Στη Γαλλία μεταφέρθηκε ο Αμπντεσλάμ
27/04/2016 17:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Γαλλία μεταφέρθηκε ο Αμπντεσλάμ

Ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε από το Βέλγιο στη Γαλλία την Τετάρτη το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Η γαλλική εισαγγελία επιβεβαίωσε σε μια δήλωση ότι ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε στις 9:05 π.μ. και θα εμφανιστεί ενώπιον ανακριτών αργότερα μέσα στην ημέρα, προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ένας από τους κύριους υπόπτους των επιθέσεων του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο, στις οποίες 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Είχε συλληφθεί από τη βελγική αστυνομία στις Βρυξέλλες στις 18 Μάρτη. Η μεταφορά στη Γαλλία έπρεπε να γίνει μυστικά για λόγους ασφαλείας. Ο γάλλος δικηγόρος Φρανκ Μπερτόν θα αναλάβει την υπεράσπιση του Αμπντεσλάμ, από τον βέλγο δικηγόρο Σβεν Μαρί. Ο Μαρί είπε σε μια συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα La Libération ότι ο Αμπντεσλάμ είναι ένας "λίγο ηλίθιος από το Μολενμπέκ, ένας οπαδός και όχι ένας ηγέτης". Πρόσθεσε ότι "ο Αμπντεσλάμ έχει τη νοημοσύνη από ένα άδειο τασάκι. Είναι προϊόν μιας γενιάς που νομίζει ότι ζει σε ένα βιντεοπαιχνίδι, και η οποία είναι μάλλον απαθής απέναντι στη θρησκεία. Όταν ρώτησα αν είχε διαβάσει το Κοράνι, απάντησε ότι είχε διαβάσει μια ερμηνεία του στο Διαδίκτυο".

Ο Μπερτόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπντεσλάμ σε βελγική φυλακή, είπε ότι θα τον υπερασπιστεί ακόμα κι αν γνωρίζει "την πίεση και τις απειλές που έχει δεχθεί ο συνάδελφός μου". Σύμφωνα με τον Μπερτόν, ο Αμπντεσλάμ θα ήταν πρόθυμος να δώσει μια εξήγηση για τις ενέργειές του. "Νομίζω ότι θα συνεργαστεί με το γαλλικό δικαστήριο. Θα σας εξηγήσει τις ενέργειές του" είπε στον γαλλική σταθμό BFMTV.

politico.eu