει πως θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και αυτή, στην κλίμακα δυο προς ένα.

Αναφορά γίνεται επίσης και στην ισότιμη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων, όπως αποκαλεί το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών. Σύμφωνα με το πλαίσιο Γκουτέρες το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και θα πρέπει μάλιστα να καθοριστεί το τι σημαίνει ο όρος "ισότιμη".

Στο περιουσιακό ο κ. Γκουτέρες, ξεχωρίζει δυο κύρια στοιχεία:

-Σε περιοχές που θα είναι υπό ε/κ διοίκηση θα πρέπει τον πρώτο λόγο να έχει ο πραγματικός ιδιοκτήτης, όχι όμως στο 100%.

-Σε περιοχές που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση πρώτο λόγο να έχει ο χρήστης, όχι όμως στο 100%.

capital.gr