Στα χέρια του συριακού στρατού η Παλμύρα
03/03/2017 11:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα χέρια του συριακού στρατού η Παλμύρα

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και τους συμμάχους τους, ανακατέλαβαν την ιστορική πόλη Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος. Η Παλμύρα θεωρείται στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές, στον πενταετή πόλεμο της Συρίας. Βρίσκεται στην επαρχεία της Χομς, στην κεντρική Συρία, και απέχει περίπου 225 χλμ. από τη Ράκα, που θεωρείται το αρχηγείο του ISIS.

Ο εκπρόσωπος το Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την επιχείρησή τους με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Ο έλεγχος της πόλης έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Παλμύρα είχε πέσει για πρώτη φορά στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους το 2015, οι οποίοι κατέστρεψαν μνημεία με ιστορία 2000 ετών μεταξύ των οποίων και την περίφημη αψίδα της Παλμύρας. Κατέστρεψαν, επίσης, το Τετράπυλον και την πρόσοψη του αρχαίου Ρωμαϊκού θεάτρου.

Παράλληλα, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάτι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass επικαλούμενο ιρακινά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να κάλεσε τους μαχητές του να καταφύγουν σε «ασφαλείς» ορεινές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας μετά την επίθεση του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας για την απελευθέρωση της Μοσούλης.

cnn.com