Στη Μοσούλη έχει παγιδευτεί ο αρχηγός των τζιχαντιστών
02/11/2016 17:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Μοσούλη έχει παγιδευτεί ο αρχηγός των τζιχαντιστών

Ο ιρακινός στρατός μπήκε στα ανατολικά προάστια της Μοσούλης για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, σε μια μάχη που αναμένεται να λήξει με μια αποφασιστική ήττα των τζιχαντιστών. Η σημασία της απώλειάς της πόλης για το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού ο αυτοανακηρυχθείς χαλίφης του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη εντός της πόλης, όπως είπε Κούρδος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον "Independent".

Ο Φουάντ Χουσεΐν, προσωπάρχης του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η κυβέρνησή του είχε πληροφορίες διασταυρωμένες από πολλές πηγές ότι "ο Μπαγκντάντι είναι εκεί. Κι αν σκοτωθεί τότε θα καταρρεύσει όλο το σύστημα [του ISIS]". Οι τζιχαντιστές θα πρέπει εν μέσω μάχης να εκλέξουν νέο χαλίφη, αλλά δεν υπάρχει διάδοχος που να έχει την εξουσία και το πρεστίζ του Μπαγκντάντι, του ηγέτη που ξάφνιασε τον κόσμο ιδρύοντας το χαλιφάτο μετά την κατάληψη της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014.

O Μπαγκντάντι έχει παραμείνει κρυμμένος κατά τους τελευταίους οκτώ ή εννέα μήνες, σύμφωνα με τον Χουσεΐν, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο "χαλίφης" είχε αποκτήσει μεγάλη εξάρτηση από τους διοικητές του Isis διοικητές από τη Μοσούλη και την Ταλ Αφάρ, μια πόλη δυτικά της Μοσούλης. Άλλα ανώτερα και πιο γνωστά στελέχη του Isis, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από τη Συρία και άλλες χώρες, έχουν σκοτωθεί μετά τους αρχικούς θριάμβους το καλοκαίρι του 2014, όταν κατέλαβαν μεγάλο μέρος του βόρειου Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.

Η παρουσία του Αλ Μπαγκντάντι στη Μοσούλη πιθανότατα να συμβάλει στην παράταση της μάχης για την ανακατάληψή της, αφού οι τζιχαντιστές θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν την πόλη, στην οποία βρίσκεται ο ηγέτης τους. Κι η πιθανότητα παράδοσης θα πρέπει να αποκλειστεί, όσο τουλάχιστον ο αλ Μπαγκντάντι παραμένει ζωντανός στη Μοσούλη. Ο Χουσεΐν μάλιστα δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των τούνελ που έχουν σκάψει οι τζιχαντιστές στην πόλη, αν και θεωρεί δεδομένο ότι στο τέλος θα ηττηθούν.

independent.co.uk