Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν
22/10/2015 20:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν

Η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, στον απόηχο της εκστρατείας της κυβέρνησής του στη Συρία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο εθνικών ερευνών WCIOM.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το 89,9 τοις εκατό των Ρώσων εγκρίνει τον Πούτιν, ξεπερνώντας την προηγούμενη βαθμολογία ρεκόρ του 89,1 τοις εκατό τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας του Πούτιν ήταν σχεδόν αντιστρόφως ανάλογα με τις κακές σχέσεις του με τη Δύση. Η τελευταία σημαντική αύξηση τους ήταν κατά τη διάρκεια της προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Ο Πούτιν έχει εκλεγεί πρόεδρος τρεις φορές, κάθε φορά με χαμηλότερα επίπεδα στήριξης από τα τρέχοντα ποσοστά δημοτικότητάς του. Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά με 53 τοις εκατό και στη συνέχεια επανεξελέγη με 71 τοις εκατό το 2004. Μετά από μια θητεία ως πρωθυπουργός - το ρωσικό σύνταγμα απαγορεύει σε έναν ηγέτη να υπηρετεί τρεις συνεχόμενες θητείες ως πρόεδρος- ο Πούτιν εξελέγη και πάλι το 2012 με 64 τοις εκατό.

Σύμφωνα με το WCIOM, τα ποσοστά αποδοχής του αυξήθηκαν 12 τοις εκατό, σε 76 τοις εκατό, τον Μάρτιο του 2014, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η μετέπειτα υποστήριξη των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία φάνηκε να ωθεί τη δημοτικότητά του ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το 82 τοις εκατό τον επόμενο Απρίλιο. Από τότε το ποσοστό αποδοχής του έχει παραμείνει πάνω από 80 τοις εκατό.

Το WCIOM, το Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης, είναι μία κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων που μετρά τη δημοτικότητα του Πούτιν από την έναρξη της τρίτης θητείας του ως πρόεδρος το 2012. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου οργανισμού Levada, διαπιστώθηκε ότι η δημοτικότητα του Πούτιν ήταν 86 τοις εκατό .

Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα σε 46 από τις 85 περιοχές της Ρωσίας, σε ένα αναλογικό δείγμα 1.600 πολιτών. Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία είχαν σαφή αντίκτυπο στην δημοτικότητα του Πούτιν, καθώς το 26 τοις εκατό των Ρώσων επεσήμανε τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του στη Δαμασκό ως το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του Πούτιν. Το δεύτερο πιο αξιομνημόνευτο θέμα ήταν το γενικά διατυπωμένο θέμα «γεγονότα στον κόσμο του αθλητισμού», το οποίο προσέλκυσε μόνο την προσοχή του 9 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση σημειώνει ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα του Πούτιν φαίνεται να είναι «πρωτίστως συνδεδεμένη με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία». Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν διάφορες ομάδες αντίθετες στον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία από τον Σεπτέμβριο. Ο Πούτιν φιλοξένησε τον Άσαντ στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, στο πρώτο ταξίδι του σύριου ηγέτη στο εξωτερικό από το 2011.

Οι επικριτές του Πούτιν υποστήριξαν ότι παρόμοιες εκτιμήσεις της δημοτικότητάς του είναι αποτέλεσμα μιας εσκεμμένης κίνησης από το ρωσικό κατεστημένο για να δώσει σε σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι σε εκλογές. Ο κορυφαίος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνοι είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» τον Ιανουάριο ότι τα υψηλά ποσοστά έγκρισης του Πούτιν (84 τοις εκατό τότε) ήταν «ένας μύθος» που έχει προκύψει μόνο σαν αποτέλεσμα αμαύρωσης της αντιπολίτευσης. Ο Ναβάλνι συνελήφθη από την αστυνομία μετά την αποχώρηση από το σταθμό και αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά.

newsweek.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.